Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ανδρέας Μιαούλης 1769 – 1835

Ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Ο τόπος της γέννησής του δεν είναι επακριβώς γνωστός. Ορισμένοι βιογράφοι του υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1769 στα Φύλλα της Εύβοιας, απ' όπου η οικογένεια του μετοίκησε στην Ύδρα, ενώ άλλοι στο νησί του Αργοσαρωνικού.
Το πραγματικό του επίθετο ήταν Βώκος ή Μπώκος. Για το παρωνύμιο Μιαούλης υπάρχουν δύο εκδοχές: Η μία ότι του τo κόλλησαν οι ναύτες του, όταν τους έδινε τη διαταγή «Μία ούλοι!» για να κωπηλατούν συγχρόνως. Η δεύτερη, από ένα τουρκικό μπρίκι που αγόρασε, με την ονομασία «Μιαούλ». Ο Μιαούλης ήταν σχεδόν αγράμματος, σύμφωνα με τον ιστορικό Καρλ Μέντελσον -Μπαρτόλντι, εν τούτοις υπερείχε σε ευφυΐα και ναυτική τέχνη. Είχε ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος μέχρι υπερβολής, που πολλές φορές έφθανε στα όρια της σκληρότητας για τους υφισταμένους του.

Πενταμερής σε κινούμενη άμμο - Αγώνας δρόμου για το έγγραφο

Κώστας Βενιζέλος 
Από το philenews

Σε θολό τοπίο συγκαλείται η νέα πενταμερής Διάσκεψη για την Κύπρο, που χρονικά τοποθετείται στις 28 Ιουνίου καθώς οι εμπλεκόμενοι «μεταφράζουν» διαφορετικά τη συμφωνία του Δείπνου της περασμένης Κυριακής.

Διπλωματική πηγή σημείωνε πως από τη στιγμή που όλοι έχουν συναινέσει και καθορίστηκε ημερομηνία για την πενταμερή, αυτό μεταφέρει την πίεση στις πλευρές και την ευθύνη για την ερμηνεία των συμφωνηθέντων στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αμύνταιο: Γκρεμίζουν ολόκληρο χωριό μετά την κατολίσθηση 80 εκατ. κυβικών μέτρων χώματος - Το ανακοίνωσε ο Σταθάκης(Βίντεο - Φωτο)

Ο Σταθάκης ανακοίνωσε αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού Ανάργυροι - Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής μετά την κατολίσθηση - Προσοχή για άλλες 48 ώρες ζητά η ΔΕΗ - Για ζημιά δισεκατομμυριών η πρώτη εκτίμηση
Στην «εξαφάνιση» ενός ολόκληρου χωριού οδηγεί η κατολίσθηση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος στο Αμύνταιο το πρωί του Σαββάτου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο και τεχνικούς της ΔΕΗ για την έκταση του φαινομένου, το χωριό Ανάργυροι, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την περίμετρο του ορυχείου θα απαλλοτριωθεί αναγκαστικά.

Ο Χάρτης του Κουρδιστάν - Εισήγηση Ν.Λυγερό:"Στρατηγικός πολιτισμός της Καππαδοκίας"(Βίντεο)


Ο Χάρτης του Κουρδιστάν
Tου Ν. Λυγερού


Ένα από τα σύγχρονα ερωτήματα που έχουμε δεν είναι η ύπαρξη του Κουρδιστάν ή όχι διότι αυτό είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί αυτό το κράτος ακόμα κι αν προς το παρόν είναι κατεχόμενα από τέσσερα κράτη, αλλά το μέγεθός του ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς ο χάρτης του. Βέβαια διαθέτουμε ένα επίσημο πλαίσιο με τη Συνθήκη Σεβρών και τον χάρτη του Wilson ειδικά για την οριοθέτηση των συνόρων με την Τουρκία και την Αρμενία. Όμως η πραγματικότητα του Κουρδιστάν έχει επεκταθεί νότια και νοτιοδυτικά. Κατά συνέπεια έχει σχέση με τη Κιλικία αλλά και με την Καππαδοκία.