Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

«Βόμβα» Τόμσεν: Σε 20 χρόνια θα ανακάμψει το ΑΕΠ - Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, ενώ όλοι νόμιζαν ότι μετείχε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, «πετάχτηκε» στην Οξφόρδη και μίλησε σε φοιτητές με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο την  Ελλάδα 
Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι ο κ. Πολ Τόμσεν βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, εν τω μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς κ.κ. Ευκ. Τσακαλώτο και Εφ. Αχτσιόγλου, ο Δανός... παράτησε τη δουλειά στη μέση και βρέθηκε στην Οξφόρδη για μία ομιλία σε φοιτητές με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα.


Η συμβολική αυτή κίνηση ερμηνεύτηκε από κάποιους παράγοντες ως μία ακόμη ενέργεια του Ταμείου από τη μία πλευρά να θέσει νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και από την άλλη να τονίσει τις θέσεις αλλά και τις ενστάσεις στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.

Ο Δανός πρώην ελεγκτής φρόντισε να τονίσει το παράδοξο της ελληνικής περίπτωσης, καθώς έχουν κλείσει μόνο οι πέντε από τις 16 αξιολογήσεις των προγραμμάτων και αμέσως μετά ακολουθούσε, σχεδόν πάντα, πολιτική κρίση καθώς τα μέτρα αποδυνάμωναν τις κυβερνήσεις. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι εκτός από οικονομική κρίση η ελληνική περίπτωση ήταν μία πολιτική κρίση και κρίση ιδιοκτησίας του προγράμματος, λόγω των παρενεργειών από τα μέτρα αλλά και της πλήρους έλλειψης συναίνεσης. Βεβαίως παρέλειψε να τονίσει τον ρόλο του ΔΝΤ στην επιβολή των μέτρων λιτότητας σε τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2010...

Κατακεραύνωσε το ελληνικό φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι άνω του 50% των μισθωτών δεν καταβάλλουν φόρους, καθώς εξαιρούνται, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο την πάγια απαίτηση του ΔΝΤ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Το ενδιαφέρον ρεπορτάζ ήρθε στο φως από τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ, κ. Νίκο Φιλιππίδη.

Ο κ. Τόμσεν συνομιλώντας με τους φοιτητές του βρετανικού πανεπιστημίου επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξουν εκ βάθρων αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και κυρίως στις κρατικές δαπάνες για τη συντήρησή του, υπογραμμίζοντας ότι αυτές ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ ενώ την ίδια ώρα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φθάνει στο 2%.

Απόλυτα αμετακίνητος παρέμεινε και σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επίτευξης, μακροπρόθεσμα, πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, επαναφέροντας την πρόταση του Ταμείου αυτό να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο, που έκανε ο κ. Τόμσεν παρουσιάζοντας και σχετικό γράφημα, για υπερβολική προσαρμογή στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια ώρα που χαρακτήρισε την Ελλάδα τη μοναδική χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται περισσότερο από αυτούς που απασχολούνται στον περισσότερο ανταγωνιστικό και αποδοτικό ιδιωτικό τομέα.

Ο Δανός είχε έναν καλό λόγο ακόμη και για τον... κ. Τσίπρα, καθώς τόνισε ότι αυτή η αριστερή κυβέρνηση έχει λάβει γενναίες αποφάσεις, που δεν συμβαδίζουν, πάντοτε, με το ακροατήριό της.

Όσο για το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι είναι μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι δεν φθάνουν μόνο οι μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει αυτό, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα του Ταμείου για δραστική αναδιάρθρωση του χρέους.

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο κ. Τόμσεν για τις αντιστάσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τονίζοντας ότι έχουν πια χρονίσει και χρειάζεται διπλασιασμός της προσπάθειας για να ανοίξει μία κλειστή οικονομία.

Όσο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε την ομιλία του με τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από 20 χρόνια!

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου