Λευκωσία: Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έπσεν Μπαρθ Άιντα εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν βήματα για να ξεπεραστεί η κρίση που προέκυψε στις συνομιλίες για Κυπριακό, αναφέροντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες δεν αναμένεται να επαναρχίσουν άμεσα.

Μιλώντας ύστερα από μακρά συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα που διήρκησε τρεις ώρες, ο κ. Άιντα ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση στις συνομιλίες, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες μέρες ότι θα γίνουν βήματα που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμα προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σημείωσε παράλληλα ότι μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη χθες και τον Μουσταφά Ακιντζί σήμερα, έγινε σαφές στον ίδιο ότι οι δύο ηγέτες παραμένουν δεσμευμένοι και υπάρχει ισχυρή επιθυμία να βρουν τρόπο να συνεχιστούν οι συνομιλίες, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί άμεσα, «αλλά ελπίζουμε ότι όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».

Ο κ. Άιντα ανέφερε ότι ακόμα πιο σημαντικό κατά την άποψή του είναι όταν επαναρχίσει ο διάλογος αυτό να γίνει με μια νέα μεθοδολογία που να φέρνει πιο γρήγορα αποτελέσματα στα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και μήνες. Είπε επίσης ότι μετά την Γενεύη, υπήρξε ένας αριθμός από συναντήσεις αλλά δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος. Όπως είπε, πριν από αυτή την κρίση στις συνομιλίες, οι συναντήσεις δεν ήταν κακές, απλώς ήταν κάπως αργές στην παραγωγή επιτευγμάτων σε σημαντικά ζητήματα. Πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι ηγέτες συμφωνούν ότι κάποιες φορές ξόδευαν χρόνο σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, ενώ θα ήταν καλύτερα να ξόδευαν χρόνο σε μεγαλύτερα ζητήματα.

Είπε επίσης ότι συζητάμε εποικοδομητικά νέες ιδέες για το πως θα οργανώσουμε τον χρόνο από τη συνέχιση των συνομιλιών μέχρι τη συμφωνία, συζητώντας όλα τα βασικά θέματα κατά συστηματικό τρόπο και βλέποντας την αλληλεξάρτηση, καλύτερα απ` ότι παλαιότερα.

«Ακόμη εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και δεν είμαι σε θέση να το περιγράψω λεπτομερώς», πρόσθεσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι σε μια κρίση συμβαίνουν δύο πράγματα: είτε επιτρέπεις να συνεχιστεί μέχρι να καταρρεύσει το όλο πράγμα, είτε σου χρησιμεύσει ως καμπανάκι για μια νέα προσέγγιση, μετατρέποντας την έτσι σε ευκαιρία. Νομίζω, πρόσθεσε, ότι αυτό είναι που θέλουν οι δύο ηγέτες, σίγουρα είναι αυτό που θέλουμε εγώ και ο ΓΓ.

Ο κ. Άιντα σημείωσε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, προσθέτοντας η μοίρα όχι μόνο αυτής της διαδικασίας αλλά του κατά πόσο θα επανενωθεί η Κύπρος, θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες όχι μήνες. Πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν να διαδραματίσουν ρόλο σε αυτό, θέτοντας τη βάση για τη συνέχιση και ζήτησε από όσους έχουν επιρροή να τη χρησιμοποιήσουν.

«Αυτή είναι πράγματι η ώρα για επίδειξη στρατηγικής ηγεσίας και η πραγματική ηγεσία γίνεται εμφανής σε καιρό κρίσης» είπε, καθώς, όπως ανέφερε, είναι εύκολο να είσαι ηγέτης όταν όλα πάνε καλά.

«Πολλοί άνθρωποι πρέπει να κάνουν ότι μπορούν και να καταλάβουν πραγματικά ότι αυτή η στιγμή δεν είναι μια από τα ίδια. Είναι μια στιγμή για τη μεγάλη ερώτηση: `Θέλουμε να επανενωθεί το νησί και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διαβούμε το τελευταίο μίλι;» είπε.

Επανέλαβε ότι παρά τα θέματα εμπιστοσύνης και τις διαφωνίες, κυρίως σε ζητήματα εκτός της διαδικασίας των συνομιλιών, η επίλυση του ζητήματος είναι απολύτως εφικτή. Έχουν επενδυθεί 22 μήνες, ώστε να επιλυθούν κατά τρόπο συστηματικό και δημιουργικό πολλά από τα θέματα στα διάφορα κεφάλαια. Όλα τα κεφάλαια βρίσκονται στο τραπέζι, ανέφερε, περιλαμβανομένης της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπου έγινε ένας δημιουργικός διάλογος, περιλαμβανομένου και του εδαφικού όπου αν και δεν έκλεισε, υπήρξε πρόοδος μεγαλύτερη από αυτή που κατέγραψε ποτέ οποιοδήποτε ζευγάρι ηγετών.

Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κάτι στις συνομιλίες που να υποδηλώνει ότι είναι ανέφικτη η λύση. Όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εμπιστοσύνη μεταξύ των ηγετών.

«Κάποιοι μου έκαναν κριτική ότι είμαι υπεραισιόδοξος. Ο λόγος την αισιοδοξίας μου ήταν η εμπιστοσύνη και η θέληση και η ηγεσία που διέβλεπα στον κ. Αναστασιάδη και στον κ. Ακιντζί και στη μεταξύ τους σχέση», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι επιπρόσθετα σε αυτό είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων κάτι που είναι πιο περίπλοκο ζήτημα όπως είπε, ωστόσο δεν είναι δυνατό χωρίς την επανίδρυση της σχέσης εμπιστοσύνης, της προσέγγισης και της ηγεσίας που υπήρξε από την «κορυφή» όλους αυτούς τους μήνες. Όπως είπε, ο ίδιος επικεντρώνεται σε αυτό.

Δηλώνοντας ότι δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο να αναφέρει, ή οποιοδήποτε γεγονός στις αμέσως επόμενες μέρες, είπε ότι θα συνεχίσει η εργασία ώστε να εξευρεθούν τρόποι να συνεχιστούν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό και όταν αυτό καταστεί εφικτό, να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος πολύ πιο αποτελεσματικά απ` ότι τους πρώτους μήνες αυτού του έτους.

Ερωτηθείς για τη νέα μεθοδολογία που θέλει να εισαγάγει στις συνομιλίες, ο κ. Άιντα ανέφερε ότι θα πρέπει να σκεφτούν τον βέλτιστο τρόπο οργάνωσης μιας αλληλένδετης συζήτησης και οι ηγέτες, όπως είπε, πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτό.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτή μια συνάντηση στη Γενεύη τον Μάρτιο, ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα πριν θεωρηθεί ότι είναι σκόπιμο να συγκληθεί αυτή η διάσκεψη. Αναφέροντας ότι μια διάσκεψη είναι επιβεβλημένη να γίνει είπε ότι για τον Μάρτιο «μετράμε μέρες».

«Δεν λέω όχι αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες για τον Μάρτιο, ωστόσο σίγουρα στοχεύουμε στον να έχουμε μια διάσκεψη», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει μια καλή και εποικοδομητική διάσκεψη με τους εγγυητές και του παίχτες κλειδιά και όχι μια σύντομη διάσκεψη.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ