Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

«Άνοιξε πανιά» το Θωρηκτό Αβέρωφ - Πάει Σκαραμαγκά για επισκευές - Μετά από 14 χρόνια

Το οικονομικό κόστος των εργασιών έχει αναλάβει γνωστός εφοπλιστής - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο 
Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα βρίσκεται για τους επόμενους δυο μήνες το ιστορικό «Θωρηκτό Αβέρωφ» για εργασίες συντήρησης και επισκευής.

Η ένδοξη ναυαρχίδα μας που πήρε μέρος σε δυο Παγκόσμιους πολέμους ρυμουλκήθηκε σήμερα το πρωί από το Τροκαντερό που βρισκόταν τα τελευταία 14 χρόνια για να ανέβει στη δεξαμενή των ναυπηγείων για τις απαραίτητες εργασίες στα ύφαλα και τα εξωτερικά καταστρώματα, ενώ θα αναβαθμιστούν και οι εσωτερικοί χώροι.







Το οικονομικό κόστος των εργασιών έχει αναλάβει γνωστός εφοπλιστής εκπρόσωποι του οποίου βρέθηκαν σήμερα το πρωί παρακολουθώντας τη ρυμούλκησή του. 

Η ιστορία του «Αβέρωφ» ξεκίνησε από τα ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας όταν στα τέλη του 1908 η κυβέρνηση Μαυρομιχάλη αποφάσισε να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό με το συγκεκριμένο θωρηκτό. Πήρε το βάπτισμα του πυρός τον Οκτώβριο του 1912 με την έναρξη του Ά Βαλκανικού Πολέμου. 

Στο χρονικό διάστημα 1947 έως 1949 έγινε Αρχηγείο Στόλου στο Κερατσίνι. Όμως το πλοίο είχε γεράσει και το 1952 διατάχθηκε ο παροπλισμός του. Από το 1957 μέχρι το 1983 ήταν πρυμνοδετημένο στο Πόρο. Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το αποκαταστήσει ως μουσείο. Την ίδια χρονιά ρυμουλκήθηκε στο Φάληρο, όπου έγιναν κάποιες εργασίες συντήρησης, ενώ έγινε και το μουσείο.  Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περισσότεροι από 60.000 Έλληνες και ξένοι τουρίστες. 

Το «Αβέρωφ» ήταν από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της εποχής του.

Ατμοκίνητο έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών. 






ΠΗΓΗ protothema
Βασίλης Γούλας, Φωτογραφίες: William Faithful

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου