Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Οργισμένη απάντηση Μέρκελ σε Ερντογάν

“Καμία δικαιολογία για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ναζιστικών πρακτικών εκ μέρους του Βερολίνου”, διαμηνύει η Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές με την Άγκυρα. Ενοχλημένοι και Ευρωπαίοι υπουργοί
Adtech Ad
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμία δικαιολογία» για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνέκρινε την απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές των πολιτικών εκδηλώσεων στην χώρα τους με τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων με τις «φασιστικές πρακτικές» που παραπέμπουν στη ναζιστική περίοδο.

AdTech Ad
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι τα σχόλια του επικεφαλής του τουρκικού κράτους συμβάλλουν μονάχα στον ευτελισμό του πόνου που βίωσαν τα θύματα των εγκλημάτων των ναζί εναντίον της ανθρωπότητας κι ήταν ιδιαιτέρως θλιβερά δεδομένων των πολλών κοινών που ενώνουν τις δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές με την Άγκυρα σε θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου και η σύλληψη του γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.
Εντούτοις, όπως σημείωσε, το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην προάσπιση της ελευθεροτυπίας, του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης και θα συνεχίσει να επιτρέπει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της Τουρκίας στη Γερμανία, όσο οι επισκέψεις τους ανακοινώνονται με διαφανή τρόπο και εγκαίρως και με σεβασμό στη γερμανική νομοθεσία.

Ενοχλημένοι και Ευρωπαίοι υπουργοί
 Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν σήμερα έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς την Τουρκία, την ώρα που πολλοί δηλώνουν ότι αντιτίθενται στη διεξαγωγή πολιτικών εκδηλώσεων από ξένους πολιτικούς στις χώρες τους, λαμβάνοντας μέρος σε μια διαμάχη που είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου.
«Οι αντιδράσεις εναντίον της Γερμανίας είναι πολύ σθεναρές… Καταδικάζω την αντίδραση του κ. Ερντογάν, είναι ανοησία» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, προσερχόμενος στις συνομιλίες με τους συναδέλφους του στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Θα ήταν πολύ καλό εάν η Γερμανία και η Τουρκία μπορούσαν να το επιλύσουν αυτό και (οι σχέσεις τους) να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας Τίμο Σόινι.
Ο Γερμανός ομόλογός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο την Τετάρτη, επισήμανε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο χώρες έχουν την ευθύνη να εξομαλύνουν την «ξεκάθαρα τεταμένη» σχέση τους.
«Είμαστε υπέρ κάποιες φορές στο να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά στο να επιστρέφουμε σε φιλικές και γεμάτες σεβασμό επαφές… στη Γερμανία και την Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας έχει πει ότι δεν επιθυμεί Τούρκοι πολιτικοί να πραγματοποιούν εκστρατεία στο έδαφος της χώρας του. Η Βιέννη πρότεινε μάλιστα να επιβληθεί απαγόρευση τέτοιων εκδηλώσεων, μια ιδέα υπέρ της οποίας τάχθηκε και ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ.
«Νομίζω ότι πρέπει να επιβάλλονται κανόνες, εγώ θα τασσόμουν υπέρ του περιορισμού διότι, όπως το βλέπουμε, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά» τόνισε σε δημοσιογράφους.
«Προφανώς η συμφωνία της χώρας όπου πρόκειται να διεξαχθεί η συγκέντρωση είναι πολύ σημαντική… θα πρέπει να καθίσταται σαφές πως ό,τι συμβαίνει συνάδει με τη συνταγματική τάξη της εκάστοτε χώρας» υπογράμμισε ο Σλοβάκος υπουργός.
(Φώτο: AP Photo/Lefteris Pitarakis)
ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου