Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ρ. Μουρ: Μέρος των βάσεων προσφέρει για τη λύση η Βρετανία

Η Βρετανία μπορεί να δώσει ένα μέρος των βάσεων της στη Κύπρο με στόχο να συμβάλει θετικά στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στη Χουριέτ ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα Ρίτσαρντ Μουρ. Στην ίδια συνέντευξη ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Μάθιου Κiντ είπε πως αυτό το έχουν επιβεβαιώσει.

Στη συνέντευξη, ο Βρετανός Πρέσβης δήλωσε πως οι βρετανικές βάσεις επισήμως και νομικά δεν είναι μέρος της διαδικασίας επειδή είναι υπό την βρετανική κυριαρχία. «Ωστόσο γνωρίζουμε τις ευθύνες μας σε αυτό το θέμα και θέλουμε να είναι ένα θετικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις για λύση» ανέφερε προσθέτοντας ότι όπως έγινε και στην περίοδο του σχεδίου Ανάν μπορούν να δώσουν «ένα μέρος από τα κυρίαρχα εδάφη των βάσεων». Ο Ρίτσαρντ Μουρ είπε ότι κατά τη δική του άποψη αυτή τη φορά και οι δύο ηγέτες αναπτύσσουν ένα όραμα όχι μόνο γι αυτά που θα χάσουν οι άνθρωποι, για τις ανησυχίες και τους φόβους τους αλλά και γι αυτά που θα κερδίσουν.

Από την πλευρά του ο Μάθιου Κιντ σε ερώτηση εάν βλέπει πιθανότητα συμφωνίας στη Γενεύη απάντησε: «Ναι, βλέπω. Όχι μόνο επειδή είμαι αισιόδοξος. Κοιτάζοντας τις διαπραγματεύσεις σε όλη αυτή τη διαδικασία, πιστεύω ότι οι πλευρές έχουν αντιληφθεί καλύτερα από ποτέ τις ανησυχίες ο ένας του άλλου και τα πλεονεκτήματα. Είναι πολύ λογικό οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη να ξεκινήσουν εστιάζοντας στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Ο Μάθιου Κιντ ανέφερε ότι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν κάνει πιο δύσκολη εργασία από τους προκατόχους τους, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις που πέτυχαν στο εδαφικό ίσως να χρειάζονταν αμοιβαία εμπιστοσύνη που δεν είχαν οι προκάτοχοί τους.

Για το θέμα της ενέργειας, ο Μάθιου Κίντ είπε ότι ως αρχή οι δυο πλευρές αποδέχτηκαν ότι αυτό θα είναι μια κατάσταση win win, ωστόσο δεν κατάφεραν να το χρησιμοποιήσουν θετικά για να στηρίξουν τη διαδικασία. Ωστόσο, είπε, και οι δύο ηγέτες βλέπουν ότι το θέμα της ενέργειας δημιουργεί μια νέα ώθηση για να υπάρξει συμβιβασμός επειδή θα ισχύει για όλους μια κατάσταση win win.

ΠΗΓΗ philenews/ ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου