Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Κυπριακή NAVTEX για τουρκικές απειλές και ενόψει γεώτρησης

H κυπριακή Κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα της για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Δέσμευσε τέσσερις μέρες νωρίτερα από την έναρξη της γεώτρησης της γαλλικής εταιρείας TOTAL στο τεμάχιο 11, την περιοχή γύρω από αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, με τη NAVTEX 240/17, η Λευκωσία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή στην οποία θα «ρίξει τρυπάνι» η TOTAL για την εξεύρεση φυσικού αερίου, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, ενώ αρχικά η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουλίου.
Η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει εν πολλοίς τη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης, ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου προχωρά κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τουρκικές δηλώσεις, αλλά και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τη γεώτρηση θα πραγματοποιήσει το πλοίο «West Capella», ενώ τα διερχόμενα πλοία καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση από τη δεσμευμένη θαλάσσια περιοχή, για λόγους ασφαλείας. Οι συντεταγμένες, εντός των οποίων θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, είναι οι εξής: 33°15’2.18’’N 31°57’34.52’’E 33°15’3.60’’N 32° 1’47.79’’E 33°11’30.72’’N 32° 1’48.41’’E 33°11’30.23’’N 31°57’34.65’’E. Η επερχόμενη γεώτρηση θεωρείται ως μια από τις πλέον σημαντικές παγκοσμίως για το 2017.

Σύμφωνα με το Strategic Intelligence Research and Resourcing που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι τα κυπριακά ύδατα περιέχουν μεταξύ 140 και 220 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όλες οι κινήσεις που γίνονται επιβεβαιώνουν ότι η γαλλική εταιρεία TOTAL τηρεί το χρονοδιάγραμμα για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Έγκυρη πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ ότι το γεωτρύπανο West Capella ξεκίνησε την πορεία του για την Κύπρο. Το γεωτρύπανο βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο αγκυροβόλιο-λιμένα της Τενερίφης. Aναμένεται ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ και θα μπει στη Μεσόγειο με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ.

Αμερικανικά δημοσιεύματα καταβάλλουν προσπάθεια διασύνδεσής της των εξελίξεων στο Κυπριακό με την προοπτική ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ-Τουρκίας, σημειώνοντας πως μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει την κατασκευή αγωγού μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του American Voice η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν. Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του πρώην πρέσβη Unal Cevikoz –είναι πλέον επικεφαλής του Πολιτικού Κέντρου της Άγκυρας (Ankara Policy Center)– ότι το βασικό ζήτημα είναι η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία μέσω των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

«Εάν το κυπριακό πρόβλημα παραμείνει άλυτο, η κατασκευή του αγωγού θα παραμείνει ένα ερωτηματικό», αναφέρει το δημοσίευμα. Ο ειδικός σε θέματα Ανατολικής Μεσογείου και μέλος της επενδυτικής εταιρείας της Τουρκίας TSKB, Μιχάτ Ρεντέ, υποστηρίζει ότι η συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στην ισραηλινή ΑΟΖ και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών συμμάχων (Άγκυρας-Τελ Αβίβ), θα μπορούσε να είναι μια αμοιβαία ελκυστική στρατηγική. «Χάρη στη δύναμη της Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει –προστίθεται– καμία ανάγκη για τους Έλληνες Κυπρίους».

ΠΗΓΗ Φιλελευθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου