Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Η Πάφος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 - Φαντασμαγορική τελετή έναρξης

Πάφος: Η Πάφος, η μικρότερη ευρωπαϊκή πόλη, θα είναι από απόψε, μαζί με την πόλη η πόλη 'Ααρχους της Δανίας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Απόψε πραγματοποιείται πανηγυρική εκδήλωση στην ανακαινισμένη πλατεία του δημαρχείου της Πάφου, η οποία θα κορυφωθεί με συναυλία της 'Αλκυστης Πρωτοψάλτη.

Στην εκδήλωση θα είναι επικεφαλής ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2017 θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της πόλης. Στην αποψινή τελετή θα παραστούν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, βουλευτές και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, θα είναι παρούσες αντιπροσωπείες από 50 ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες ήταν ή θα είναι στο μέλλον Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Για την αποψινή τελετή έστειλε μήνυμα από την Λισαβόνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα «ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Πάφο, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο». Απόψε, αναφέρει στο μήνυμα του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «ένα όμορφο ταξίδι αρχίζει και δικαιώνει τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες όλων όσων πίστεψαν σε αυτό και εργάστηκαν για να αναδείξουν τις δυνατότητες μιας μικρής ευρωπαϊκής πόλης, όπως η Πάφος, η οποία όμως διαθέτει πλούσια ιστορία και μοναδική πολιτιστική κληρονομιά». Με το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», η Πάφος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, στέλνει στην Κύπρο και διεθνώς τα δικά της ηχηρά μηνύματα πολιτισμού και ειρήνης, σημειώνει.

Τελετή έναρξης

Η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 αναδεικνύει την ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα και το σύγχρονο πολιτισμό της Πάφου ως αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η τελετή σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από Δημιουργική Ομάδα Κύπριων καλλιτεχνών και διανοουμένων, σε συνεργασία με την ομάδα Walk the Plank.
Η τελετή είναι εμπνευσμένη από το μύθο της Πάφου, με αφετηρία και αφηγηματικό άξονα τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας.

Στο πλαίσιο της τελετής, πέρα από την αναφορά στη γένεση της Πάφου, η δραματουργική παρουσίαση αναδεικνύει κεντρικές έννοιες του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, όπως η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η καλλιτεχνική αριστεία αλλά και η διαπολιτισμικότητα, η διαφορετικότητα, καθώς και η ελπίδα για μια ενωμένη πατρίδα.

Νέοι, παιδιά και εθελοντές από όλη την Κύπρο ενώνονται με επαγγελματίες από ολόκληρο το νησί. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μουσικοί και τραγουδιστές ενώνουν τις φωνές τους με χορωδία και την ορχήστρα τζαζ από το Aarhus, την αδελφή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευές μουσικών έργων, χορογραφίες, κινούμενες εικόνες και προβολές, πλαισιώνουν ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές και εκατοντάδες παιδιά τα οποία διηγούνται την ιστορία της γέννησης της Πάφου και σηματοδοτούν την έναρξη του 2017 ως χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.



Καλλιτεχνική Διεύθυνση:  Liz Pugh
Δημιουργική Παραγωγή: John Wassell
Σύνθεση κειμένων /δραματοποίηση: Έφη Κυπριανίδου
Σύνθεση/ενορχήστρωση/επιμέλεια/συντονισμός: Χριστίνα Αθηνοδώρου
Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Σκηνικά: Γιώργος Παπαδόπουλος
Χορογραφία/ Διδασκαλία: Ido Τadmor
Βοηθός χορογράφος/διδασκαλία: Jhonathan Hay Soutchy
Κοστούμια: Μιράντα Θεοδωρίδου
Σχεδιασμός εικαστικού περιβάλλοντος/3D Mapping: Βέρα Παπασταύρου, Κυριάκος Κουσουλίδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Stephen Page

Παρουσιάζει η  Αντωνία Χαραλάμπους
Συμμετέχουν:
Η Aarhus Jazz Orchestra σε διεύθυνση Lars Møller
Η χορωδία Concert Clemens σε διδασκαλία Carsten Seyer Hansen
Η Χορωδία Μουσικού Λυκείου Πάφου σε διδασκαλία Ισαβέλλας Χριστοφίδου
Η Φιλαρμονική Δήμου Πάφου σε διεύθυνση Ζαχαρίας Ευαγγέλου
Συμμετέχουν οι χορευτές: Ελένη Νικολάου, Στέφανος Κωνσταντίνου, Βαλέρια Ντραπέλλα, ΜΙκαέλλα Μιχαήλ, Χριστιάννα Πλούταρχου, Ελένη Πέτρου, Ηλίας Σχοινάς, Ευτυχία Χαραλάμπους, Μιχάλης Σχινάς, Ygal Jerome Tsur, Neta Heinic, Yaacov Filtser,  Or Elgarisi, Nimrod Poles, Adi Hanan και σπουδαστές Σχολών Χορού της Πάφου σε συντονισμό του Οργανισμού Dance Culture Πάφου.

Συμμετέχουν επί σκηνής ή/και στις ηχογραφήσεις που ακούγονται:
Ανδρέας Τσέλεπος, Φιλονίλα Χριστοφόρου, Νεοκλής Νεοκλέους (ηθοποιοί)
Μάριος Ανδρέου, Μαρία Ανδρέου, και Umut Albayrak (τραγούδι)
Σάββας Χριστοδούλου (φλάουτο)
Τα παιδιά Ερμίνα Καλογήρου, Κυριάκος Αναστασίου και Λένα Χαραλάμπους (τραγούδι)
Παιδιά του Θεατρικού Ινστιτούτου Πάφου
Παιδιά από Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάφου
 
Ηχογραφήσεις ηθοποιών-τραγουδιστών: Suite 16 Recording Studio. Ηχολήπτης: Ευθύβουλος Θεοχάρους
Μίξη Ήχου: Ανδρέας Γεωργαλλής - City Studios
Mastering: Lowland Mastering U.K. /Nigel Palmer
Σχεδιασμός Ήχου: Melvyn Coote            
 
Στις 20:30, Μουσικές Γέφυρες σε Χρόνο και Χώρο (Πλατεία Δημαρχείου)
Η τελετή έναρξης ολοκληρώνεται και τα φώτα στρέφονται στη σκηνή μιας διαφορετικής μουσικής συνάντησης καθώς ξεδιπλώνεται μια γιορτή με τραγούδια από πλήθος τόπων και καιρών, υμνώντας τη χαρά της ζωής, τη δύναμη της δημιουργίας και το μυστήριο του κόσμου. Μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών  η  Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Δώρος Δημοσθένους τραγουδούν και γιορτάζουν την έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο, το 2017.




Το αυριανό πρόγραμμα

11:00 Περπατώντας στην Πόλη
Πλατεία Κέννεντυ
Μια περιήγηση στην πόλη και τους κεντρικούς χώρους πραγματοποίησης των δράσεων του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017. Σε διάφορα σημεία της πόλης, κέντρα πληροφόρησης και εθελοντές ενημερώνουν για το πρόγραμμα του 2017. Δρώμενα, μουσικά γεγονότα  και εκθέσεις δίνουν τον τόνο για μια χρονιά  διαφορετική, γεμάτη τέχνες, πολιτιστικές δράσεις, φεστιβάλ, καλλιτέχνες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

12:00 Συνδέοντας το Aarhus και την Πάφο
Δημοτική Πινακοθήκη
Η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Πάφου, έχοντας ταξιδέψει για την αντίστοιχη τελετή έναρξης στην πόλη Aarhus της Δανίας στις 21 Ιανουαρίου, συνδέει με αυτή τη συναυλία τις δυο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης.

12:30 Μακρινή Χώρα *
Δημοτική Πινακοθήκη
Η βίντεο-εγκατάσταση «Μακρινή Χώρα» εστιάζει στη «μακρινή γη» της παιδικής ηλικίας και τις μνήμες του σώματος, καθώς και στη «μακρινή χώρα» των κοινών ελπίδων και ονείρων για το μέλλον. Το έργο είναι εμπνευσμένο από γραπτά του γνωστού Κύπριου ποιητή Taner Baybars (Plucked in a Far Off Land ), και από την έρευνα της ομάδας για την παιδική ηλικία πριν και μετά από το 1974. Τρεις γενιές Κυπρίων (και από τις δύο πλευρές της Νεκρής Ζώνης) συναντώνται για να μοιραστούν βιώματα στο πλαίσιο της εγκατάστασης. Η εγκατάσταση είναι αφιερωμένη στις δύο κοινότητες, καθώς και σε κάθε λαό ο οποίος ζει σε μια διαιρεμένη κοινωνία. Το έργο προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν την εγκατάσταση ως ένα ταξίδι διαμέσου τριών χώρων και τριών μερών αντίστοιχα και στο τέλος να καταγράψουν ένα δικό τους βίωμα και μια ευχή για το μέλλον.

Το έργο υλοποιήθηκε από την ομάδα Echo Arts, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τους Αριάνα Οικονόμου, Gurgenc Korkmazel, Dorinda Hulton και Peter Hulton. Τη μουσική συνέθεσε  ο Λάρκος Λάρκου.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017
(10:00 -19:00)

15:00 Σύνολο Κρουστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων *
Γκαλερύ Εν Πλω
Το σύνολο κρουστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου αποτελείται από παιδιά-μέλη της Ορχήστρας καθώς και από μέλη της μουσικής σχολής της Ορχήστρας.

15:00 Μυθολογίες μιας Αρχής *
Γκαλερύ Εν Πλω
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τιμά τους συνδεδεμένους με την Πάφο εικαστικούς δημιουργούς, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο έχοντας διαμορφώσει ένα εικαστικό, κυρίως ζωγραφικό, ρεύμα. Οι ζωγράφοι Στας Παράσχος, Κώστας Οικονόμου, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κοτσώνης, Χρίστος Χρίστου και Χρίστος Φουκαράς, καθώς και οι γλύπτες Άντης Χατζηαδάμος και Κύπρος Περδίος, επηρέασαν και εμπλούτισαν όσο λίγοι την εικαστική δημιουργία στον τόπο μας, αφομοιώνοντας στα έργα τους, με τρόπο άκρως δημιουργικό, επιρροές από όλο τον κόσμο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Εσπερία Ιλιάδου-Suppiej.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017
(10:00 -19:00)

15:30  Μιχάλης Κακογιάννης Κοιτάζοντας το μέλλον *
Κάστρο Πάφου
Μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου έλληνα δημιουργού που  προσφέρει μια ανέκδοτη αφήγηση για την καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Κακογιάννη, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα έργα του αλλά και στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας της εργασίας του.
Οι ανέκδοτες φωτογραφίες σε νέες εκτυπώσεις και επιμέλεια του βραβευμένου με 1ο Παγκόσμιο Βραβείο φωτογραφίας, Ιταλού καλλιτέχνη Antonio Manta, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Urbino ISIA,  προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου δημιουργού και αποτελούν  σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου.
Με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου  2017
(10:00 -19:00)

18:00  Πυρκαγιές 
Γήπεδο Αποστόλου Παύλου 
Το έργο του Ουαζντί Μουαουάντ παρουσιάζεται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, καθώς η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα χώρο στάθμευσης μέσω τριών διαστάσεων, αυτών της live performance, του ραδιοφωνικού  έργου και  του ‘drive in theatre’. Ο υπαίθριος σκηνικός χώρος θα οριοθετηθεί από τους θεατές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την παράσταση μέσα από τα αυτοκίνητά τους έχοντας το ηχητικό περιβάλλον και τις φωνές των ηθοποιών να αναμεταδίδονται μέσω συγκεκριμένης ραδιοφωνικής συχνότητας, ενώ την ίδια ώρα θα το βλέπουν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

Μια  διαθήκη είναι η αφορμή για δύο νέους να ταξιδέψουν μέχρι τη Μέση Ανατολή και να αναζητήσουν τις ρίζες τους μετά τον θάνατο της μητέρας τους. Μέσα από αυτή τη περιπλάνηση θα ανακαλύψουν μυστικές πτυχές της ζωής της μητέρας τους και συνέπειες που της απέφερε ο εμφύλιος πόλεμος. Ένα έργο που αναφέρεται στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία του σλόγκαν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017  Ενώνοντας Ηπείρους Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς.

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Σκηνικά: Γιώργος Γιάννου
Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου
Μουσική/ Μουσική Διδασκαλία: Βασιλική Αναστασίου
Σχεδιασμός Ηχοτοπίου: Γιάννης Χριστοφίδης
Βοηθός Σκηνοθέτης: Μαρία Καρολίδου
Χορογραφία/Κίνηση: Αριάννα Μαρκουλλίδου
Διανομή: Νίκη Δραγούμη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Ιωάννα Σιαφκάλη, Ανδρέας Τσέλεπος

20:30 Στη Γη της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα
Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου
Ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, η Πάφος εορτάζει την έναρξη του θεσμού με μια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, η οποία εστιάζει στους μύθους και θρύλους της περιοχής, αλλά και στη δική της θεά, την Αφροδίτη. Σε ένα μουσικό ταξίδι με σταθμούς την Αφροδίτη, τον Άδωνη, την Αροδαφνούσα, μέχρι το μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, που ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες. Η θεότητα, η ομορφιά και ο έρωτας βρίσκονται στο επίκεντρο της εναρκτήριας  συναυλίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.
T. Bateson: Dame Venus hence to Paphos go (ενορχήστρωση:  Α. Μπαλτάς)
H. Desmarest : Pasacaille από την όπερα Vénus et Adonis
J. J. Cassanea de Mondonville :  αποσπάσματα από την όπερα-μπαλέτο
Les fêtes de Paphos, έργο 10
Α. Μπαλτάς : Αροδαφνούσα - Φαντασία βασισμένη σε Κυπριακή Μεσαιωνική μελωδία για ορχήστρα
H. D. Ramenti : La Valse de Venus
F. von Suppe : Die schöne Galathée (Η ωραία Γαλάτεια): Εισαγωγή
F. Loewe: My Fair Lady - σουίτα (διασκ. R. Bennett)
Αφηγητής: Ανδρέας Τσέλεπος
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

*’Ωρες επίσημης ξενάγησης των εκθέσεων. Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές κατα τη διάρκεια του διημέρου από τις 10:00 – 19:00

Κατά τη διάρκεια του Διημέρου θα λειτουργούν ενημερωτικά κέντρα στην πλατεία Κέννεντυ, στο κέντρο της πόλης, στην  οδός 25ης Μαρτίου και στην Πλατεία του Κάστρου.

ΠΗΓΗ  philenews/ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου