Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Σαν σήμερα η Μάχη του Κλειδίου και η εξολόθρευση του κινδύνου των Βουλγάρων από τον Βασίλειο Β'

Η Μάχη του Κλειδίου (βουλ. Беласишка битка, γνωστή και με το όνομα Μάχη της οροσειράςΜπέλλες) διεξήχθη στις 29 Ιουλίου 1014 μεταξύ της Βυζαντινής και της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Η μάχη αποτέλεσε το αποκορύφωμα της 50χρόνης διαμάχης μεταξύ του Σαμουήλ της Βουλγαρίας και του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου. Η μάχη τελείωσε με νίκη των Βυζαντινών.
Η μάχη διεξήχθη στην περιοχή μεταξύ των βουνών των Μπέλλων και του Ογκραζντέν, στο σημερινό βουλγάρικο χωριό Κλείδιο. Η αποφασιστική μάχη έγινε στις 29 Ιουλίου, με επίθεση των Βυζαντινών, υπό την ηγεσία του Νικηφόρου Ξιφία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των Βουλγάρων. Αυτή η μάχη αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τους Βούλγαρους. Οι Βούλγαροι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και τυφλώθηκαν μετά από διαταγή του Βασιλείου Β', ο οποίος αργότερα πήρε το όνομα «Βουλγαροκτόνος». Ο Σαμουήλ επέζησε από τη μάχη, αλλά πέθανε 2 μήνες αργότερα, από καρδιακή ανεπάρκεια. Θεωρείται πώς πέθανε όταν είδε τους τυφλούς Βούλγαρους στρατιώτες.

Η βουτιά θα αποκάλυπτε αμφορέα στα Σφακιά (Φωτο)

Ένα ιδιαίτερο εύρημα εντόπισε τουρίστας που παραθέριζε την περιοχή. Ενώ έκανε αμέριμνος το μπάνιο του στο Λουτρό σε μια βουτιά διέκρινε στον βυθό έναν αμφορέα.

Αμέσως ειδοποίησε τις αρχές του λιμενικού σταθμού Χώρας Σφακίων προκειμένου να πάνε στο σημείο και να εξετάσουν τον αμφορέα ο οποίος εν συνεχεία θα παραδοθεί στην αρχαιολογική υπηρεσία για να εκτιμήσει το εύρημα.

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα Την πληροφορία επιβεβαιώνουν Σεούλ, Τόκιο και Ουάσινγκτον

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (23:41 τοπική ώρα, 17:41 ώρα Ελλάδας) ο οποίος κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας.
Την πληροφορία ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο δημοσιοποίησε νωρίτερα το Τόκιο, όπου ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως ο πύραυλος αυτός κατέπεσε πιθανόν εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ο Άμπε τόνισε ότι το Τόκιο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ιαπώνων.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Οι πνευματικές διαστάσεις της νοημοσύνης"(Βίντεο)


Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "Οι πνευματικές διαστάσεις της νοημοσύνης". 
Συνεδριακός χώρος του KNOSSOS BEACH, Ηράκλειο. 
Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, ώρα: 19.30

Ιδανικές Συνθήκες για την ελληνική ΑΟΖ

Ιδανικές Συνθήκες για την ελληνική ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού

Το γεγονός ότι πολιτικά βλέπουμε καθυστερήσεις παντού, αφού οι περισσότεροι από εμάς το έχουν συνηθίσει και αποτελεί την καθημερινότητά τους, δεν πρέπει να μας απασχολεί για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι όποια και να είναι η κυβέρνηση, οι γεωπολιτικές συνθήκες αλλάζουν στην Ανατολική Μεσόγειο και ουσιαστικά ανεξαρτήτως από την επίσημη ελληνική πλευρά, τα πράγματα προχωρούν θετικά και δυναμικά. Αυτό οφείλεται βασικά στις κινήσεις της Αιγύπτου, αλλά βέβαια και της Κύπρου. Διότι και οι δύο λειτουργούν συντονισμένα και για το θέμα της ΑΟΖ και ειδικά της οριοθέτησης, και για το θέμα των υδρογονανθράκων.