Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Οι διωγμοί των Ελλήνων στην Κύπρο το 1821

Μετά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, οι Τούρκοι έλαβαν προληπτικά μέτρα στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορία, όπου κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί και δεν είχαν επαναστατήσει. Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο εκδηλώθηκαν διωγμοί σε περιοχές της Μικράς Ασίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κυδωνίες και Έφεσος) και της Κύπρου, που αποσκοπούσαν στην τρομοκράτηση των ραγιάδων και την εξόντωση των ηγετών τους.
Η Κύπρος με την στρατηγική της θέση ανάμεσα στην Μικρά Ασία και την Εγγύς Ανατολή, δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στην μεγαλόνησο εκείνη την εποχή κατοικούσαν 80.000 Έλληνες και 20.000 Τούρκοι. Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β γνώριζε ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν είχαν την πρόθεση να εξεγερθούν παρά την αριθμητική τους υπεροχή. Για πολλά χρόνια είχαν επιδείξει νομιμοφροσύνη, όπως αναφέρει το τουρκικό διάταγμα που στάλθηκε στην νήσο για τον αφοπλισμό τους.

Αίγυπτος: Σημαντική η ανακάλυψη λαξευτής αρχαίας σήραγγας στην Αλεξάνδρεια

Μπροστά σε μία νέα ανακάλυψη στους Κήπους Σαλαλάτ, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα.

Όπως αποκαλύπτει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Παπακώστα, που πραγματοποιεί μέχρι σήμερα 21 χρόνια ανασκαφών στην περιοχή, με την ομάδα της έχει ανακαλύψει μία τεράστια λαξευτή σήραγγα, από την έρευνα της οποίας μπορεί να έλθουν στο φως πολλά νέα στοιχεία, για να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα σημαντικά ευρήματα, στο τεράστιο αρχαίο κτίριο που ήδη γίνονται οι ανασκαφές από το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού (Ε.Ι.Ε.Α.Π.).

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος «Ουδέποτε πίστεψα ότι θα φτάναμε σε λύση στις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους»

Την σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και νέα γραμμή στο Κυπριακό, ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε ότι στη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου υπήρχε πρόνοια ότι, αν δεν συμφωνηθούν όλα, ουδέν ισχύει.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφού λοιπόν δεν συμφωνήθηκαν όλα, «ο πρόεδρος μπορεί να πει ότι δεν ισχύει πλέον οτιδήποτε και εγώ θα του βγάλω το καπέλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Τσούχτρες παντού στην Πάτρα: Για πρωτόγνωρο φαινόμενο μιλούν οι κάτοικοι - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ... SOCIAL MEDIA (Εικόνες)

Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό απ' όσο φαινόταν αρχικά.
Σε πλαζ, Ρίο, Αγ. Βασίλειο και άλλες παραλίες, οι λουόμενοι στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας κοιτάζουν τη θάλασσα με το... κυάλι. Μπορεί τα νερά να είναι καθαρά, ωστόσο οι τσούχτρες κάνουν ανα τακτά διαστήματα την εμφάνισή τους και όλοι κολυμπούν στα ρηχά ή και καθόλου.
Μάλιστα πολλά παραλιακά beach bars βγάζουν ακόμη και ανακοινώσεις στα social media για να ενημερώσουν τους λουόμενους ότι δεν υπάρχουν τσούχτρες -με όση ακρίβεια μπορούν να το διαπιστώσουν- στην περιοχή τους.

Ερντογάν: Αδύνατο να λυθεί το Κυπριακό στις παραμέτρους ΟΗΕ

Δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσουμε στις παραμέτρους των ΗΕ για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από το Αμβούργο ωστόσο είπε ότι και πάλι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση σε διαφορετικές παραμέτρους και στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε θα αρχίσουν να σκέφτονται το σχέδιο Β και το σχέδιο Γ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολού, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμβούργο έπειτα από την σύνοδο των G20 ανέφερε ότι: “Η Τουρκία κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ως εγγυήτρια δύναμη για δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Κοινωνικός τουρισμός: Κάνε κλικ ΕΔΩ για να μάθεις αν δικαιούσαι δωρεάν διακοπές

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη συμμετοχή συνταξιούχων και ασφαλισμένων στα επιδοτούμενα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών της Αγροτικής Εστίας.

Δέσμη 6+1 προγραμμάτων, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες, θέτει σε εφαρμογή ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ.
Αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο διοικητής του ΟΓΑ, Στυλιανός Πλιάκης, με θέμα τα νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για το 2017, καθώς και άλλες παροχές, όπως δωρεάν βιβλία και θεατρικές παραστάσεις από τον ΛΑΕ του ΟΓΑ.

Έρχεται νέος τριήμερος καύσωνας: Τετάρτη-Πέμπτη το πιο δύσκολο 48ωρο - Νέο μαρτύριο στην «καρδιά» του καλοκαιριού

Τα θερμόμετρα τις δύο αυτές ημέρες αναμένεται να «χτυπήσουν» κόκκινο στους 42 βαθμούς Κελσίου - Αναλυτικοί πίνακες με τις θερμοκρασίες ανά πόλη. 

Καύσωνας Νο2 προ των πυλών! Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη πρέπει να προετοιμαστούμε για τις υψηλές θερμοκρασίες που έρχονται να μας... βασανίσουν λίγο ακόμη.

Είστε έτοιμοι;  Μετά από μια μικρή ανάσα δροσιάς, μη νομίζετε, ότι γλιτώσατε από το καυτό καλοκαιράκι. Για αυτό λοιπόν, προετοιμαστείτε για μια εβδομάδα «κόλαση»...

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"ΟΛΥΜΠΟΣ ως Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς"(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "ΟΛΥΜΠΟΣ ως Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς". 
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΛΥΜΠΟΣ, Φρουρίου 18, Πλαταμώνας Πιερίας. 
Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017