Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Τα Ην. Έθνη μας έστειλαν για περισυλλογή

Μετά τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στη Νέα Υόρκη έστειλε μήνυμα για περισυλλογή στους δύο ηγέτες στην Κύπρο αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτοί θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Ο Stephane Dujarric, κλήθηκε να επιβεβαιώσει την αποχώρηση του Άιντε από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και κατά πόσον υπάρχει πλάνο από πλευράς του Γενικού Γραμματέα για αντικατάστασή του. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο όπου έχει διάφορες αποχαιρετιστήριες συναντήσεις, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία για την αναχώρησή του. Πρόσθεσε ότι ο κ. ‘Αιντε θα συνεχίσει την ετοιμασία της Έκθεσης από το Όσλο, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές διανύουν μια περίοδο περισυλλογής. Ο ίδιος έδωσε κάλυψη στον ειδικό σύμβουλο σημειώνοντας ότι τα σχόλια Άιντε ευθυγραμμίζονται με τα σχόλια του ΓΓ του ΟΗΕ, με την έννοια ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ παραμένουν στη διάθεση των δύο ηγετών.
Ο κ. Άιντε αξιοποίησε και το βήμα της αποχαιρετιστήριας δεξίωσης με την ευκαιρία της αναχώρησής του για να καλέσει τους Κυπρίους να μην παραιτηθούν από το όνειρο της ενωμένης Κύπρου. Ο Νορβηγός διπλωμάτης πάντως υπέδειξε με νόημα ότι υπάρχει μια «προίκα» που μένει από την πολύμηνη διαδικασία στην οποία μετείχε για την εξεύρεση λύσης, σημειώνοντας ότι όλη η εργασία που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα πάνω στην οποία να κτίσουν. Ενώ τόνισε ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής ομόσπονδης Κύπρου.


Τα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με τον απερχόμενο ειδικό σύμβουλο, δεν θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, αλλά οι κύπριοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια ειρηνευτική διαδικασία η οποία μπορεί να είναι μόνο κυπριακής ιδιοκτησίας. O κ. Άιντε παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα στο Κυπριακό, ωστόσο ανέφερε ότι ο ίδιος δεν παραιτείται από το όνειρο.


Αναφέρθηκε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα κύρια θέματα, περιλαμβανομένου και του θέματος της ασφάλειας. «Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι βοηθητικός, και πάντοτε θα είμαστε στη διάθεση των μερών. Τα Ηνωμένα Εθνη δεν παραιτούνται από την Κύπρο, πρέπει όμως να υπάρχει μια διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας μόνο,» τόνισε.


«Φεύγω πολύ-πολύ πεπεισμένος –ανέφερε– ότι η καλύτερη λύση στην Κύπρο είναι μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος που συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές, διζωνική, δικοινοτική. Αυτές είναι οι παράμετροι των ΗΕ, πιστεύω σε αυτές, εμείς στα ΗΕ τουλάχιστον πιστεύουμε σε αυτές.» Σημείωσε ότι τους τελευταίους 27 μήνες έμαθε πολλά, αλλά «πιθανόν όχι αρκετά».Τα πράγματα, είπε, είναι δύσκολα. Μην έχετε αυταπάτες, αλλά «εγώ δεν παραιτούμαι από την ελπίδα, δεν παραιτούμαι από το όνειρο, γιατί είναι ένα όμορφο όνειρο, ένα καλό όνειρο και μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Δεν αποσύρεται η Ειρηνευτική Δύναμη

Τα Ηνωμένα Εθνη διέψευσαν χθες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με βάση τις οποίες η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο απόσυρσης της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) από το νησί.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, το γραφείο του Εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο ανέφερε πως η κ. Σπέχαρ είχε στις 2 Αυγούστου συνάντηση με τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος, ύστερα από αίτημα της οργάνωσης αυτής.


Στην απάντηση του γραφείου του Εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, προστίθεται πως “η φύση της συνάντησης και οι δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης έχουν αποδοθεί λανθασμένα από ορισμένα μέσα ενημέρωσης”. “Σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια της συνάντησης (η κ. Σπέχαρ) δεν υπαινίχθηκε αποχώρηση των στρατευμάτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το νησί. Ανέφερε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες, ζητώντας από τον ΓΓ να διεξαγάγει μια στρατηγική αναθεώρηση της αποστολής”, προστίθεται. Πρόσθετα τα ΗΕ επικαλούνται ανακοίνωση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος με την οποία διευκρινίζει τη φύση των συζητήσεων με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ και εκφράζει λύπη για τη διαστρέβλωση που έγινε. Στην ανακοίνωση η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος εξέφραζε τη λύπη της για τα δημοσιεύματα στον Τύπο που παρανόησαν τη φύση της συνάντησης και τις δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα κ. Σπέχαρ.


Ο Εσπεν Μπαρθ Αιντε αναφερόμενος στους δύο ηγέτες τους αποκάλεσε τους «δύο από τους καλύτερους μου φίλους,» και οι δύο από τη Λεμεσό»., Σημείωσε πως έμαθε ότι «τα πράγματα που μπορεί να φαίνονται εύκολα στους ξένους δεν είναι τόσο εύκολα για τους εκ των έσω.» Είπε ότι οι δύο διαπραγματευτές συναντήθηκαν 154 φορές ενώ οι ηγέτες είχαν 70 συναντήσεις. Καταλήγοντας, ο κ. Αιντε είπε ότι υπήρχαν και στιγμές με πολύ χιούμορ στις διαπραγματεύσεις.


ΠΗΓΗ Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου