Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

O Tσαβούσογλου τινάζει στον αέρα τη διάσκεψη για το Κυπριακό: Απαιτεί και εγγυήσεις και στρατεύματα - Το θέμα του κατοχικού στρατού αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα

«Mηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατεύματα, είναι ένα όνειρο» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας - Ο Τσαβούσογλου σχολίασε με προσβλητικό τρόπο ανύπαρκτες δηλώσεις Αναστασιάδη!

Αντιδρώντας βασικά στην είδηση που μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από το Κραν Μοντανά, με βάση το διάλογο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Κοτζιά, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε: «Ήρθαμε με καλή θέληση. Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις κόκκινες γραμμές.
Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρυσμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας». Η θέση του για «μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις είναι ένα όνειρο», στην ουσία τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις και δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα για τη συνέχισή τους. Είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας: «Αν θα γίνει ή δεν θα γίνει εδώ να ληφθεί μια απόφαση”.

Ο κ. Τσαβούσογλου απαίτησε την επιστροφή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Ελβετία, και όπως έγραψε η ιστοσελίδα μας θα μπορούσε να έρθει στο Κραν Μοντάνα την Πέμπτη. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η άφιξη του κ. Γκουτέρες είναι αναγκαία, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα σε μορφή πακέτου. Ακόμη και σε περίπτωση που η διάσκεψη οδηγηθεί σε αδιέξοδο θα ήταν καλό να δηλώσει παρών ο Γ.Γ. ΟΗΕ στην Ελβετία, τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου που απάντησε και στις δηλώσεις του κ. Κοτζιά: «Δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά», είπε. Ο Τούρκος υπουργός επιτέθηκε και εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας: “Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας», είπε στο παραλήρημά του ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Μοιραστήκαμε από την πρώτη ημέρα την συνολική πρόταση μας», είπε τονίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συμφωνία με παραμέτρους του ΟΗΕ, με το έγγραφο που κατέθεσε.

Προσβλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: Ασεβείς και θρασείς οι δηλώσεις Αναστασιάδη


Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής μας στη Λευκωσία, Μανώλης Καλατζής, μετέδωσε τα ακόλουθα:

Ανόητες προτάσεις εκτός πλαισίου οι οποίες έπειτα από προειδοποιήσεις επαναφέρονται στο πλαίσιο, χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις προτάσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, τις οποίες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα. Χαρακτήρισε ανόητες και τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις του στα τουρκικά, αναχωρώντας από τον χώρο της Διάσκεψης, ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει υποτιθέμενη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «η Τουρκία πρέπει να συμπεριφερθεί σωστά» είπε ότι πρόκειται για ασέβεια και θρασύτητα. Η ερώτηση έγινε από Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, ο οποίος είχε λάθος μετάφραση των δηλώσεων του προέδρου Αναστασιάδη. Η τουρκική πλευρά αντιλήφθηκε επίσης το λάθος στη συνέχεια, αλλά ο Τούρκος υπουργός είχε ήδη σχολιάσει μια δήλωση που δεν έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη στα αγγλικά ότι  δεν θα υπάρχει sunset clause (ρήτρα λήξης παραμονής των στρατευμάτων). "Αυτό για μας δεν μπορεί να είναι καν όνειρο. Αν κάποιος το ονειρεύεται αυτό πρέπει να ξυπνήσει. Δεν θα υπάρξει sunset clause" είπε. Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι κατά την άποψή του θα πρέπει να έρθει στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι "είπαμε από την αρχή ότι για μας δεν θα είναι καν σημείο έναρξης ζητήματα όπως το μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις τα οποία δεν είναι καν όνειρο. Το είπαμε και το πρώτο βράδυ, το είπαμε και το πρώτο πρωί, το λέμε πάλι και τώρα για να περάσει και στα πρακτικά. Από κει και πέρα από το 2014 μέχρι τώρα συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για τη λύση, για να υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών. Έγιναν στο νησί, έγιναν στο Μοντ Πελεράν, μετά εμείς συναντηθήκαμε στη Γενεύη. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, πρέπει πλέον να ληφθεί μια απόφαση αν θα γίνει ή δεν θα γίνει".

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Κοτζιά ότι η ελληνική πλευρά είναι άνετη και η τουρκική νευρική, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε με ερώτηση: “Μας είδατε εμείς να είμαστε νευρικοί;”. “Εμείς είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, γνωρίζουμε τι θέλουμε, ποτέ δεν ήμασταν νευρικοί. Όταν λες κάτι που δεν τους αρέσει, τότε η τουρκική πλευρά είναι νευρική".

Σε ερώτηση στα αγγλικά εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχτεί λύση χωρίς εγγυήσεις, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι "το μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις είναι σημείο μη εκκίνησης για την Τουρκία και για τους Τουρκοκύπριους. Είναι σημαντικές οι ανησυχίες και των δύο πλευρών για την ασφάλεια”.

Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν για πάντα οι τουρκικές εγγυήσεις και τα στρατεύματα στην Κύπρο, και απάντησε ότι μπορεί να προσαρμοστεί η συνθήκη εγγυήσεων αλλά ρήτρα λήξης παραμονής δεν θα υπάρξει και τα τουρκικά στρατεύματα θα μείνουν στο νησί επειδή αυτή είναι η απαίτηση των Τουρκοκυπρίων.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου