Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου: «Πατούσαμε ο ένας τον άλλον για να σωθούμε» - Δείτε το βίντεο με το δοχείο να φλέγεται μέσα στο βαγόνι(Βίντεο - Φωτο)

«Πολύς κόσμος ποδοπατήθηκε, υπήρχαν διάσπαρτα κινητά, καπέλα, τσάντες» λέει αυτόπτης μάρτυρας - Τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή υπέστησαν εγκαύματα από την έκρηξη αυτοσχέδιας ωρολογιακής βόμβας σε βαγόνι στο Parsons Green
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί από την έκρηξη αυτοσχέδιας ωρολογιακής βόμβας, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, που ήταν τοποθετημένη μέσα σε πλαστικό δοχείο σε ισοθερμική σακούλα του σούπερ-μάρκετ σε βαγόνι συρμού του λονδρέζικου υπόγειου.


Σύμφωνα με το AFP, 18 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τέσσερις μετέβησαν εκεί μόνοι τους. Κανένας από τους τραυματίες δεν φέρει βαριά τραύματα.

Η έκρηξη, που χαρακτηρίστηκε "τρομοκρατικό συμβάν" από την αστυνομία, σημειώθηκε σε ώρα αιχμής (08:20 τοπική ώρα) στον σταθμό Parsons Green δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας και ενώ το βαγόνι ήταν κατάμεστο και το τρένο κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας Μαρκ Ρόουλεϊ αρνήθηκε να απαντήσει αν οι αρχές γνωρίζουν ποιός ευθύνεται για την έκρηξη ή αν ο φερόμενος δράστης επέβαινε στο τρένο και πρόσθεσε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία συνεργάζεται με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5.


«Κινητά, καπέλα, τσάντες διάσπαρτα παντού»

Οι επιβάτες του συρμού περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν καθώς ακούστηκε ένας ήχος ανάφλεξης, το βαγόνι τυλίχτηκε στις φλόγες και η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλα βαγόνια.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μετά προκλήθηκε πανικός καθώς οι επιβάτες προσπαθούσαν να βγουν όλοι από την ίδια πόρτα και στη συνέχεια πολλοί ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τον σταθμό.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους που παρέπεμπαν στις παλαιότερες τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες έχει ζήσει η βρετανική πρωτεύουσα.

Πολλοί υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα, κάποιων κάηκαν τα μαλλιά και οι περισσότεροι υπέστησαν σοκ. Ο κόσμος έστελνε μηνύματα στους δικούς του ανθρώπους από το κινητό ή ανέβαζε πληροφορίες στο Twitter και κάποιοι πιο ψύχραιμοι τραβούσαν με το κινητό τους φωτογραφίες και βίντεο.

Από τις φωτογραφίες φαίνεται να βγαίνουν φλόγες από τη ισοθερμική σακούλα και να προεξέχουν καλώδια.

"Επέβαινα στο δεύτερο βαγόνι από το τέλος. Άκουσα έναν ήχο ανάφλεξης. Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα ολόκληρο το βαγόνι τυλιγμένο στις φλόγες και οι φλόγες να με πλησιάζουν", δήλωσε στο Reuters ο Όλα Φαγιανκίνου, επιβάτης του τρένου.

"Πολλοί επιβάτες είχαν ποδοπατηθεί. Υπήρχαν διάσπαρτα κινητά, καπέλα, τσάντες και όταν γύρισα να κοιτάξω πίσω μου είδα φλόγες να βγαίνουν από μια σακούλα..."

Έξω από τον σταθμό μια γυναίκα καθόταν στο πεζοδρόμιο με τυλιγμένο το πόδι της με γάζες και δίπλα της περιπολούσαν ένοπλοι αστυνομικοί. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε μια γυναίκα να απομακρύνεται με φορείο και τα πόδια της να είναι τυλιγμένα με ισοθερμική κουβέρτα.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: "Ηταν ο σώζων εαυτόν σωθήτω, ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, πατούσε ο ένας πάνω από τον άλλον. Μια γυναίκα είχε άσχημα εγκαύματα στα πόδια της, ήταν πολύ σοκαριστικό. Η γυναίκα την οποία συνόδευα ποδοπατήθηκε. Γινόταν χαμός".


Βίντεο δείχνει τον κουβά που εξερράγη, ενώ ακόμα φλέγεται μέσα στο βαγόνι


 
«Διατηρήστε την ψυχραιμία σας»

Στον τόπο της επίθεσης έσπευσαν αμέσως πάνοπλοι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, πυροσβέστες, πυροτεχνουργοί, ασθενοφόρα και αστυνομικοί. Η εφημερίδα Sun έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι υπήρχε κάποιος άνδρας που διέφευγε ο οποίος ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και ότι η αστυνομία κλήθηκε να εξουδετερώσει και δεύτερη βόμβα, πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι επέστρεψε στην επίσημη κατοικία της στην Ντάουνινγκ Στριτ από την εκλογική της περιφέρεια στη νότια Αγγλία και θα προεδρεύσει της Επιτροπής Ασφαλείας COBRA που συγκαλείται εκτάκτως. Η Μέι είπε ότι "οι σκέψεις της βρίσκονται με τους τραυματίες" και εξήρε το έργο όλων των εμπλεκομένων αρχών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου έκανε έκκληση για ψυχραιμία μιλώντας στο Sky News. "Προφανώς, όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας, όσο κανονικά μπορούμε", είπε.
Η αστυνομία ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή του Parsons Green.

Από την πλευρά του ο νυν δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε στο ραδιόφωνο LBC: "(οι πολίτες) θα δουν στη διάρκεια της σημερινής μέρας και μέσα στις επόμενες μέρες αυξημένη αστυνομική παρουσία, όχι μόνο στο δίκτυο δημόσιων μεταφορών αλλά και σε ολόκληρο το Λονδίνο".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας όπως συνηθίζει το Twitter, καταδίκασε την επίθεση, την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, διέπραξαν "αποτυχημένοι τρομοκράτες" και κάλεσε τις βρετανικές αρχές να λάβουν πιο "δραστικά μέτρα".



Παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο

Το 2005, 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τέσσερις Βρετανοί ισλαμιστές πραγματοποίησαν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε τρία τρένα του μετρό του Λονδίνου και ένα λεωφορείο ενώ φέτος η Βρετανία έζησε τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τον Μάρτιο ένας άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στην γέφυρα Γουέστμίνστερ του Λονδίνου σκοτώνοντας τέσσερις πεζούς προτού κατέβει από το όχημά του και τραυματίσει θανάσιμα με μαχαίρι έναν αστυνομικό έξω από το κοινοβούλιο.
Επίσης, τον Μάιο 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε συναυλία της ποπ στο Μάντσεστερ, ενώ ένα μήνα αργότερα τρεις ένοπλοι ισλαμιστές έπεσαν με το αυτοκίνητό τους πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια μαχαίρωσαν θαμώνες γειτονικών εστιατορίων και μπαρ. Ο απολογισμός ήταν οκτώ νεκροί.

Τον Ιούνιο, ένα οδηγός φορτηγού έπεσε πάνω σε πιστούς κοντά σε τέμενος του βόρειου Λονδίνου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος.


Φωτογραφίες που ανέβηκαν από χρήστες στο Twitter δείχνουν την τσάντα που εξερράγη




Σε μερικές από τις φωτογραφίες που ανέβηκαν στο Twitter, χρήστες παρατηρούν καλώδια που φαίνονται να προέρχονται από τον κουβά που εξερράγη












Στην περιοχή έσπευσαν πάνοπλοι αστυνομικοί


Πανικός αμέσως μετά την έκρηξη - Ο σταθμός εκκενώθηκε και έκλεισε άμεσα






Δείτε βίντεο: Έκρηξη σε τρένο του μετρό του Λονδίνου



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου