Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Άιντα: Ένα βήμα πριν την Γενεύη


«Βλέπω ότι υπάρχει περιθώριο για να εξευρεθεί συμφωνία σε αυτό αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανυθεί. Γι’ αυτό δεν θέλω να προτρέχω σε συμπεράσματα» δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα μετά από την τρίωρη σχεδόν συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είχε νωρίς το πρωί συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στις δηλώσεις του, ο κ. Άιντα μετά την συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη ανέφερε πως η δουλειά που γίνεται θα συνεχιστεί όχι μόνο σήμερα αλλά ίσως και τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας πως βλέπει πως υπάρχει κοινή θέληση για προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινής πλατφόρμας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με τον κ. Ακιντζί είπε ότι και οι δυο ηγέτες έχουν δεσμευθεί σε δημόσιες δηλώσεις τους να διανύσουν το τελευταίο μίλι και να πάνε στη Γενεύη και μάλιστα σύντομα, προσθέτοντας υπάρχουν όμως εκκρεμή ζητήματα που παραμένουν όσον αφορά την μεθοδολογία, «τόσο το πως θα διοργανωθεί η Διάσκεψη, όσο και άλλες δραστηριότητες αλλά και το τί πρέπει να γίνει πριν πάμε εκεί».



Η εκ του σύνεγγυς διπλωματία θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ καθώς «και οι δύο πλευρές μου ζήτησαν ρητά να συνεχίσω και να προσπαθήσω να σμικρύνω τα εκκρεμή ζητήματα», λέγοντας ότι η δουλειά θα συνεχιστεί.


Το κοινό σημείο εκκίνησης και των δύο ηγετών είναι ότι και οι δύο βλέπουν καθαρά την τελευταία εβδομάδα ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν πολλά στην Κύπρο χωρίς μια συμφωνία για την επανασύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης, είπε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναφέροντας ότι σε κάποιο σημείο θα πρέπει να θέσουμε τα θέματα που πρέπει να τεθούν στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων, με την ΕΕ σαν παρατηρητή, ενώ – σημείωσε - υπάρχουν βεβαίως και εκκρεμή θέματα σε άλλα κεφάλαια.


«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θέλουν να φτάσουν σε μια απόφαση πάνω σε αυτό αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμα να το πράξουν καθώς υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα».

Ερωτηθείς ποια είναι αυτά τα εκκρεμή ζητήματα και πότε θα μπορέσει να ανακοινωθεί μια συμφωνία, ο κ. Άιντα είπε ότι είναι φιλοδοξία του να υπάρξει μια συμφωνία στο θέμα (της σύγκλισης της συνέχισης της Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη) στο τέλος της εβδομάδας. Το συντομότερο το καλύτερο,είπε, αλλά αυτά είναι ευαίσθητα θέματα και για τις δύο πλευρές. «Εκτός από την κοινή πραγματική βούληση υπάρχουν πραγματικές διαφορές για τις οποίες χρειάζεται να εργαστούμε».

Ερωτηθείς εάν έχει αρκετά στοιχεία/εργαλεία ώστε να χαράξει έναν οδικό χάρτη μέχρι την Γενεύη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ απάντησε ότι γνωρίζει το έχει γίνει, τί χρειάζεται να γίνει και πως τα διαφορετικά θέματα σχετίζονται μεταξύ τους. Με αυτή την έννοια τα στοιχεία είναι εκεί αλλά υπάρχουν θέματα αλληλουχίας και λεπτομερειών, ποια διαφορετικά θέματα θα συζητηθούν και σε ποιο σημείο θα συζητηθούν στη Γενεύη. Θα πρέπει να πω ότι αυτά μοιάζουν με λεπτομέρειες, αλλά πίσω από αυτές υπάρχουν πολιτικές διαφορές τις οποίες και σεβόμαστε.


Η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες, η διεθνής διάσκεψη καθοδηγείται από τα ΗΕ, είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ που συγκαλεί την Διεθνή Διάσκεψη, αλλά δεν υπάρχει σκοπιμότητα στο να συγκληθεί μια τέτοια Διάσκεψη εάν δεν συμφωνεί με αυτό που οι ηγέτες θέλουν να κάνουν με τα θέματα που μπορούν να συζητηθούν εδώ στην Κύπρο.

Μέρος των καθηκόντων του και της ομάδας των ΗΕ είναι να χρησιμοποιήσουν όσο καλύτερα μπορούν τα δύο επίπεδα της διαδικασίας, κάνοντας λόγο σε δικοινοτικό επίπεδο που αφορά την συζήτηση θεμάτων αποκλειστικά και μόνο από τις δύο πλευρές εδώ στην Κύπρο και υπάρχει πλήρη συμφωνία ότι αυτά θα λυθούν μόνο από τους Κύπριους, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, ξένους παράγοντες, ΗΕ ή ΕΕ.

Υπάρχουν, συνέχισε, κι εκείνα τα ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν χωρίς της εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ θέτοντας το ερώτημα εάν αυτά τα δύο επίπεδα θα τα φέρουμε σε απόσταση ώστε να ενισχύουν ή να αποκλείουν το ένα το άλλο.

Ερωτηθείς εάν έχει πρόταση για την μεθοδολογία ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα απάντησε λέγοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία που ηγείται από τους ηγέτες και αυτό που ο ίδιος κάνει είναι να ακούει με λεπτομέρεια το τί οι ηγέτες λένε, τις δικές τους προτάσεις και να προσπαθεί μετά να δει εάν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος.

«Εάν βρεθεί κοινό έδαφος στο τέλος της ημέρας, αυτό θα το έχουν κατορθώσει οι ηγέτες. Εγώ προσπαθώ να τους βοηθήσω να φτάσουν εκεί.

Στην ερώτηση εάν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος της εβδομάδας πότε είναι πιθανό να συγκληθεί η Διάσκεψη, ο κ. Άιντα απάντησε ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που συζητούν, αλλά δεν είναι το κύριο πρόβλημα.
ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου