Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Έκλεισε για τις 28 Ιουνίου η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη

Στις 28 Ιουνίου θα επανασυγκληθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, σε πολιτικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Γενικού του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα.

Στη διάσκεψη, σύμφωνα με τη δήλωση του Στέφαν Ντούζαρικ, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις - Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο - και η ΕΕ ως παρατηρητής.Στη δήλωση, που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται πως «σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουνίου, και έπειτα από διαβουλεύσεις με όλους τους συμμετέχοντες, η Διάσκεψη για την Κύπρο θα επανασυγκληθεί στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου 2017».

Προστίθεται πως «η Διάσκεψη για την Κύπρο θα επανασυγκληθεί σε πολιτικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, με τη συμμετοχή του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί, καθώς επίσης της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων, και στην παρουσία της Ευρωπαϊκής `Ενωσης ως παρατηρητή».

Β. Παπαδόπουλος: Έτοιμο πριν τη Διάσκεψη θα είναι το έγγραφο

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει λάβει γραπτή διαβεβαίωση πως τα Ηνωμένα Έθνη ότι το κοινό έγγραφο που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα είναι έτοιμο πριν τις 28 Ιουνίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα μπορούμε να πάμε στη Γενεύη».

Ο Β. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έχει καθοριστεί η ημερομηνία για τη Διάσκεψη και το έγγραφο θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν από αυτήν, σύμφωνα και με τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη.

Κληθείς να πει γιατί η πλευρά μας συναίνεσε στον καθορισμό ημερομηνίας για τη Διάσκεψη εφόσον το έγγραφο δεν είναι ακόμη έτοιμο, απάντησε ότι αυτό έγινε γιατί έχει λάβει διαβεβαίωση γραπτώς από τα Ηνωμένα Έθνη ότι πριν τις 28 του Ιούνη θα είναι έτοιμο το κοινό έγγραφο.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε όπως ο κ. Άιντα«εμπλακεί με όλους τους συμμετέχοντες (στη Διάσκεψη) στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με βάση τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν».

Ο Β. Παπαδόπουλος είπε πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Άιντα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς οι προετοιμασίες για τη Διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζουν να σημειώνουν καλή πρόοδο.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου