Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Παραδοχή Μοσκοβισί: Υπήρξε σχέδιο Grexit αλλά θα μείνει μυστικό

Ο επίτροπος παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, αρνείται όμως να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη
Σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επιβεβαιώνει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, ανάβοντας νέες φωτιές στο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό.
Το μυστικό σχέδιο της Κομισιόν για την περίπτωση ενός Grexit υπήρξε και φέρεται να είναι καλά κρυμμένο στο γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, προς την Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ, που είχε απευθύνει σχετικό αίτημα προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, περί Grexit.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», στη απάντησή του, ο Πιερ Μοσκοβισί παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, πλην όμως αρνείται να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε τριγμούς στην Ευρωζώνη.
«Το αίτημά σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει», είναι το διά ταύτα της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου προς την Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή», ο Ευρωπαίος επίτροπος «υπονοεί ότι οι συνέπειες ενός Grexit είναι τόσο τρομακτικές που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επέφερε ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για το σύνολο του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέρη του σχεδίου προέβλεπαν σχέδια ασφάλειας των συνόρων, πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εγκλωβίζονταν.
Το σκεπτικό του Ευρωπαίου επιτρόπου είναι ότι την ώρα που η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάκαμψης από την πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, «η αποκάλυψη του εγγράφου θα άνοιγε την πόρτα σε σπέκουλα από τις αγορές για δημόσια χρέη χωρών της Ευρωζώνης», το οποίο με τη σειρά του «θα μπορούσε να προκαλέσει απρόκλητες πιέσεις στα κράτη-μέλη». Προσθέτει μάλιστα ότι το να τεθεί στη δημόσια σφαίρα ένα έγγραφο που αφορά ένα «υποθετικό και προβληματικό σενάριο πολιτικής», θα οδηγούσε σε «αχρείαστη» σπέκουλα πάνω σε ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ολοκλήρωσης. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δύσκολη κατάσταση του δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα και εκτιμώ την εποικοδομητική και υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης στάση που εσείς και ο οργανισμός σας έχετε λάβει στη συζήτηση, σας εγγυώμαι ότι έχετε τη στήριξη του κ. Γιούνκερ, τη δική μου και ολόκληρου του Κολεγίου», καταλήγει.
Σχολιάζοντας την απάντηση Μοσκοβισί, η κ. Διαμαντοπούλου εκφράζει τη διαφωνία σημειώνοντας ότι «για εμάς το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα όταν οι πολίτες γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τα θέματα που αφορούν το μέλλον τους».
Και προσθέτει: «Όταν η γνώση λείπει, τότε καλλιεργείται η σπέκουλα, ο φόβος και ο λαϊκισμός και μένουμε να παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα το πριόνισμα του ευρώ και την άνοδο της υποστήριξης της δραχμής. “Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα”, όπως λέει ο ποιητής».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», μέρη του σχεδίου είχαν παρουσιαστεί στη δραματική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, έκτακτα σχέδια ασφάλειας των συνόρων, έκτακτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ε.Ε. που θα εγκλωβίζονταν στη χώρα σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής και αστάθειας που θα προκαλούσε το Grexit.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου