Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Λεωνίδας, ο βασιλιάς που μετέτρεψε μια μάχη σε σύμβολο της παγκόσμιας ιστορίας - Η πολεμική μηχανή που τα έβαλε στις Θερμοπύλες με χιλιάδες Πέρσες και πέρασε στην αιωνιότητα

Γιατί έμειναν οι Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες γνωρίζοντας το ανώφελο της αυτοθυσίας τους;
Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από τη θρυλική μάχη του Αυγούστου του 480 π.Χ. εδώ και αιώνες. Ιστορικοί και σχολές σκέψης έχουν αποπειραθεί διάφορες, περισσότερο ή λιγότερο πειστικές, απαντήσεις, όποια κι αν είναι όμως η πολιτική και στρατιωτική ετυμηγορία δεν μειώνει σε τίποτα την αξία της στάσης του Λεωνίδα και τη θυσία τόσο του ίδιου όσο και των αντρών του.
Με όποιον τρόπο και για όποιον -κρυφό ή φανερό- λόγο κι αν το έκανε, δεν παύει να έπραξε ένα χρέος το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφύγει. Ήταν αυτή η ξεκάθαρη επιλογή του που μετράει, αυτή η ηρωική απόφαση που πήρε και έκανε την ελληνική ιστορία να μη χρειάζεται ωραιοποιήσεις και στρογγυλοποιήσεις για να αποδειχθεί πόσο μεγάλη είναι.

Εντολή «βόμβα» Ερντογάν

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, άρχισε και η προπαγάνδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο «σουλτάνος» έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν απόρρητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρώνει τα επίσημα έγγραφα από τη Γαλλία, ώστε να τα κάνει ψηφιακά και στη συνέχεια να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Αίγυπτος: Τι αποκάλυψαν τα ραντάρ για το εσωτερικό του τάφου του Τουταχαμών - ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ (Εικόνες)

Δεν υπάρχουν πρόσθετοι θάλαμοι ή περάσματα πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

Αυτό σύμφωνα με τις πρόσφατες αναλύσεις ραντάρ, ανέφεραν σήμερα Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού National Geographic.

Καιρός ΤΩΡΑ: Σφοδρή κακοκαιρία στην Αττική – Έκλεισε τμήμα στη Λεωφόρο Πειραιώς

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ - ΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Καιρός ΤΩΡΑ | Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει στο Λεκανοπέδιο οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών, με τα σημαντικότερα προβλήματα να εστιάζονται κυρίως στα βόρεια προάστια αλλά και το κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τροχαία, κλειστή παραμένει αυτή την ώρα εξαιτίας πλημμύρας η Πειραιώς από το ύψος της Πέτρου Ράλλη έως και τη Χαμοστέρνας.

Ο Τραμπ «παγώνει» την πώληση όπλων στoν Ερντογάν - Αγκυρα: Θα έχετε αντίποινα

Δεν θα παραδοθούν τα F-35 στην Τουρκία (αναμένονταν στις 23 Ιουνίου) - Τσαβούσογλου: Αν σταματήσετε τις πωλήσεις, θα έχετε αντίποινα
Πληροφορίες για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2018-2019 δημοσίευσε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Tα στοιχεία που αποδεσμεύτηκαν στο σχέδιο του νέου αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μέτρα για την προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Προστασία και ανάδειξη της Σπιναλόγκας

Του Ν. Λυγερού

Η χρηματοδότηση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης για την προστασία και την ανάδειξη της Σπιναλόγκας είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση του φακέλου για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Σπιναλόγκα έχει προταθεί στην Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ από τις 16 Ιανουαρίου 2014 και η Ελλάδα θεωρεί ότι απαντά στα κριτήρια 1, 2, 4 και 6 από τα 10 που προβλέπονται. Έτσι δίνει έμφαση στην αρχιτεκτονική, στην καινοτομία της εποχής, στις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες, στο κάστρο της θάλασσας της ανθρώπινης ιστορίας αλλά και στην τραγική φάση που αφορά τους λεπρούς. Η υποψηφιότητα αυτή ανήκει στις καθαρά πολιτιστικές.

Επιστολές, Ευαγγέλια και Πολυκυκλικότητα - Ο Απόστολος Πέτρος, ο Απόστολος Παύλος και η μη περιτομή

Επιστολές, Ευαγγέλια και Πολυκυκλικότητα
Του Ν. Λυγερού


Αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα τέσσερα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου του Λουκά και του Ιωάννη αλλά και οι πράξεις των Αποστόλων γράφτηκαν μετά τις Επιστολές του Παύλου και ειδικά αυτές προς Θεσσαλονικείς η πρώτη, προς Φιλιππήσιους, προς Κορίνθιους πρώτη και δεύτερη, προς Γαλάτας, προς Ρωμαίους και προς Φιλήμονα για τις οποίες όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι είναι του Αποστόλου Παύλου, τότε το υπόβαθρο των επομένων κειμένων που βρίσκονται στην αρχή της Καινής Διαθήκης είναι ακόμα πιο κατανοητό σε σχέση με μια γραμμική ανάγνωση που δεν ακολουθεί τη χρονολογική σειρά.
Αν υπολογίσουμε επίσης ότι οι Επιστολές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Καινής Διαθήκης σε σχέση με τα άλλα, τότε γίνεται πιο εμφανής η συνέργεια που υπάρχει μεταξύ των κειμένων και είναι δυνατόν να εντοπιστούν στοιχεία πολυκυκλικότητας,

Δύο τριπλά παιχνίδια - Τα F 35 ως εργαλεία στρατηγικής διπλωματίας

Δύο τριπλά παιχνίδια
Του Ν. Λυγερού


Αυτό που γίνεται μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έχει ως εξήγηση τον Λίβανο. Είναι το ανάλογο που γίνεται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, όπου η εξήγηση είναι η Τυνησία. Το θέμα βασικά δεν είναι το κοίτασμα Αφροδίτη ούτε η γραμμή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών για την αναλογία, αλλά η ύπαρξη ενός τρίτου παίχτη που δεν φαίνεται στις διαπραγματεύσεις. Αυτό που απασχολεί στην πραγματικότητα το Ισραήλ είναι η ανύπαρκτη γραμμή οριοθέτησης με τον Λίβανο. Αυτό που απασχολεί την Ιταλία είναι η αυτόματη μετατροπή της γραμμής οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας σε γραμμή οριοθέτησης ΑΟΖ με την