Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Ο Ερντογάν απειλεί ξανά την Κύπρο - Λάβρος και κατά των εταιρειών ενέργειας: Θα χάσετε την τουρκική φιλία

Επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κυπριακό στην αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων - Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν και στην Τουρκία
Νέες απειλές για το κυπριακό εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν από το βήμα συνεδρίου για θέματα ενέργειας στη Κωνσταντινούπολη. Οπως είπε: «Περιμένουμε όποιοι συμμετέχουν στις εξελίξεις για την Κύπρο να αποφύγουν να κάνουν βήματα που θα οδηγήσουν σε νέες αντάσεις στην περιοχή».


Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό είπε ότι χάθηκε μία ευκαιρία, υπογραμμίζοντας ότι παρά την εποικοδομητική στάση Τούρκων και Τουρκοκυπρίων η αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος λυπήθηκε για την  εξέλιξη αυτή. Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση και την επιλογή που κάνουν εταιρείες ενέργειας και συμμετέχουν στα «ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων». Η δικαιοσύνη και οι διεθνείς νόμοι θέλουν τους υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλους.  «Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν, χωρίς να κατονομάσει τις εταιρείες.


Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε πως θέλει να υπενθυμίσει ότι οι υδρογονάθρακες στη κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν και στις δύο πλευρές (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους).

Κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αποφύγει μονομερείς, όπως είπε ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που έχει επαναλάβει και στο παρελθόν.

Η Τουρκία είπε, έχει εξουσιοδότηση να προστατεύσει ως το τέλος τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην εμποδίζει την ειρήνη με τέτοιες ενέργειες (γεωτρήσεις) και να τηρήσει εποικοδομητική στάση χωρίς «μονομερείς ενέργειες»

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου