Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

«Κίνδυνος για την Κύπρο ο πυρηνικός σταθμός στο Άκκιουγιου»

Άντρη Δανιήλ 
Από το philenews

Η εξέλιξη με τη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Άκκιουγιου, απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου, όπως την ανακοίνωσαν χθες οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην Κύπρο δήλωσε στον ACTIVE o βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα βρίσκεται μόνο μερικά χιλιόμετρα από την Κύπρο με όλα τα προβλήματα τα οποία εμπεριέχει ένα τέτοιο εγχείρημα, σε μια χώρα που δεν έχει την παράδοση ούτε και το επιστημονικό προσωπικό να λειτουργήσει τέτοιους σταθμούς.
Ξέρουμε είπε ο κύριος Θεοπέμπτου πως λειτουργούν αυτοί οι σταθμοί, γνωρίζουμε τους κινδύνους από πιθανή διαρροή ή δυστυχήματα, έχουμε έγνοια για το επίπεδο συντήρησης του σταθμού αν θα κατασκευαστεί και πόσα χρήματα θα ξοδευτούν για να είναι αντισεισμικός και ότι άλλο αφορά μια τόσο επικίνδυνη εγκατάσταση.

Ανησυχία για τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών

Είτε προκληθεί μικρής έκτασης ατύχημα είτε οτιδήποτε άλλο, είμαστε τόσο κοντά που οπωσδήποτε θα μας επηρεάσει στην Κύπρο, επισήμανε ο κύριος Θεοπέμπτου.

«Εκείνο που έχουμε μεγάλη έγνοια, είναι η μεταφορά του ραδιενεργού υλικού και η αγορά του που δε γίνεται δημόσια αλλά στη μαύρη αγορά, υπάρχει θέμα με την Τουρκία, η οποία άρχισε προγράμματα να εκπαιδεύσει κόσμο. Αλλά το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού έχει μεγάλη σημασία, αν θυμηθούμε το ατύχημα στη Φουκουσίμα».

Στο πρόγραμμα της Τουρκίας, προνοεί την κατασκευή πέντε αντιδραστήρων, ο δεύτερος θα είναι τα βόρεια της Τουρκίας και εκτιμάται ότι θα είναι πιο αποδοτικός, λόγω θερμοκρασιών, εξήγησε ο κύριος Θεοπέμπτου.

Πληροφορίες αναφέρουν σύμφωνα με τον κύριο Θεοπέμπτου ότι, δίπλα από το Άκιουγιου θα ανεγερθεί ένα επιστημονικό κέντρο για την τεχνολογία και κατά τις φήμες, εκεί είναι που θα ξεκινήσει και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, για να εξετάζουν εφαρμογές και όπλα, οτιδήποτε έχει να κάνει με τα πυρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου