Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Η Ναυμαχία της Σάμου

Ο ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του Υδραίου καραβοκύρη Γεωργίου Σαχτούρη νικά τον τουρκικό στόλο υπό τον Χοσρέφ Πασά και αποτρέπει την κατάληψη της Σάμου. Η κύρια αναμέτρηση έγινε στις 5 Αυγούστου 1824 στα στενά της Μυκάλης.
Οι Σάμιοι υπό την αρχηγία του «Καρμανιόλου» Λυκούργου Λογοθέτη είχαν επαναστατήσει κατά των Οθωμανών το 1821 και είχαν εγκαταστήσει καθεστώς αυτονομίας στο νησί. Η θέση, όμως, της Σάμου, λίγα μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας, την καθιστούσε εύκολο στόχο για το ναυτικό του Σουλτάνου. Πράγματι, μετά την καταστροφή των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), ο Μαχμούτ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την απόβαση και την κατάληψη της νήσου.

Η Πολωνία αξιώνει αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις θηριωδίες των Ναζί - Λήξαν το θέμα για τη Γερμανία

Ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), ζήτησε από το πολωνικό Κοινοβούλιο μία επίσημη εκτίμηση για τις πιθανότητες επιτυχούς διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία, με βάση το διεθνές δίκαιο. Η απάντησή αναμένεται στις 11 Αυγούστου.
Νομικοί κύκλοι στη Γερμανία επιμένουν πάντως ότι το ζήτημα θεωρείται «λήξαν». Ήδη το 2004 ο Γιόχεν Φρόβαιν, πρώην επικεφαλής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου Max Planck, είχε επιμεληθεί ένα νομικό υπόμνημα επί του θέματος, από κοινού με Πολωνό συνάδελφό του. Και τότε, όπως και σήμερα, ο Φρόβαϊν θεωρούσε «μάταιες» τις πολωνικές διεκδικήσεις, λέγοντας ότι «από νομικής απόψεως, το ζήτημα έχει διευθετηθεί και έχει λήξει». Επικαλείται σχετικά τη διεθνή συνθήκη, την αποκαλούμενη και «Συνθήκη 2 + 4» για την Επανένωση της Γερμανίας.

Τα Ην. Έθνη μας έστειλαν για περισυλλογή

Μετά τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στη Νέα Υόρκη έστειλε μήνυμα για περισυλλογή στους δύο ηγέτες στην Κύπρο αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτοί θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Ο Stephane Dujarric, κλήθηκε να επιβεβαιώσει την αποχώρηση του Άιντε από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και κατά πόσον υπάρχει πλάνο από πλευράς του Γενικού Γραμματέα για αντικατάστασή του. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο όπου έχει διάφορες αποχαιρετιστήριες συναντήσεις, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία για την αναχώρησή του. Πρόσθεσε ότι ο κ. ‘Αιντε θα συνεχίσει την ετοιμασία της Έκθεσης από το Όσλο, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές διανύουν μια περίοδο περισυλλογής. Ο ίδιος έδωσε κάλυψη στον ειδικό σύμβουλο σημειώνοντας ότι τα σχόλια Άιντε ευθυγραμμίζονται με τα σχόλια του ΓΓ του ΟΗΕ, με την έννοια ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ παραμένουν στη διάθεση των δύο ηγετών.

Αυτό είναι το «μαγικό» φαινόμενο που θα συμβεί το βράδυ της Δευτέρας (07/08) στον ουρανό της Ελλάδας

«Δύο σε ένα» επιφυλάσσει το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, καθώς θα συνυπάρξουν η πανσέληνος - παραδοσιακά η πιο δημοφιλής του Καλοκαιριού -, καθώς και μία μερική έκλειψη Σελήνης.
H πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.
Έτσι, όσοι συμμετέχουν σε κάποια «βραδιά πανσελήνου» ή σε άλλη εκδήλωση ή απλώς έχουν βγει βόλτα για να απολαύσουν το γεμάτο φεγγάρι, ας θυμηθούν λίγο νωρίτερα να δουν και τη μερική έκλειψη.

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα: «Θα καούμε ζωντανοί» - Εκκενώνονται χωριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Η πυροσβεστική απέσυρε το πρωί τα εναέρια μέσα γιατί θεωρήθηκε ότι η φωτιά «πάει καλύτερα» - Επέστρεψαν, αφού η πυρκαγιά πήρε πάλι ανεξέλεγκτες διαστάσεις - Αργησαν να έρθουν και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καταγγέλλει ο δήμαρχος
Αναζωπυρώθηκε, δυστυχώς, νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου η φωτιά που απειλεί εκ νέου το νησί των Κυθήρων, όπου εκκενώθηκαν δύο οικισμοί, ο Μυλοπόταμος και οι Αραίοι. Δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα επέστρεψαν εσπευσμένα στην περιοχή, αν και νωρίτερα, όταν είχε θεωρηθεί ότι η φωτιά «πάει καλύτερα», είχαν αποχωρήσει.

Η προβληματική Βόρεια Κορέα

Του Ν. Λυγερού

Το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες αερομεταφορών αλλάζουν σχέδια πτήσης για να μην περνούν καθόλου από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας όταν έρχονται από την Ευρώπη με προορισμό την Ιαπωνία, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί όχι μόνο στην περιοχή πια αλλά σε γενικευμένο επίπεδο. Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που θεωρούν τη Βόρεια Κορέα ως πρόβλημα για την Ανθρωπότητα. Βλέπουμε όλο και πιο ξεκάθαρα ότι η βαρβαρότητα της Βόρειας Κορέας με την έμμεση υποστήριξη της Κίνας που δεν θέλει μια ενωμένη Κορέα διότι θεωρεί ότι θα είναι μια πύλη της Αμερικής, δεν αφορά πια μόνο τον πληθυσμό της περιοχής και αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί διότι κάθε μέρα που περνά όλο και χειροτερεύει η κατάσταση λόγω των επιπτώσεων πάνω στις διεθνείς σχέσεις.

Η Αυστραλία ενάντια στην τρομοκρατία

Του Ν. Λυγερού

Το τρομοκρατικό σχέδιο που αφόπλισε η Αυστραλία αποδεικνύει ότι η τρομοκρατική οργάνωση Daesh προσπαθεί με κάθε μέσον να χτυπήσει τις δημοκρατίες που της αντιστέκονται στη βαρβαρότητά της. Βλέπουμε επίσης ότι αξιοποιεί την Τουρκία ως συμμαχικό κράτος αφού λειτουργεί καταλυτικά και ενισχύει μηχανισμούς και κυκλώματα που υποστηρίζουν τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια σε αθώους. Τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησαν ήταν στρατιωτικής προέλευσης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δίκτυο και σε αυτό το πλαίσιο. Η Τουρκία αποτελεί πλατφόρμα δράσης για την τρομοκρατική οργάνωση.