Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ένταση ΗΠΑ-Τουρκίας: Η Άγκυρα απαγορευει την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκκα λόγω Κούρδων - Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ISIS ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΣΟΥΛΗ(ΒΙΝΤΕΟ)

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 Από το pronews
 
Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την χρήση της ΝΑΤΟϊκής βάσης του Ιντσιρλίκ από τα μαχητικά της αμερικανικής Αεροπορίας για την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκκα, εάν σε αυτήν συμμετάσχουν και οι Κούρδοι του YPG προκαλώντας νέο σκηνικό έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας
Oι Κούρδοι της Συρίας έχοντας διακόψει την οδική επαφή της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Χαλιφάτου Ράκκα με την Ντέιρ Εζόρ ετοιμάζονται για την τελική έφοδο στην πόλη προς ανακατάληψή της.
Σε αυτή την επιχείρηση θα χρειαστούν αεροπορική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, άλλωστε οι επονομαζόμενες δυνάμεις του SDF που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές και κάποιους αραβόφωνους Σύρους που πρόσκεινται ενάντια στην κυβέρνηση Μ.Άσαντ, δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η βάση είναι ΝΑΤΟϊκή λειτουργεί με ΝΑΤΟϊκά κονδύλια. Όμως η Τουρκία θεωρεί ότι είναι φυσικό δικαίωμά της να αρνηθεί τη χρήση των αμερικανικών αεροσκαφών από το έδαφός της διότι αυτά δεν θα συμμετάσχουν σε επίσημη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση. 
«Ένα σημαντικό ατού για την Τουρκία είναι ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα. Έτσι,  εάν αποφασίσουν να λάβουν μέρος οι ομάδες του PKK / PYD / YPG δεν θα επιτρέψουμε τη χρησιμοποίηση του Ιντσιρλίκ. Σε αυτήν την περίπτωση οι ΗΠΑ θα στερηθούν την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών» αναφέρει ο τουρκικός Τύπος
Η συμμετοχή των κουρδικών ένοπλων ομάδων στην επιχείρηση της Ράκας τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και η τελευταία έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις.
Η Τουρκία πρότεινε για την επιχείρηση αυτή να συμμετάσχει ο ‘Ελεύθερος Συριακός Στρατός’, ο οποίος έχει εκπαιδευθεί στην Τουρκία. 
Ωστόσο, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί επιμένουν στη συμμετοχή των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας» που αποτελείται από Κούρδους και Άραβες.
Βέβαια για να μπορέσουν οι Τούρκοι να χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν τον FSA θα πρέπει αυτός να καταφέρει να φτάσει έξω από την Ράκκα που σημαίνει ότι μετά την κατάληψη της Αλ Μπαμπ θα πρέπει να καταληφθεί και η πόλη Μπάμπιτζ.
Προδιαγεραμμένα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στην έτερη «πρωτεύουσα» των ισλαμιστών αφού ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ζήτησε από τους μαχητές του να διαφύγουν από τη Μοσούλη και να πάρουν τα βουνά, σύμφωνα με την ιρακινή ιστοσελίδα Al Sumaria News.
Ο Μπαγκντάντι απευθύνθηκε στους άνδρες του, σε πρόσφατη ομιλία του και παραδέχτηκε την ήττα στη Μοσούλη.
Αυτό δεν έχει διαψευστεί από τους ισλαμιστές ενώ ήδη πολλοί από αυτούς πετάνε τον οπλισμό τους, αλλάζουν ρούχα, ξυρίζονται και διαφεύγουν μαζί με τους αμάχους.
Απομένουν όμως πολλοί ξένοι ισλαμιστές καθώς αυτοί δεν μπορούν να ξεφύγουν λόγω γλώσσας και εμφάνισης και πολεμούν μέχρι το τέλος γνωρίζοντας ότι θα εκτελεστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου