Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Δείτε καρέ – καρέ την εξουδετέρωση της βόμβας στο Κορδελιό - Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο

Πώς τα στελέχη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς απενεργοποίησαν την βόμβα - Δείτε το βίντεο με την ελεγχόμενη έκρηξη για την καταστροφή της βόμβας στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη
Μπορεί  να ανάγκασε περίπου 72.000 κατοίκους στην περιοχή του Κορδελιού, να εγκαταλείψουν την Κυριακή τα σπίτια τους και να στήθηκε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση, το αποτέλεσμα όμως, ήταν θετικό.

Η βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε περίπου πριν από έναν μήνα στην περιοχή εξουδετερώθηκε με απόλυτη επιτυχία!


Το μεσημέρι της Κυριακής και αφού πριν είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα οι αρχές, πυροτεχνουργοί της ειδικής ομάδας του στρατού, απενεργοποίησαν την βόμβα.

Τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρισκόταν η βόμβα και αφού την «θωράκισαν», όπως φαίνεται και στο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το  Γενικό Επιτελείο Στρατού την απενεργοποίησαν.

Η διαδικασία απενεργοποίησης της βόμβας

Στη συνέχεια η βόμβα τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο όχημα και μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη όπου έγινε ελεγχόμενη έκρηξη.

Ελεγχόμενη έκρηξη της βόμβας στο πεδίο βολής


Στις φωτογραφίες μάλιστα φαίνεται και ο κρατήρας που δημιουργήθηκε στο χώμα από την έκρηξη.

Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από την έκρηξη





Τι είναι η «Μονάδα ΜΧ» που εξουδετέρωσε την βόμβα 

Η ανάγκη απαλλαγής της ελληνικής κοινωνίας από τον τεράστιο όγκο ναρκών, χειροβομβίδων, βλημάτων, βομβών και πάσης φύσεως εκρηκτικών μηχανισμών που εγκαταλείφθηκαν στο ελληνικό έδαφος, κληρονομιά κυρίως του πολέμου του 1940, αλλά και παλιότερων επιχειρήσεων, επέβαλε τη δημιουργία κατάλληλης Μονάδας ΜΧ, για την εκκαθάριση των τοποθετημένων Ναρκοπεδίων και Υπόπτων Χώρων, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Κύρια αποστολή της η έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων, η επιμελημένη εκκαθάριση αυτών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών. Συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο καθόσον εκτός από τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση του Σχεδίου Κωλυμάτων, εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.

Οι απώλειες του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο αριθμός ευρημάτων και η έκταση της γης που έχει αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία στη διάρκεια των 6 δεκαετιών προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορία της Μονάδας. Συγκεκριμένα από το 1954 μέχρι σήμερα έχουν:

- Φονευθεί 31 ναρκαλιευτές (19 στρατιωτικοί, 12 υπάλληλοι).
- Τραυματιστεί 17 ναρκαλιευτές (16 στρατιωτικοί, 1 υπάλληλος).
- Εκκαθαριστεί 153.610 στρέμματα.
- Αρθεί 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως
















ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου