Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Δραματικές εξελίξεις: Ο Ερντογάν στέλνει πλοίο στην Κυπριακή ΑΟΖ(Βίντεο)

Ο «σουλτάνος» απειλεί ανοιχτά και τις ΗΠΑ – Τον… περιμένει στο οικόπεδο 10 το αμερικανικό αεροπλανοφόρο – Παίρνει φωτιά η ανατολική Μεσόγειος
Κορυφώνεται η αγωνία για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο παλάτι, ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, διεμήνυσε ότι το ερευνητικό πλοίο της Άγκυρας ξεκινά την πορεία του για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να «επηρεαστούν» τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στην Κύπρο.

Νωρίτερα, στο… στόχαστρο του Ερντογάν βρέθηκαν οι ΗΠΑ καθώς απέρριψε τις επικρίσεις της Ουάσιγκτον αναφορικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), καλώντας τις ΗΠΑ να «σεβαστούν» την Τουρκία.
«Πού ήσασταν όταν σας εκφράζαμε τις ανησυχίες μας, όταν σας προτείναμε να εξοντώσουμε μαζί τους τρομοκράτες;», απάντησε σήμερα ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
«Αν είμαστε ο στρατηγικός σας εταίρος, θα πρέπει να μας σέβεστε, να πορεύεστε στο πλευρό μας», πρόσθεσε.
Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεν είχε εκφράσει «την έντονη ανησυχία του» για την τύχη των αμάχων στην πόλη Αφρίν, την οποία κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες που στηρίζουν την Κυριακή.

Τον... περιμένει ο αμερικανικός στόλος

Το ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, "Med Surveyor", έφτασε την Κυριακή στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει εντατικές έρευνες ελπίζοντας να εντοπίσει εστίες φυσικού αερίου.
Το ερευνητικό σκάφος της αμερικανικής εταιρείας ήταν στο λιμάνι Λεμεσού από την Πέμπτη και ήδη βρίσκεται στο οικόπεδο 10 όπου τις επόμενες ημέρες θα φτάσει και το δεύτερο αμερικανικό ερευνητικό πλοίο, το "Ocean Investigator", που παραμένει στη Λεμεσό.
Την ίδια στιγμή το αμερικανικό Ναυτικό έχει αναλάβει την επιτήρηση της περιοχής με την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας απέναντι σε τυχόν εισβολείς, τους Τούρκους δηλαδή, τα οποία θα ενταθούν όσο προχωράει η γεώτρηση της ExxonMobil.
Ήδη το εντυπωσιακό αμφίβιο σκάφος "Iwo Jima" καταπλέει στο λιμάνι Λεμεσού για ανεφοδιασμό σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε.
Το «Iwo Jima» είναι ένα σκάφος υποστήριξης αμφιβίων επιχειρήσεων κλάσης "Wasp". Εντάχθηκε επίσημα το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2001 και πήρε το όνομά του εις ανάμνηση της ιστορικής μάχης της νήσου Iwo Zima στον Ειρηνικό κατά το Β΄ ΠΠ.
Το «USS Iwo Jima (LHD-7)» μπορεί να υποστηρίξει αμφίβιες επιχειρήσεις με δύο τρόπους: με αποβατικά σκάφη ή/και με ελικόπτερα. Μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του 3 αερόστρωμνα, 12 αποβατικά σκάφη ή 40 αμφίβια τεθωρακισμένα AAVs κι επιπλέον 21 αντίστοιχα στο κατάστρωμά του.
Στο κατάστωμα διαθέτει 9 θέσης απο/προσνήωσης ελικοπτέρων και αεροσκαφών έως και τύπου Sikorsky CH-53E Super Stallion και MV-22B Osprey.
Το μέγεθος της αεροπορικού στόλου που μπορεί να μεταφέρει διαφέρει αναλόγως των επιχειρήσεων που έχει ως αποστολή.
Η τυπική δύναμη αεροσκαφών που μπορεί να μεταφέρει αποτελείται από 6 Harriers ή 6 F-35B Lightning IIs, 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-1W/Z Super Cobra/Viper και 12 Ospreys, για επιχειρήσεις βομβαρδισμού/εγγύς υποστήριξης, 4 CH-53E Super Stallion για μεταφορές και 3-4 ελικόπτερα γενικής χρήσης Bell UH-1Y Venom.
Σε αποστολές επιθετικών επιχειρήσεων ο αεροπορικός στόλος μπορεί να αυξηθεί έως και 22 Ospreys, ενώ όταν το σκάφος επιχειρεί σε κατάσταση "Harrier carrier" ή "Lightning carrier", μεταφέρει 20-24 Harriers ή 20 F-35Bs, καθώς και 6 ελικόπτερα Sikorsky SH-60 Seahawk σε ανθυποβρυχιακό ρόλο.

Η δύναμη Πεζοναυτών

Το «USS Iwo Jima» μπορεί να μεταφέρει έως και 1.894 αμερικανούς Πεζοναύτες, δηλαδή την πλήρη δύναμη μιας Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (MEU). Μπορεί, επίσης, να μεταφέρει έως 2.860 m2 φορτίου κι επιπλέον 1.858 m2 οχημάτων όπως 5 αρμάτων μάχης M1 Abrams, έως 25 αμφίβια τεθωρακισμένα AAVs, 8 οβιδοβόλα M198, 68 φορτηγά και έως 12 οχήματα υποστήριξης. Διαθέτει πλήρες εξοπλισμένο νοσοκομείο 64 κλινών και 6 χειρουργείων. Σε περιπτώσεις ανάγκης μπορούν να προστεθούν έως και 536 κλίνες επιπλέον!

Οπλισμός και Ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Ο οπλισμός του σκάφους αποτελείται από 2 οκταπλούς εκτοξευτές βλημάτων RIM-7 Sea Sparrow, 2 εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων RIM-116, 2 πύργους ταχυβόλων 20 mm Phalanx CIWSs, 3 πύργους ταχυβόλων 25 mm Mark 38 και 4 πολυβόλα των 0.50 χιλ.
Στον τομέα των ηλεκτρονικών αντιμέτρων, το σκάφος διαθέτει 6 εκτοξευτές αεροφύλλων Mark 36 SRBOC, ένα αντίμετρο τορπιλών AN/SLQ-25, αντι-σόναρ AN/SLQ-49, συσκευή αντιμέτρων για βλήματα τύπου Sea Gnat και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου AN/SLQ-32.
Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του σκάφους περιλαμβάνονται ραντάρ αεροπορικής επιτήρησης τύπου AN/SPS-48 ή AN/SPS-52, υποστηριζόμενα από ένα ραντάρ αεροπορικής ερεύνης τύπου AN/SPS-49, ένα ραντάρ επιφανείας SPS-67, ένα σύστημα TACAN AN/URN-25 και διάφορα ραντάρ ναυτιλίας και συστημάτων ελέγχου πυρός.

«Την Τουρκία θα τη σέβεστε»

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον αναφορικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), καλώντας τις ΗΠΑ να «σεβαστούν» την Τουρκία.
Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεν είχε εκφράσει «την έντονη ανησυχία του» για την τύχη των αμάχων στην πόλη Αφρίν, την οποία κατέλαβαν την Κυριακή (18/3) οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες που στηρίζουν.
«Πού ήσασταν όταν σας εκφράζαμε τις ανησυχίες μας, όταν σας προτείναμε να εξοντώσουμε μαζί τους τρομοκράτες;», σχολίασε σήμερα ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
«Αν είμαστε ο στρατηγικός σας εταίρος, θα πρέπει να μας σέβεστε, να πορεύεστε στο πλευρό μας», πρόσθεσε.
Η επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν έχει οξύνει την ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία επιμένει να θεωρεί τη YPG στη Συρία τρομοκρατική οργάνωση, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει Κούρδους μαχητές προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.
«Από την μία λέτε ότι η Τουρκία είναι στρατηγική σας εταίρος και από την άλλη συνεργάζεστε με τρομοκράτες», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θελήσαμε να αγοράσουμε όπλα από εσάς, δεν το θέλατε. Όμως δώσατε δωρεάν όπλα και πυρομαχικά στους τρομοκράτες. Τι είδους συνεργασία είναι αυτή;», πρόσθεσε.
Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον κινδυνεύει να οξυνθεί περαιτέρω, καθώς ο Ερντογάν προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι σκοπεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον της YPG σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, μεταξύ των οποίων και η Μάνμπιτζ, όπου είναι ανεπτυγμένοι εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου