Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Οι πρώτες αγγλικές διορθωτικές κινήσεις

Του Ν. Λυγερού

Για όσους θεωρούσαν ότι το δημοψήφισμα στην Αγγλία θα ήταν μια αρχή για μια αυτονόητη διαδικασία, πρέπει τώρα ν’ αντιληφθούν ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ομαλά προς την κατηφόρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην έναρξή της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Έτσι, η κυβέρνηση έχασε την προσφυγή της, διότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης που ήθελε να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές εξουσίες που είναι γνωστές ως βασιλικά προνόμια για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης Λισσαβόνας που επιτρέπει την αρχή της διετούς διαδικασίας αποχώρησης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να περάσει το όλο θέμα στο κοινοβούλιο. Και αυτό θα οδηγήσει τουλάχιστον σε μια νέα πολιτική καμπάνια που μπορεί ν’ αλλάξει και τα αρχικά δεδομένα. Έτσι, όσοι προώθησαν ανάλογες προσπάθειες σε άλλες χώρες είναι τώρα ακόμα πιο μαζεμένοι, διότι βέβαια δεν είχαν εξηγήσει όλες αυτές τις προβληματικές διαδικασίες, αλλά ταυτόχρονα και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που πρέπει να υποστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού έχει ήδη προβλήματα με την Σκωτία, τη Βόρειο Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ. Βλέπουμε έτσι τις πρώτες αγγλικές διορθωτικές κινήσεις μιας απαράδεκτης προπαγάνδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου