Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Bloomberg: Η Αθήνα δεν θα λάβει βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους - Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΣΑΦΗΝΕΙΑ, ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

Αξιωματούχοι που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος είπαν ότι μπορεί να μην προσφερθεί στην Αθήνα ένα ουσιαστικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Απίθανο να δεσμευτούν οι πιστωτές 

Οι πιστωτές της Ευρωζώνης είναι απίθανο να δεσμευτούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα, πέραν της επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων, που συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα, είπαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά τους επειδή οι διαβουλεύσεις γίνονται κατ’ ιδίαν. Μια τέτοια συμφωνία μπορεί από μόνη της να μην είναι αρκετή για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, είπαν.
«Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια για το θέμα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι» την περασμένη εβδομάδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στο ίδιο συνέδριο, προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία «δεν μπορεί να αντέξει για έναν ακόμη χρόνο την αβεβαιότητα ως προς το αν θα υπάρξουν κάποια μέτρα για το χρέος ή όχι».
Αυτή η απαίτηση για σαφήνεια έρχεται μετά την αποτυχία στις 22 Μαΐου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν για το πώς θα ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της Ελλάδας. Οι ελπίδες για μια συμφωνία που θα άνοιγε τον δρόμο για την εκταμίευση πόρων ώστε να εξοφληθούν χρέη που ωριμάζουν τον Ιούλιο στρέφονται τώρα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου.
Δύσκολα θα δώσουν βελτιωμένους όρους ελάφρυνσης του χρέους 
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είναι απίθανο οι υπουργοί να προσφέρουν πολύ βελτιωμένους όρους ελάφρυνσης του χρέους σε σχέση με εκείνους που παρουσιάστηκαν τον Μάιο. «Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την ιδιοκτησία των πολιτικών του προγράμματος αντί να επικεντρώνεται σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM σε χθεσινή ομιλία του στην Αθήνα.
Το ΔΝΤ αμφιβάλλει
Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν τις διαφορές ως προς τα μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το χρέος της χώρας – που βρίσκεται σήμερα περίπου στο 180% του ΑΕΠ- σε βιώσιμα επίπεδα. Ο συμβιβασμός που πρότεινε η ευρωζώνη για επέκταση έως και 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής απ’ το ΔΝΤ. Η απροθυμία του, πάλι, χάλασε τη δουλειά για τους Έλληνες λόγω των επιπτώσεων για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το σήμα που θα έστελνε στις αγορές.
Στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στο ΔΝΤ ότι απέτυχε να πει ξεκάθαρα τι θα χρειαζόταν για να ξεπεράσει τις αμφιβολίες του. «Είναι η ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θέλει να κάνει», είπε.
Το βασικό σημείο διαφωνίας
Ένα βασικό σημείο διαφωνίας πηγάζει απ’ τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αντέξει η χώρα. Οι απόψεις του ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικές εν προκειμένω απ’ ό,τι εκείνες των πιστωτών της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Ποσοτική χαλάρωση
Και η ΕΚΤ έστειλε χθες το σήμα ότι χρειάζεται περισσότερη ορατότητα για τη μελλοντική πορεία του χρέους της Ελλάδας προτού μπορέσει να συμπεριλάβει τα κρατικά της ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και η ΕΚΤ κάνει τη δική της χωριστή ανάλυση, θα προξενούσε έκπληξη αν κατέληγε σε συμπεράσματα που απορρίπτει ρητά το ΔΝΤ.
«Η έγκαιρη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντική - όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά, αλλά και για να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα, και του χρηματοπιστωτικού τομέα ειδικότερα» είπε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στο συνέδριο του Economist. «Η σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος είναι επίσης αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούν να περιληφθούν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε.
Χωρίς την τόνωση της εμπιστοσύνης που θα προκαλούσε η αγορά ομολόγων απ’ την ΕΚΤ, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να αποβεί πιο δαπανηρή.
Μοσκοβισί: Να καταλήξουμε σε συμφωνία τον Ιούνιο
Μια συμφωνία, αν όχι ολοκληρωμένη, θα μπορούσε να επιτευχθεί στα μέσα Ιουνίου, παρά τις διαφορές. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο συνέδριο ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης κάνουν «ό,τι μπορούν» για να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου