Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Άιντα: Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο ηγετών

Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σε σχέση με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

«Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε - έλα», προσθέτει.

Ο κ. Άιντα σημειώνει πως σήμερα το πρωί ενημέρωσε σχετικά τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πως στη συνέχεια ενημέρωσε τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια κοινή συνάντηση. «Θα ενημερώσω τώρα τον Γενικό Γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε», προσθέτει.

Όπως σημειώνει στη δήλωσή του, «κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ημερών, μετά τη συνάντηση της 17ης Μαΐου του Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, έχω εμπλακεί σε μια ενεργό διπλωματία του πήγαινε έλα μεταξύ των δυο πλευρών όπως ζητήθηκε από τους ηγέτες».

«Καθώς και οι δυο ηγέτες έχουν δημόσια εκφράσει την επιθυμία τους για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο και για να υπάρξει ολοκλήρωση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων στη Γενεύη, επικεντρωθήκαμε μόνο στο να υπάρξει συμφωνία επί της μεθοδολογίας, που αυτό μπορεί να επιτευχθεί», επισημαίνει.

«Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σχετικά με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος. Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε - έλα», προσθέτει ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Ως εκ τούτου, όπως είπε ο κ. Άιντα, «χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε - έλα».

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Ακιντζί, δήλωσε πως δεν αποδέχεται την πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, προσθέτοντας πως η προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει αποτέλεσμα λόγω αυτής της στάσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ενημερώθηκαν οι πρέσβεις των 5 Μονίμων Μελών του ΣΑ στη Λευκωσία

Με ανάρτησή του στο τουϊτερ ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δημοσιεύει φωτογραφία από την ενημέρωση των Πρέσβεων των χωρών των 5 Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στην Κύπρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο μήνυμά του ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ γράφει ότι ενημέρωσε τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών για την αδυναμία να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο θέμα της Διάσκεψης της Κύπρου.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου