Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Θέμα τήρησης της συνθήκης της Λωζάνης για Ιμβρο και Τενέδο έθεσε για πρώτη φορά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος! - «ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ»!

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για πρώτη φορά θέτει θέμα τήρησης της συνθήκης της Λωζάνης για την Ιμβρο και την Τένεδο1 Λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του PRONEWS μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, όπου ακριβώς αναλύονται τα άρθρα της συνθήκης περί αυτονομίας των νησιών, κάτι που καταπάτησε η Τουρκία, ο Πατριάρχης έθεσε το ζήτημα!
«Κάνω έκκλησιν προς τας εφ’ ημάς τετεγμένας αρχάς επιτέλους να πάψει και αυτή η αδικία της μη δυνατότητος διεξαγωγής εκλογών που είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα.
Ενθυμούμε αυτή τη στιγμή τα λόγια του εξοχοτάτου υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά κατά την παρουσίασιν της νέας εκδόσεως του βιβλίου του κ. Σηφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο: Αυτά τα δύο νησιά και γενικότερα οι αδικούμενοι έχουν δικαίωμα, να διεκδικούν τα δικαιώματα τους» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στο εκκλησίασμα μετά τον εσπερινό στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου και συνόψισε:
«Το να κάνουμε εκλογές για την ανάδειξη νέων σωμάτων εις τας κοινότητας και τα ευαγή ιδρύματα μας είναι αναφαίρετον και αναπαλωτρίωτον δικαίωμα μας, ως πολιτών αυτής της χώρας.
 
Δυστυχώς μας αφηρέθη εδώ και τέσσερα χρόνια και πλέον και περιμένομεν την αποκατάστασιν και αυτής της αδικίας. Χωρίς να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια όπως περιμέναμε για να επαναλειτουργήσει το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο.
 
Γίνονται πολλές θετικές εξελίξεις στην χώρα μας κι εμείς οι ομογενείς, οι Χριστιανοί που έχουμε μείνει δυστυχώς τόσο λίγοι Τούρκοι πολίτες, όπως είπε, επαναλαμβάνω ο κ Κοτζιάς, δικαιούμεθα να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας τα δημοκρατικά τα οποία απορρέουν από το σύνταγμα και από τους νόμους της χώρας».
 
Στον εσπερινό παρευρέθηκε και ο υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των παρευξείνιων χωρών.
 
Τη Χάλκη επισκέφτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, όπου περιηγήθηκε στους χώρους της μονής και τους χώρους της Θεολογικής Σχολής.


ΠΗΓΗ pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου