Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στις αρχές του Μάρτη - Τι αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

Λευκωσία: Εντατικοποίηση των συνομιλιών αποφάσισαν οι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί κατά τη σημερινή τους συνάντηση, με στόχο να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο νέα Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι δυο ηγέτες ζήτησαν από τον ΟΗΕ να προετοιμάσει αρχές Μαρτίου Διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, σε συνεννόηση και με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Οι δυο ηγέτες, συμφώνησαν ακόμη, όπως συναντώνται εβδομαδιαίως κατά το μήνα Φεβρουάριο για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων και ότι οι διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων θα συνεχίσουν τις τακτικές τους συναντήσεις.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προέβη σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και χαρακτήρισε δημιουργική τη σημερινή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η σημερινή «ήταν μια δημιουργική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε η παραπέρα πορεία των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί ποσώς. Έχουμε συζητήσει για τη μεθοδολογία της παραπέρα πορείας».

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί σήμερα το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω εγείρει το θέμα και κατά τη χτεσινή συνάντηση (με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ) και κατά τη σημερινή συνάντηση ότι, όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα που θέλουμε να επικρατεί στον ενδοκυπριακό διάλογο και συνεπώς οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται είτε υπεραισιόδοξες είτε κατά την αντίθετη φορά δεν συμβάλλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες τουλάχιστον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδιώκουν».

Τέλος, ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου