Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Λύση για το χρέος αλλιώς δεν επιστρέφουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Σκληρό «πόκερ» μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον – Το Ταμείο εκβιάζει την Ευρώπη πως δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Μπορεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μπαίνει στην τελική ευθεία και η κυβέρνηση να οδεύει ολοταχώς για την ψήφιση του 4ου μνημονίου, ωστόσο, ο δρόμος μέχρι και την παγκόσμια συμφωνία (global agreement) για την Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Δεδομένο είναι ότι η Γερμανία, η οποία θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τη λύση που θα δοθεί, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις. Το διαπιστώσαμε εξάλλου από την άμεση απάντηση του Σόιμπλε στον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη δήλωση ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν λάβει ρύθμιση του χρέους.
Είναι γεγονός ότι η Γερμανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δεχθεί μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και χαλάρωση της λιτότητας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης και ειδικά πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη βέβαια το ΔΝΤ επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι αυτήν την φορά δεν θα κάνει πίσω στα αιτήματά του για ελάφρυνση του χρέους που θα είναι το «κλειδί» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σήμερα, Πέμπτη 11 Μαΐου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, W. Murray, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης διεμήνυσε προς τους Ευρωπαίους πως το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μία «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους».
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G-7) που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι της Ιταλίας. Επίσης επιβεβαίωσε τη συνάντηση που θα έχει στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα.
Ο κ. Μάρεϊ, ερωτηθείς για το που βρίσκονται οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είπε πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», επανέλαβε δε την πάγια θέση του Ταμείου που είχε επαναδιατυπώσει πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Π. Τόμσεν. Σύμφωνα με αυτή, «η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους» προκειμένου το Ταμείο να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει αν το Ταμείο θα ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί για την εφαρμογή του νέου πακέτου των μέτρων τα οποία έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "συνήθως θέλουμε η πολιτική να τυγχάνει στήριξης.".

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου