Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Πλήρης παραγκωνισμός Ακιντζί από την Άγκυρα

Ανδρέας Πιμπίσιης 
Από το philenews
Τη χάραξη ενός νέου οδικού χάρτη στο Κυπριακό ανακοίνωσε η Άγκυρα, προβαίνοντας την ίδια ώρα σε μια ακόμα κίνηση παραγκωνισμού του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Η ανακοίνωση για τον νέο οδικό χάρτη έγινε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους. Με τον Μουσταφά Ακιντζί ο Ρετζέπ Ακντάγ συναντήθηκε προχθές, χωρίς ωστόσο να δηλωθεί οτιδήποτε για νέο οδικό χάρτη.

Πέραν του ότι επέλεξε αυτό τον τρόπο να κάνει την ανακοίνωση, ο Ακντάγ προχώρησε κι ένα βήμα πιο πέρα υποδεικνύοντας και το ποιος είναι ο συνεργάτης της Τουρκίας στα κατεχόμενα: «Ήρθε η ώρα να κτίσουμε ένα νέο μέλλον. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ. Μαζί να αποφασιστεί πώς θα χαραχθεί ο νέος οδικός χάρτης». Στις αναφορές του για το Κυπριακό ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως δεν επιτρέπεται στην Τουρκία να κάνει λάθος. Υποστήριξε πως «παρά τη στάση της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ μιας λύσης, ωστόσο στις τελευταίες συνομιλίες δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ένα αποτέλεσμα και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».


Πέραν όμως του Κυπριακού ο Ρετζέπ Ακντάγ φρόντισε να υπενθυμίσει στους Τουρκοκύπριους ποιος πληρώνει για τη λειτουργία του ψευδοκράτους και ποιο είναι το κόστος για την Τουρκία.

Υποδεικνύοντάς τους την ίδια ώρα πως θα πρέπει να εργαστούν με σεβασμό για εφαρμογή του «οικονομικού πρωτοκόλλου» Τουρκίας και ψευδοκράτους:

1. Είπε ότι «ΤΔΒΚ είναι «κόρη οφθαλμού» και η ασφάλεια, η ευμάρεια και η ευημερία της είναι τόσο σημαντικές για την Τουρκία όσο και για το μάτι η κόρη οφθαλμού. Για την ανάπτυξη του οδικού δικτύου στα κατεχόμενα, είπε, υπάρχει κονδύλι 80 εκατ. ΤΛ (20 εκατ. ευρώ). Ανέφερε ακόμη πως δίδουν προτεραιότητα στην κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στη Λευκωσία.
2. Το "οικονομικό πρωτόκολλο" Τουρκίας – ψευδοκράτους 2016-2018 ανέρχεται στα 3,5 δισ. ΤΛ (875 εκατ. ευρώ) δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι υπάρχει κονδύλι ύψους 540 εκατ. ευρώ (135 εκατ. ευρώ) για την εργασία που αφορά τις μεταρρυθμίσεις το 2017.
3. Διαμήνυσε ότι αν αφήσουν το "πρωτόκολλο" στους γραφειοκράτες μόνο, αυτό δεν θα εφαρμοσθεί, και πως πρέπει οι πολιτικοί να συμβάλουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Σημείωσε ακόμα πως σε αυτό το "πρωτόκολλο" πρέπει να πιστέψει και η κοινωνία και να το στηρίξει, αλλιώς δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί.
4. Υπενθύμισε πως και για το έργο μεταφοράς νερού υπήρχαν κάποιοι που αντιδρούσαν, ωστόσο σήμερα υπάρχει γενικότερα ικανοποίηση λέγοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και για τη μεταφορά ηλεκτρικού, αλλά το όφελος θα φανεί μετά. «Και στην Τουρκία βλέπουμε τέτοιες αντιδράσεις. Πρώτα αντιδρούν και μετά μένουν ικανοποιημένοι», είπε. Όταν έρθει το ρεύμα η τιμή του θα μειωθεί, είπε, σημειώνοντας ότι γίνονται εντατικές εργασίες γι’ αυτό το έργο. Όπως ανέφερε, μέχρι το 2025 δεν θα μπορούν, με τις υφιστάμενες συνθήκες, να ανταποκριθούν στα κατεχόμενα στις ανάγκες ενέργειας λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής ρεύματος στο ψευδοκράτος.

Για τις επισκέψεις μαθητών στο Τσανάκαλε που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι αυτές θα συνεχισθούν και πως βρήκε τις επικρίσεις άδικες, λέγοντας πως δεν ασκήθηκε πίεση στους μαθητές που πήγαν εκεί για θρησκευτικούς λόγους. Στη σύγχρονη εποχή ούτε οι οικογένειες δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση στους νέους όσον αφορά τη θρησκεία, πρόσθεσε.

Πήγε και στο Βαρώσι

Ο Τούρκος αξιωματούχος ολοκλήρωσε την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα πηγαίνοντας στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Στις δηλώσεις που έκανε το πρωί σε δημοσιογράφους στα κατεχόμενα είχε πει ότι θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων για να δει και να μάθει και όχι στο πλαίσιο κάποιας πρωτοβουλίας. Όπως μεταδόθηκε χθες βράδυ μετά την επίσκεψη στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, ο Ρετζέπ Ακντάγ παρακάθισε σε δείπνο που του παρέθεσε ο Σερντάρ Ντενκτάς σε ξενοδοχείο της Αμμοχώστου.

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός επισκέφθηκε μεταξύ άλλων, το «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας, το φράγμα στα Πάναγρα όπου καταλήγει το νερό από την Τουρκία, την παραλία στο Πέντε Μίλι όπου έγινε η απόβαση των Τούρκων το 1974 και επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί, τον τάφο του Σεϊχη της Λεύκας, το θρησκευτικό κολέγιο και το τζαμί στη Μια Μηλιά και το μνημείο για τους Τ/κ της Μαράθας- Σανταλάρη – Αλόα.

Ερωτήματα για πιθανή μείωση κατοχικού στρατού

Το ερώτημα εάν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό του τουρκικού στρατού στην κατεχόμενη Κύπρο θέτει η εφημερίδα Σοζτζού της αντιπολίτευσης, επειδή για πρώτη φορά διορίστηκε επικεφαλής του τουρκικού σώματος στρατού στην Κύπρο ένας υποστράτηγος και όχι στρατηγός.

Σύμφωνα με άρθρο της δημοσιογράφου της εφημερίδας Ζεϊνέπ Γκιουρτσιανλί, το τουρκικό σώμα στρατού στην Κύπρο είναι ένα από τα εννέα σώματα στρατού της Τουρκίας με επικεφαλής έναν στρατηγό, ωστόσο φέτος η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) άλλαξε αυτό τον κανόνα και διόρισε υποστράτηγο.

«Προκαλεί ερωτηματικά αυτή η απόφαση. Μήπως η κυβέρνηση του ΑΚΡ αποφάσισε σιωπηρά να μειώσει τον αριθμό των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί;», διερωτάται η δημοσιογράφος. Ωστόσο αναφέρει ότι ο δεύτερος λόγος που διορίστηκε υποστράτηγος μπορεί να έχει σχέση άμεσα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την απομάκρυνση δεκάδων στρατηγών έπειτα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου