Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Τα αρχαία αγάλματα δεν ήταν λευκά

Τα αγάλματα μπορεί να ήταν εξοπλισμένα με ασπίδες και κράνη - μπρούντζος που λάμπει σαν χρυσός, σε αντίθεση με το θαμπό χρώμα που βλέπουμε σήμερα.
(Πηγή: Μουσείο Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο)
Τα αρχαία αγάλματα δεν ήταν στην αρχή απλώς λευκό μάρμαρο, αλλά «μία έκρηξη χρώματος και φανταχτερής διακόσμησης», γράφει η Natalie Haynes στο BBC, τονίζοντας πως «αυτό δείχνει ότι έχουμε φανταστεί τον αρχαίο κόσμο λάθος».

Ακολουθεί το άρθρο της με τίτλο «Όταν ο Παρθενώνας είχε εκθαμβωτικά χρώματα»:

Η Süddeutsche Zeitung γράφει για τον άνδρα που θέλει να διασώσει «το παλάτι που κοιμάται», το Τατόι

«Με το στρατιωτικό πραξικόπημα τερματίστηκε πριν από 50 χρόνια η βασιλική δυναστεία στην Ελλάδα. Έκτοτε η (πρώην) βασιλική κατοικία ερημώνει. Ένας άνδρας θέλει τώρα να διασώσει το κτίριο» γράφει η γερμανική SZ αναφερόμενη στο κτήμα του Τατοΐου.

Η γερμανική εφημερίδα ανατρέχει στα ιστορικά γεγονότα του 1967 και την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, «από το ανάκτορό του στο Τατόι, συνεργάστηκε τελικά με τη δικτατορία». Και σημειώνει: «Οι περισσότεροι Έλληνες δεν του το συγχώρεσαν ποτέ ούτε και το ξέχασαν».

Βρέθηκε ένα από τα πιο σπάνια είδη ψαριού - Η ανακάλυψη έγινε στον κόλπο Frederick Henry Bay στην Τασμανία(Βίντεο)

Ένας νέος πληθυσμός σπανίων ψαριών ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία. Πρόκειται για ένα κόκκινο χερόψαρο, το οποίο εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε μία περιοχή ίση περίπου με το μέγεθος δύο γηπέδων τένις, στον κόλπο Frederick Henry Bay στην Τασμανία.
Τα χερόψαρα είναι ενδημικά ψάρια και ζουν στην Αυστραλία. Μπορεί να μεγαλώσουν έως και 15 εκατοστά. Μετακινούνται με έναν αργό ξεχωριστό τρόπο, χρησιμοποιώντας τα δύο πτερύγια που έχουν στα πλευρά τους για να «βαδίσουν» μέσα στο νερό, παρά για να κολυμπήσουν. Ειδικά το κόκκινο χερόψαρο μπορεί να φθάσει τα 9 εκατοστά.

Δήλωση - σοκ Αναστασιάδη: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα τα Σκόπια (Βίντεο)

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Με μια άνευ προηγουμένου δήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκαλεί σοκ στην Αθήνα και μιλώντας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τονίζει πως το όνομα που θα έχει η χώρα αυτή δεν έχει καμία σημασία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Πρώτη Εκπομπή» του κυπριακού ραδιοσταθμού «Ράδιο Πρώτο», ο κ. Αναστασιάδης προκάλεσε αρνητική αίσθηση, λέγοντας χαρακτηριστικά για το όνομα της γείτονος:

Πολιτική Επιτροπή ΝΔ-Μητσοτάκης: Δεν θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω τους Σκοπιανούς

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση - Στο Σκοπιανό δεν υπάρχει σαφής κυβερνητική θέση για να διευκολυνθεί ο Καμμένος που αλλάζει άποψη κάθε έξι ώρες - Φωνάζουν αυτοί που υπέγραφαν κείμενα υπέρ του ονόματος «Μακεδονία» για τα Σκόπια
Με ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Τσίπρας σε Ζάεφ: Αντιμετωπίστε τον αλυτρωτισμό και μετά μιλάμε για όνομα(Βίντεο)

Τρεις ώρες διήρκεσε το τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός – Οι «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας και οι δεσμεύσεις των Σκοπίων - Επέμεινε ο Τσίπρας σε συνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων - Δέσμευση Ζάεφ για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων
Στη σκιά των αντιδράσεων στο εσωτερικό των χωρών και με τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας να βρίσκεται σε… τεντωμένο σχοινί, συναντήθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Σκοπιανός ομόλογός του.