Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μπλόκα αγροτών: Συνέχεια των κινητοποιήσεων με νέα μπλόκα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΟΜΒΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ - ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ - ΟΞΥΝΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Ανασύνταξη και επανασχεδιασμό της δράσης τους, έχουν στο επίκεντρο των σημερινών τους διαβουλεύσεων οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ από το «μενού» των κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν το τελευταίο διάστημα, δεν λείπει και το στήσιμο μπλόκων σε ορισμένα σημεία.

Κλειστή η Ε.Ο.Θεσσαλονίκης - Ευζώνων

Κλειστή είναι αυτή την ώρα (σ.σ. 18:20) η Εθνική Θεσσαλονίκης – Ευζώνων στο ύψος των διοδίων από τα μπλόκα των αγροτών.
Οι αγρότες προχώρησαν σε κλείσιμο της εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί αρκετοί οδηγοί στο σημείο.
Δεν έχει γίνει γνωστό το πόσο θα διαρκέσει ο αποκλεισμός.

Ένταση στο μπλόκο των Ευζώνων

«Άναψαν» τα αίματα στην περιοχή κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων, όταν αγρότης επιχείρησε με το τρακτέρ του να παρακάμψει τις αστυνομικές δυνάμεις και να κατευθυνθεί στον κόμβο της Ειδομένης, όπου οι αγρότες θέλουν να στήσουν το μπλόκο τους.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης: «σπεύσαμε στο σημείο και ύστερα από διαβουλεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις τελικά ο συνάδελφος δεν πήγε αυτόφωρο και με το τρακτέρ του επέστρεψε στο σημείο όπου είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι, δηλαδή 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1.000 μέτρα πριν από τον κόμβο Ειδομένης, όπου θέλουμε να πάμε».
Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένονται στο σημείο αγρότες από Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς. Αγρότες από τη Χαλάστρα έφτασαν ήδη στα διόδια των Μαλγάρων, όπου χθες στήθηκε μπλόκο και αύριο ή την Τρίτη αναμένεται να κατευθυνθούν κοντά στους Ευζώνους.

Οξύνουν τη στάση τους οι αγρότες της Νίκαιας

Οξύνουν τη στάση τους οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, καθώς, με βάση τις αποφάσεις τους, επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν το μπλόκο στο σημείο με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων τρακτέρ, ενώ προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
Οι αγρότες του μπλόκου αποφάσισαν, επίσης, να προχωρήσουν και σε νέες μορφές κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, προγραμματίζοντας για την Τετάρτη τη συμμετοχή τους με τρακτέρ στο «καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ που θα φτάσει στη Λάρισα.
Να σημειωθεί, πως η κινητοποίηση των υγειονομικών θα διανύσει πορεία 9 χιλιομέτρων, περνώντας από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Τα τρακτέρ των αγροτών που έχουν «στρατοπεδεύσει» στη Νίκαια θα κατευθυνθούν, όμως, πάλι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς έχει προγραμματιστεί αγροτική συγκέντρωση, ώστε οι αγρότες να ενημερώνουν τους πολίτες της πόλης για τα αιτήματα τους.

Έκλεισε η νέα εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι έκλεισαν λόγο μετά τις 18:30 το απόγευμα την νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποκλεισμός του δρόμου θα διαρκέσει μέχρι τις 21:00 το βράδυ και η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται μέχρι εκείνη την ώρα στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Αποκλεισμός της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου

Την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια» απέκλεισαν για περίπου 15 λεπτά αγρότες και κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα. Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε το μεσημέρι και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντιχάκης, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του κόμματος του στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
«Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αγώνας επιβίωσης.Και αυτό τον αγώνα δίνουν με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα οι μικρομεσαίοι αγρότες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Συντιχάκης υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση οι εμποροβιομήχανοι, έχουν ένα και μόνο στόχο, να ξεκληρίσουν την μικρομεσαία αγροτιά να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια».

Νέα μπλόκα από Δευτέρα (30/1)

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα (30/1), αγρότες των προαναφερόμενων περιοχών έχουν ήδη αποφασίσει να κατευθυνθούν στο σημείο, προκειμένου να ενισχύσουν τη δύναμη των συναδέλφων τους. Αγρότες της Χαλάστρας, σήμερα θα μεταβούν στα διόδια Μαλγάρων, αλλά όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού τους, Αχιλλέας Καμπούρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας «αύριο ή την Τρίτη θα μεταβούμε και εμείς στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να ενισχύσουμε ένα απο τα πιο δυναμικά μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας».
Μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα έχει στηθεί το μπλόκο των αγροτών Νομού Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι σήμερα το μενού θα έχει παράταξη των τρακτέρ στο σημείο και γενική συνέλευση αποκλειστικά και μόνο και ξεκαθάρισε ότι η δράση του μπλόκου θα αποφασίζεται απο γενικές συνελεύσεις στο σημείο. Ο ίδιος δε, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, να μετακινηθούν σε άλλο σημείο για ενίσχυση του, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Λίγο πριν τη 13:00 στήθηκε χθες το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει αργότερα σήμερα, όπως επισήμανε  ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.
Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ στήθηκε μπλόκο από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κατερίνης στην αερογέφυρα και σήμερα θα προκύψει η συντονιστική τους επιτροπή και στη συνέχεια σε γενική συνέλευση και συνεννόηση με τους συναδέλφους τους στη Κεντρική Μακεδονία, θα καθοριστεί το πλάνο της δράσης τους. Αύριο μετά τις 11 το πρωί αναμένονται σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής, προκειμένου να στηθεί το μπλόκο τους, όπως μας είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, είπε σήμερα ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και Άσσηρο, ενώ όπως διευκρίνισε, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τον Λαγκαδά. Μας συμπλήρωσε δε ότι την Δευτέρα 30/1 θα μεταφερθούν στο Δερβένι, όπου θα στήσουν τις δυνάμεις τους και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.
Ήδη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και έχει δοθεί προθεσμία μέχρι αύριο να μαζευτούν οι δυνάμεις των τρακτέρ και να κατευθυνθούν κομβόϊ στο τελωνείο των Ευζώνων, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης και αφού προηγηθεί συνέλευση των συμμετεχόντων. Από την πλευρά τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση σήμερα στις 18:00, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. Οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθεται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλημμένα ξεκαθάρισαν και αυτό που οργανώνουν-σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας "Ζοοtechnia" που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν «παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου