Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΕΦΚΑ: Η πρώτη εγκύκλιος για τις νέες εισφορές - Ποιες είναι οι 6 βασικές αλλαγές - Ποιοι θα καταβάλλουν μειωμένες εισφορές

Η επιβάρυνση θα τετραπλασιαστεί για όλους τους κλάδους, ακόμα και για τους αγρότες, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2017

Με εγκύκλιο, αυτή τη φορά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) προς τις υπηρεσίες καταγράφονται οι 6 βασικότεροι άξονες για τον υπολογισμό των νέων εισφορών ενώ παράλληλα δίνονται οδηγίες για τον προσδιορισμό του εισοδήματος και τις διατάξεις που καταργούνται.


Από το τέλος της εβδομάδας η  ΗΔΙΚΑ  θα αρχίσει να αποστέλλει  το ειδοποιητήριο πληρωμής εισφορών που θα πληροφορεί τον ασφαλισμένο για τον τρόπο υπολογισμού, το ύψος της εισφοράς και τον επιμερισμό της κατά κλάδο. Η αποστολή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΗΔΙΚΑ θα αποστέλλονται καθημερινά περίπου 80.000 «ραβασάκια».

Άμεσα θα παρέχεται δυνατότητα άντλησης των πληροφοριών αυτών από ηλεκτρονική υπηρεσία www.efka.gov.gr στην οποία οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση μετά από πιστοποίησή τους με χρήση των κωδικών taxis- net και του ΑΜΚΑ.

Τα ειδοποιητήρια θα τους καλέσουν να πληρώσουν όχι μόνο  αυξημένες εισφορές με βάση το νέο σύστημα αλλά και τις περυσινές οφειλές. Αυτό σημαίνει ότι  η επιβάρυνση θα τετραπλασιαστεί για όλους τους κλάδους, ακόμα και για τους αγρότες, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Γι αυτό το λόγο ,μετά από αίτημα του ΕΤΑΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Κ.Α. στη συνεδρίαση 3/20-1-2017 αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών του β' εξαμήνου, έτους 2016, των Μηχανικών ασφαλισμένων μέχρι 31-3-2017.

Οι 6 αλλαγές είναι οι εξής


1. Ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων είναι η 01/01/2017. Από την ημερομηνία αυτή, και για κάθε επόμενο έτος, ως βάση υπολογισμού των εισφορών καθορίζεται το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

2. Το ΚΦΑ προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα φορολογίας εισοδήματος και για την δημιουργία του λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα από δραστηριότητες ή ιδιότητες που δημιουργούν υποχρέωση ασφάλισης.

Για το 2017 λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος (2015).

Θα ακολουθήσει εκκαθαριστική διαδικασία και οριστικοποίηση των ετησίων ασφαλιστικών εισφορών όταν καταστεί ευχερής η χρήση των εισοδημάτων του έτους 2016 (Β΄ εξάμηνο 2017).

3. Θεσπίζεται Κατώτατη και Ανώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών, δηλαδή το κατώτερο και το ανώτερο μηνιαίο ποσό εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται εισφορές.

Ως κατώτατη μηνιαία βάση καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 586,08 ευρώ (Ετήσιο 586,08*12 = 7.032,96 €).

Σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων η κατώτατη βάση λαμβάνεται μειωμένη και ορίζεται ως ποσοστό 70% της κατώτατης βάσης: 586,08 *70% =410,26 € (Ετήσιο 410,26*12 = 4923,12 € ).

Ως ανώτατη μηνιαία βάση καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άνω των 25 ετών όπως ισχύει κάθε φορά. Το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται σε 5.860,80 € (Ετήσιο 5860,80*12=70.329,60€).

Η μηνιαία βάση υπολογισμού εισφορών καθορίζεται ως μηνιαίο εισόδημα που προκύπτει από την διαίρεση του ετήσιου ΚΦΑ δια του δώδεκα (12).

4. Επί μελών εταιρειών βάση υπολογισμού εισφορών αποτελεί το ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους στην εταιρεία.

5. Στις περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων και μηδενικών κερδών, ως βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται η κατώτατη μηνιαία βάση.

6. Επί μη εκκαθαρισμένων και μη υποβληθεισών δηλώσεων, ως βάση υπολογισμού εισφορών θα λαμβάνεται το ΚΦΑ από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο έτος.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με έως δύο εργοδότες οι εισφορές θα κατανέμονται ως εξής...

O ασφαλισμένος θα καταβάλλει το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση (6,67%) και για υγεία (2,55%), ενώ εάν προβλέπεται υποχρεωτική εισφορά για επικούρηση και εφάπαξ θα καταβάλλει επιπλέον 3,50% και 2% αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, ο εργοδότης - αντισυμβαλλόμενος θα καταβάλλει εισφορές κύριας ασφάλισης 13,33%, εισφορές υγείας 4,55%, και αν υπάρχει επικούρηση και εφάπαξ, 3,5% και 2% αντίστοιχα.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου