Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Γη της Επαγγελίας η Κύπρος για Ελλαδίτες μετανάστες

Ως Γη της Επαγγελίας βλέπουν την Κύπρο χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες από την Ελλάδα αλλά και από όλα τα μήκη και πλάτη της γης που έρχονται να εργαστούν. Δεκάδες Ελλαδίτες βρίσκουν ή αναζητούν μια θέση εργασίας στην Κύπρο, όταν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δουλειές, γίνονται τεράστιες περικοπές μισθών και η αβεβαιότητα κάθε μέρα αυξάνεται.
Εκατοντάδες Ελλαδίτες στέλνουν βιογραφικά σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κύπρου, σε εμπορικές επιχειρήσεις και γραφεία ευρέσεως εργασίας θέλοντας μια καλύτερη τύχη. Ειδικά μετά το 2010, που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο και κάθε χρόνο οι εργασιακές συνθήκες ήταν χειρότερες και η ανεργία αυξανόμενη, πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν εργασιακή στέγη στην Κύπρο. Μάλιστα υπάρχουν ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Σύμφωνα με την έρευνα του «Φ» και τα στοιχεία από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού & Μετανάστευσης της Κύπρου ο αριθμός Βεβαιώσεων Εγγραφής που εκδόθηκαν σε Ελλαδίτες πολίτες το 2010 ήταν 4.667.  Το 2011 ο αριθμός αυξήθηκε στους 6.503, ο μεγαλύτερος έως τώρα, και το 2012 ήταν στους 6.181.
Το 2013 χρονιά του μνημονίου για την Κύπρο που άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα στην οικονομία και ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, μειώθηκε και η κάθοδος των Ελλαδιτών στην Κύπρο για την ανεύρεση μιας θέσης εργασίας. Το 2013 ο αριθμός βεβαιώσεων εγγραφής που εκδόθηκαν σε Ελλαδίτες ήταν 2.653, το 2014 ήταν ακόμη μικρότερος υποχωρώντας στις 2.305 ενώ το 2015 η μείωση ήταν μεγαλύτερη φθάνοντας τις 2.283.
Το 2016, χρονιά που η Κύπρος βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής, η οικονομία άρχισε να αποκτά δυναμική, αυξήθηκε ξανά το ενδιαφέρον των Ελλήνων υπηκόων για εργασία στην Κύπρο. Οι βεβαιώσεις εγγραφής ήταν €3.687 και τους δύο πρώτους μήνες του 2017 ήταν 981. Στο σύνολο είναι 29.260 αλλά λόγω ότι είναι κοινοτικοί, δεν υπάρχουν στοιχεία αν κάποιοι έχουν φύγει. 
Σε εταιρείες ξένων συμφερόντων, οικιακοί βοηθοί και δουλειές γενικής απασχόλησης εργάζονται οι υπήκοοι τρίτων χωρών, σύμφωνα με τις άδειες παραμονής που εκδόθηκαν. Το 2010 ο αριθμός αδειών διαμονής ήταν 49.560, το 2011 ήταν 48.752, το 2012 μειώθηκε στις 37.491, το 2013 ήταν 36.713. Το 2014 οι άδειες αυξήθηκαν στις 44.546, το 2015 στις 45.728, το 2016 στις 51.867 και το πρώτο δίμηνο του 2017 στις 12.985.
Δουλειές για Ελλαδίτες
Η απασχόληση των Ελλαδιτών επικεντρώνεται κυρίως σε τέσσερις τομείς: Στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες εστίασης, καφέ και φιλοξενίας, στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Μεγάλα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία δέχονται συνεχώς βιογραφικά από δικηγόρους και λογιστές με υψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Οι οικονομικοί μετανάστες από την Ελλάδα που είχαν σημαντική προϋπηρεσία και προσόντα βρήκαν δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Την περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν σε ανάπτυξη, Ελλαδίτες υπήκοοι βρήκαν δουλειά στην οικοδομή
Στην πολύχρονη κρίση στην Ελλάδα υπήρξε και το φαινόμενο μετανάστευσης νέων γιατρών αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού στην Κύπρο. Οι καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες ότι ζητούνται νοσηλευτές από την Ελλάδα στην Κύπρο, είναι κάτι που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Δίνονται πληροφορίες με ποιες προϋποθέσεις γίνεται η εργοδότηση.
Δεκάδες εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, που πλήττονται από τις μνημονιακές περικοπές, αναζητούν μια θέση για εργοδότηση στα σχολεία της Κύπρου.
Όλες οι φυλές στην Κύπρο
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Μετανάστευσης, μπορεί από κάποια κράτη να υπάρχει ένας μετανάστης και από άλλες χώρες ο αριθμός να φθάνει μερικές δεκάδες.
Στην Κύπρο βρίσκονται για εργασία υπήκοοι από την Αίγυπτο, το Βιετνάμ, τη Γεωργία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Ζιμπάμπουε, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιορδανία, το Ιράν, τον Ισημερινό, το Ισραήλ, το Καζακστάν, Καμερούν, Καναδά, Κένυα, Κίνα, Κιργκιστάν, Κολομβία, Κονγκό, Λευκορωσία, Λίβανος, Μαλαισία, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μοζαμβίκη, Μολδαβία, Μπαγκλαντές, Μπουρκίνα Φάσο, Μυανμάρ, Νεπάλ, Νιγηρία, Ν. Αφρική, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ρωσία, Σερβία, Σρι Λάνκα, Συρία, Τανζανία, Φιλιππίνες.
Ξένοι στις εταιρείες  ξένων συμφερόντων
Ξένοι υπήκοοι τρίτων χωρών δεν εργάζονται στην Κύπρο μόνο σε τομείς γενικής απασχόλησης αλλά και σε εταιρείες ξένων συμφερόντων.
Με βάση τα στοιχεία του 2016, έχουν εκδοθεί άδειες παραμονής σε υπηκόους: 3 από το Αζερμπαϊτζάν, 21 από την Αίγυπτο, 2 από την Αλβανία, 4 από την Αλγερία, 9 από την Αρμενία, 3 από την Αυστραλία, 3 από τη Βενεζουέλα, 5 από το Βιετνάμ, 1 από Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 3 από Βραζιλία, 7 από τη Γεωργία, 3 από τη Δημοκρατία της Κορέας, 32 από τις ΗΠΑ, 1 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2 από την Ταϊλάνδη, 1 από την Ιαπωνία, 114 από την Ινδία, 4 από την Ινδονησία, 18 από την Ιορδανία, 7 από το Ιράκ, 6 από το Ιράν, 126 από το Ισραήλ, 6 από το Καζακστάν, 12 από τον Καναδά, 28 από την Κίνα, 2 από το Κιργκιστάν, 2 από την Κολομβία, 1 από την Κόστα Ρίκα, 50 από τη Λευκορωσία, 36 από τον Λίβανο, 6 από τη Λιβύη, 6 από τη Μαλαισία, 2 από το Μαρόκο, 1 από Μαυροβούνιο, 2 από Μεξικό, 6 από Μολδαβία, 3 από Μπαγκλαντές, 7 από Μιανμάρ, 1 από Νιγηρία, 4 από Νότιο Αφρική, 4 από Ουζμπεκιστάν, 190 από Ουκρανία, 6 από Πακιστάν, 5 από Παλαιστίνη, 1.055 από τη Ρωσία, 15 από Σερβία, 1 από Σεϋχέλλες, 1 από Σιγκαπούρη, 5 από Σρι Λάνκα, 29 από Συρία, 1 από Τατζικιστάν, 2 από Τυνησία, 1 από Υεμένη, 10 από Φιλιππίνες, 1 από Χιλή.
Προϋποθέσεις για άδεια παραμονής
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει εντός 7 ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους να προβούν στην εγγραφή τους στο οικείο Επαρχιακό Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας ή στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Η ανώτατη περίοδος παραμονής υπηκόου τρίτης χώρας για σκοπούς απασχόλησης είναι 4 χρόνια. 
Εξαιρούνται οι ακόλουθοι αλλοδαποί:
● Αλλοδαποί με συγκεκριμένη ειδίκευση υψηλών προδιαγραφών που απασχολούνται σε εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν κύκλο εργασιών πέραν του εκατομμυρίου ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και συνάδουν με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες,
● ανώτεροι διευθυντές, μεσοδιευθυντικά ανώτερα στελέχη και άλλο απαραίτητο προσωπικό (key personnel) που εργάζονται σε εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων (πρώην υπεράκτιες),
● προσοντούχοι νοσηλευτές εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού,
● αθλητές και προπονητές ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, 
● αγιογράφοι (για ολοκλήρωση συγκεκριμένου έργου).
Η ανεργία στην Κύπρο επηρεάζει συγκεκριμένα επαγγέλματα
Η ανεργία στην Κύπρο μπορεί να άρχισε να υποχωρεί αλλά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων μέχρι τον Μάρτιο είναι 1.237 για την κατηγορία διευθυντών και διοικητικών λειτουργών, 2.606 προσοντούχοι και άλλοι ειδικοί, 1.982 τεχνικοί βοηθοί, 5.687 γραφείς, δακτυλογράφοι, ταμίες, 11.352 υπάλληλοι υπηρεσιών, πωλητές, 136 γεωργοί και ειδικευμένοι γεωργικοί εργάτες, 3.234 τεχνίτες παραγωγής, 1.449 χειριστές μηχανών, συναρμολογητές, 9.289 καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες και 4.418 είναι οι νεοεισερχόμενοι.
Aριθμός ανέργων καταγράφηκε στα ξενοδοχεία και εστιατόρια λόγω και της αναστολής λειτουργίας κάποιων καταλυμάτων αλλά και στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο. Το σύνολο των εγγεγραμμένων είναι 41.418.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η ανεργία στην Κύπρο μειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στο 12,9% του εργατικού δυναμικού από 13,1% τον Ιανουάριο.
Όσον αφορά στη διάρκεια της ανεργίας, το 39,6% του συνόλου των ανέργων έψαχνε για εργασία γα περίοδο μέχρι 6 μήνες, το 16% για περίοδο από 6-11 μήνες ενώ ποσοστό 44,4% ήταν μακροχρόνια άνεργοι.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου