Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο: Τούρκοι απείλησαν με ρεσάλτο σε πλοίο

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Η ΦΡΕΓΑΤΑ «ΕΛΛΗ»

Τελειωμό δεν έχει το «γαϊτανάκι» των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, λίγο πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την Άγκυρα να επιχειρεί πάση θυσία να δημιουργήσει συνθήκες «θερμού» επεισοδίου, αυτή φορά πολύ κοντά στη Λήμνο.
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής (29/12/2017), όταν Τούρκοι κάλεσαν μέσω ασυρμάτου τον καπετάνιο γερμανικού ερευνητικού πλοίου, το οποίο διεξάγει έρευνες για λογαριασμό ελληνικών συμφερόντων βόρεια της Λήμνου να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή, καθώς, όπως ισχυρίστηκαν, πλέει εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για το γερμανικό πλοίο «Meteor», στο οποίο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει άδεια για τη διεξαγωγή ερευνητικού πλου στην περιοχή, για λογαριασμό του πανεπιστημίου του Αμβούργου.
Υπό τις απειλές των Τούρκων, ο καπετάνιος του «Meteor» αποφάσισε να χαράξει πορεία προς τα δυτικά, για να απομακρυνθεί και δέχτηκε κλήση από τις ελληνικές Αρχές να παραμείνει στην περιοχή, η οποία βρίσκεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Λίγη ώρα αργότερα, οι Τούρκοι επανήλθαν στο σημείο και, με τη γνωστή τακτική των «ψευτοτσαμπουκάδων», απείλησαν να κάνουν ρεσάλτο στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο.
Σύμφωνα με το militaire.gr, στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Έλλη».
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει από χθες (28/12/2017) και στην έκδοση NAVTEX, ωστόσο οι Τούρκοι είχαν «απαντήσει» με αντί - NAVTEX.
Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να καταδείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι γείτονες δεν πρόκειται, με κανέναν τρόπο, να «χαλαρώσουν» το επικίνδυνο και ανιστόρητο παιχνιδάκι των προκλήσεων, με φόντο το Αιγαίο. Εμμένουν στην ίδια απαράδεκτη λογική των αμφισβητήσεων και των «γκρίζων ζωνών», αδιαφορώντας για τις διεθνείς συνθήκες και ιδίως για τα γεωγραφικά κεκτημένα, τα οποία απορρέουν από αυτές.
Η τουρκικές προκλήσεις διαψεύδουν ούτως ή άλλως και τα όσα ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την Deutsche Welle, είχε πει την Πέμπτη (28/12/2017) ότι «πρέπει να αυξήσουμε τους φίλους μας και να περιορίσουμε τους εχθρούς μας». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

ΠΗΓΗ newsbomb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου