Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Η Κοιλάδα των Ναών(Φωτο)

Στη Σικελία, στην αρχαία πόλη του Ακράγαντα, βρίσκεται ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος του κόσμου, μια έκταση 1.300 εκταρίων-Η Κοιλάδα των Ναών.

Ο Ακράγας ήταν μια από τις επιφανέστερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Ήταν πλούσια πόλη με μεγάλη ισχύ, πατρίδα καλλιτεχνών, φιλοσόφων και σημαντικών ανδρών της ιστορίας. Ο ποιητής Πίνδαρος την αποκαλούσε "ομορφότερη πόλη των θνητών". Η πόλη πολιορκήθηκε και ισοπεδώθηκε το 406 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους.

Ανακαλύφθηκε προϊστορικό πουλί 100 εκατ. ετών μέσα σε κεχριμπάρι

Προϊστορικό πουλί η ηλικία του οποίου εικάζεται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκε παγιδευμένο μέσα σε ένα κομμάτι βιρμανέζικου κεχριμπαριού. Την ανακάλυψη ανακοίνωσαν στο Πεκίνο παλαιοντολόγοι από την Κίνα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.


Παρόμοιο με ένα μικρότερο σύγχρονο πουλί- σαν την μέλισσα κολιμπρί- στο μέγεθος, το πουλί των 5 εκατοστών βρέθηκε καλά διατηρημένο μέσα στο κεχριμπάρι. Οι παλαιοντολόγοι εικάζουν ότι ανήκει στην ύστερη Κρητιδική περίοδο με «σκελετικό υλικό και μαλακούς ιστούς απαράμιλλης λεπτομέρειας», όπως αναφέρεται σε ακαδημαϊκό έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Chinese Science Bulletin.

Νέα «βόμβα»: Ο ίδιος ο Ζάεφ αποκαλεί τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες»

Παιχνίδια προκλήσεων από τους Σκοπιανούς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα των Σκοπίων - Δήλωση - «βόμβα» από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ: «Η λύση να διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των «Μακεδόνων» και των Ελλήνων»
Σε ένα πραγματικό θρίλερ για γερά νεύρα έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της σε Αθήνα και Σκόπια, καθώς τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται καθοριστικά. Ωστόσο, όσο περνούν οι ημέρες, οι Σκοπιανοί φαίνεται πως σκληραίνουν στη στάση τους.

Μάθιου Νίμιτς: Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, το Σκοπιανό πρέπει να λυθεί τώρα

Μετά τις συναντήσεις του σε Αθήνα και Σκόπια, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς παραχώρησε συνέντευξη στο Euronews για τις τελευταίες εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ονομασίας για την επίλυση του ονοματολογικού.
Μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ, ο Μάθιου Νίμιτς ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, τονίζοντας ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας».

Η παραχάραξη της ιστορίας: Έχασαν 23.000 λίρες γιατί απάντησαν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας! - Σε βρετανικό τηλεπαιχνίδι(Βίντεο)

Στο εν λόγω τηλεπαιχνίδι που χρονολογείται στο 2012, οι παίκτες απάντησαν το προφανές για την εθνικότητα του στρατηλάτη, ωστόσο η παραγωγή είχε άλλη άποψη
Με το Σκοπιανό να βρίσκεται στο προσκήνιο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία, ένα παλιότερο βίντεο με στιγμιότυπο από βρετανικό τηλεπαιχνίδι γνώσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βιασμός» της ιστορίας.


Στο εν λόγω τηλεπαιχνίδι τύπου «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» που χρονολογείται στο 2012, η ερώτηση που θα χάριζε σε ένα ζευγάρι παικτών 23.000 λίρες ήταν «τι εθνικότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος».

Με ομιλητή τον Μίκη και εξέδρα στην Ερμού το συλλαλητήριο της Κυριακής - Το ψήφισμα θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας(Βίντεο)

Για ακομμάτιστη συγκέντρωση έκαναν λόγο οι διοργανωτές που ζήτησαν την προστασία των αρχών για τους πολίτες που θα διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας - Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις απειλές Ρουβίκωνα
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, θα επιδοθεί το ψήφισμα που θ’ αναγνωσθεί και θα εγκριθεί στο τέλος του συλλαλητηρίου της Κυριακής -για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων- στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Κοίτασμα Καλυψώ και κυπριακή Αποκάλυψη


Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Λόγω της συγγένειας που έχουν σε γεωλογικό επίπεδο η Κύπρος και η Κρήτη, οι πληροφορίες που έχουμε από τη γεώτρηση που κάνει το γεωτρύπανο Saipem 12000 στο κοίτασμα Καλυψώ είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν σοβαρές ενδείξεις φυσικού αερίου στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 που ερευνά η κοινοπραξία της Eni - Total. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το κοίτασμα Καλυψώ θα συμβάλλει και στον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κοίτασμα Καλυψώ είναι το 40% του κοιτάσματος Ζορ, το οποίο είναι υπεργιγαντιαίο.

Οι ΗΠΑ δεν φοβούνται την Τουρκία

Του Ν. Λυγερού
 
Μπορεί η Τουρκία να θέλει να κάνει επίδειξη στην επαρχία Αφρίν της Συρίας αλλά και αυτή έχει τα όριά της όταν στην περιοχή βρίσκονται ήδη οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη μπορεί να παίξει ως εκεί που την παίρνει αλλιώς αν ξεφύγει θα την πάρει ο διάβολος και δεν θα ξέρει τι να κάνει. Έτσι όταν ακούστηκε η επίσημη απάντηση του Στρατηγού Joseph Votel, ο οποίος είναι επικεφαλής του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους σίγουρα η Τουρκία ξαφνιάστηκε διότι περίμενε κάτι το πιο διπλωματικό από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Έτσι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι και στα καλύτερά τους.

Σκοπιανό και Νοημοσύνη - Και το δημοψήφισμα διχάζει τα Σκόπια

Σκοπιανό και Νοημοσύνη
Του Ν. Λυγερού


Σιγά σιγά όλοι όσοι έλεγαν ότι ήξεραν τα πάντα για το Σκοπιανό, μαθαίνουν και άλλα στρατηγικά επιχειρήματα που ποτέ πριν δεν είχαν ακούσει. Έτσι στην αρχή έχουν την αντίδραση των ειδικών, στη συνέχεια διασταυρώνουν τα νέα δεδομένα επειδή είναι άπιστοι και τελικά τα χρησιμοποιούν ως δικά τους. Δεν είναι ένα φαινόμενο που μας ξαφνιάζει διότι το έχουμε ζήσει και με το σχέδιο Ανάν. Σημασία έχει τώρα στην Κύπρο ότι αξιοποίησαν επιχειρήματα που εμφανίστηκαν μόνο τότε, ενώ το Κυπριακό υπήρχε ήδη εδώ και τριάντα χρόνια τότε.