Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Επόμενο Επιχειρούν και αναγνώριση

Σε νέο βήμα του σχεδίου Β’ που έχουν θέσει σε εφαρμογή μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων προχωρεί το κατοχικό καθεστώς, με τη στήριξη της Άγκυρας. Επιδιώκει αναγνώριση ως θεσμός και ισότιμη μεταχείριση από διεθνή βήματα, επικοινωνία και επαφές.

Το σχέδιο ξεδιπλώνει σε επιστολή της προς αποχωρούντα Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Άιντε η πρόεδρος της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ, διεκδικώντας για το ψευδοκράτος ισότιμη πολιτική αναγνώριση με την Κυπριακή Δημοκρατία και ισότιμη πολιτική αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων ως «λαού».

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα, η κ. Σιμπέρ υποστηρίζει ότι η πλέον σημαντική παράμετρος των Ηνωμένων Εθνών, η παρουσία δύο λαών -σύμφωνα με την έκφρασή της- με ίσα δικαιώματα, παραγνωρίζεται.

Τονίζει ακόμη ότι η παραγνώριση των λεγόμενων θεσμών στο ψευδοκράτος και η απουσία απευθείας επαφής και επικοινωνίας με αυτούς μάλλον προκαλεί ζημιά.

Η ίδια υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους, ενθάρρυνε στην ουσία την αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας, που διεκδικούσε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Σιμπέλ Σιμπέρ αξιώνει «άρση» των λεγόμενων εμπάργκο κατά της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σημειώνοντας ότι όλες οι προσπάθειες και οι ελπίδες στις διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο, τονίζει ότι θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και ο κόσμος θα αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει.

Η μεγαλύτερη επιθυμία, σύμφωνα με τη Σιμπέλ Σιμπέρ, ανεξάρτητα από τη φόρμουλα για τη λύση, που θα πρέπει να διασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια, θα πρέπει να αναγνωρίζει την ύπαρξη δύο πολιτικά ισότιμων «λαών». Ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός απευθείας επαφών των θεσμών του ψευδοκράτους και της επικοινωνίας με αυτούς καταστρατηγεί τη βασική αρχή της πολιτικής ισότητας.

Στην επιστολή προς τον κ. Άιντε σημειώνει: Όπως γνωρίζετε στη χώρα μας λειτουργεί το κοινοβουλευτικό σύστημα. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το «κοινοβούλιο». Και είναι το «κοινοβούλιο» που θα πάρει την απόφαση για παραπομπή σε δημοψήφισμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών. Σε αντίθεση με την κυπριακή Βουλή που ενέκρινε απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα, υποστήριξε η κ. Σιμπέρ, η λεγόμενη Βουλή έχει στηρίξει όλα τα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών και στήριξε τη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, ανταποκρινόμενη στη βούληση των Τ/κ για λύση.

ΠΗΓΗ «Φιλελεύθερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου