Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Αρχαιολογική ανακάλυψη: Ανάκτορο από το 600 π.Χ. κάτω από αρχαίο βωμό (ΦΩΤΟ)

Πηγή: REUTERS/Suhaib Salem
Αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι ανακάλυψαν ένα ανάκτορο του 600 π.Χ. κάτω από αρχαίο βωμό στο Ιράκ τον οποίο είχαν καταστρέψει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Εγχώριοι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχει ένα επιπλέον δίκτυο θαλάμων κάτω από τον βωμό Nebi Yunus -μέσα στον οποίο υπάρχει αυτό που οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι ο τάφος του Προφήτη Ιωνά- στην ανατολική Μοσούλη. Ωστόσο, οι εξτρεμιστές ισλαμιστές ήταν αυτοί που πρώτα άρχισαν να σκάβουν για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από το ανάκτορο πριν ανατινάξουν τον βωμό το 2014.

Σύμφωνα με τις αναφορές, πρόκειται για την πρώτη απόδειξη διάνοιξης υπόγειων σηράγγων κατά τη διάρκεια της έρευνας των τζιχαντιστών για αρχαία χειροτεχνήματα προκειμένου να τα λεηλατήσουν. Στις σήραγγες υπάρχει κατά τα φαινόμενα μια μαρμάρινη σφηνοειδής επιγραφή του Βασιλιά Εσαρχαδδών που χρονολογείται από την αυτοκρατορία των Ασσυρίων το 627 π.Χ.
nebi yunus shrine mosulReuters/Azad Lashkari
Υπάρχουν επίσης ασσυριακά λίθινα γλυπτά που απεικονίζουν θεότητες σε σημεία μιας σήραγγας και ελάχιστες σφηνοειδείς επιγραφές της περιόδου αυτής έχουν ανακαλυφθεί από τους σύγχρονους αρχαιολόγους.
«Τα αντικείμενα δεν ταιριάζουν με τις περιγραφές αυτού που πιστεύαμε ότι ήταν εκεί κάτω, συνεπώς (η καταστροφή από τους τζιχαντιστές) μάς οδήγησε πράγματι σε ένα φανταστικό εύρημα», δήλωσε η καθηγήτρια 'Ελινορ Ρόμπσον, πρόεδρος του Βρετανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Ιράκ, μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph, σημειώνοντας:
Υπάρχει τεράστια Ιστορία εκεί κάτω, όχι μόνο διακοσμητικοί λίθοι. Είναι μια ευκαιρία για να χαρτογραφηθεί τελικά ο οίκος-θησαυρός της πρώτης μεγάλης αυτοκρατορίας στον κόσμο, από την περίοδο της ακμής της.

Η πρώην διευθύντρια του μουσείου της Μοσούλης Λαϊλά Σαλίχ, που ανακάλυψε την επιγραφή του Βασιλιά Εσαρχαδδών, πιστεύει ότι το ΙΚ λεηλάτησε εκατοντάδες αντικείμενα πριν από την ανακατάληψη της περιοχής από τις ιρακινές δυνάμεις. «Μπορώ να φανταστώ πόσα πολλά ανακάλυψε το Ισλαμικό Κράτος εκεί κάτω», τονίζει.
Ο κατεστραμμένος βωμός Nebi Yunus ανακαλύφθηκε από ιρακινούς στρατιώτες.
640x640 3
REUTERS/Suhaib Salem
Οι σήραγγες κάτω από τον τάφο του Προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη «κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή» μετά την επιδρομή των τζιχαντιστών και των ακατέργαστων τεχνικών τους στις εκσκαφές, δηλώνουν οι αρχαιολόγοι. Το ΙΚ πιστεύεται ότι έχει καταστρέψει πολιτισμό χιλιάδων ετών σχεδόν μέσα σε μια νύχτα όταν αποχωρούσε από τη Μοσούλη τον Νοέμβριο.
Σε παρόμοιο περιστατικό, τον Ιανουάριο η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι το ΙΚ ανακατέλαβε την Παλμύρα και κατέστρεψε μέρος της πρόσοψης του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου της αρχαίας συριακής πόλης.

ΠΗΓΗ cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου