Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

O Ιούλιος Καίσαρ, ασπαζόμενος την σωρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια


«Θέλω να ξεκινήσω από την αρχή, από τότε που ο άνθρωπος συνάντησε το είδωλο, όπως λένε και οι Έλληνες, το είδωλο της τυφλής λατρείας. Εμείς η Ρωμαίοι δανειστήκαμε αυτή τη λέξη, όπως και πολλές άλλες που μας έλειπαν, και πολλοί από εμάς αναζητούν τα είδωλά τους σε αυτούς που μας δάνεισαν αυτή τη λέξη. Δεν αποτελώ εξαίρεση και θα έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν ότι ο θρυλικός πατέρας μου, Γάιος Ιούλιος Καίσαρας, τον οποίο αγαπώ, αποτέλεσε είδωλο για μένα στα νεανικά μου χρόνια.

Τα είδωλα δεν τα αγαπάμε, αλλά τα σεβόμαστε και θαυμάζουμε, και εγώ θαύμαζα τον Μεγάλο Μακεδόνα, τον Αλέξανδρο. Αισθανόμουν περισσότερο συγγενής με εκείνον, παρά με τον Γάϊο, όχι εξ αίματος, αλλά στην ψυχή και το χαρακτήρα, και όλες τις καταστάσεις που αντιμετώπισε στη ζωή του. Ακόμη και σήμερα τρέμω όταν σκέφτομαι ότι τότε που είχα εκλεγεί για πέμπτη φορά ύπατος συνάντησα το μεγάλο μου είδωλο το λείψανο του δηλαδή, βαλσαμωμένο με βότανα σύμφωνα με την τέχνη των Πτολεμαίων, κατά τέτοιο τρόπο που έμοιαζε σαν να κοιμόταν κουρασμένος από τις κατακτήσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κάλλιο αργά παρά αργότερα. Μόλις 2496 χρόνια πήρε τη σύγχρονη Σπάρτη για να καταφέρει να δημιουργήσει μια εκδήλωση προς τιμή του Βασιλιά Λεωνίδα και της μάχης των Θερμοπυλών

Κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς
Από το lakonistas 


Ο βιαστικός επισκέπτης της Σπάρτης δεν προλαβαίνει να νιώσει την παρουσία του. Στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθεί ενώπιον του ανδριάντα του, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων θα ανακαλέσει όλα όσα ξέρει για τη Σπάρτη, τον Λεωνίδα, την μάχη των Θερμοπυλών, θα βρει την απεικόνισή του ήρωα από το γλύπτη Φαληρέα ως την πρέπουσα αφού αποδίδει σωστά το μεγαλείο του ανδρός και στο τέλος θα κάνει μεταβολή και θα φύγει.

Ποιος Μπορεί να Πει ότι ο Ολυμπιονίκης Βασιλεύς Κωνσταντίνος είναι Λιγότερο Έλληνας από Αυτούς που Διαλύσανε την Ελλάδα …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Από το analystsforchange


Πόσοι από εμάς δεν ανήκουμε στις γενιές που μεγαλώσαμε με την συνεχή αμφισβήτηση της Ελληνικότητας του Βασιλέα Κωνσταντίνου. Ανεξάρτητα αν πιστεύει ή όχι κανείς στο θεσμό της Βασιλείας, που αποτελεί και αυτό ένα πολιτειακό σύστημα, εδώ αναφερόμαστε στο πρόσωπο Κωνσταντίνος. Ειλικρινά πόσα έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια εναντίον του, σχεδόν ένα πογκρόμ αμφισβήτησης της ελληνικότητας ενός ανθρώπου που τίμησε τα Ελληνικά χρώματα και υπήρξε Έλληνας Ολυμπιονίκης.

Δεν είναι Snapchat. Είναι η φωτογραφία φύσης της χρονιάς

Η φύση ξεπερνά τη φαντασία και η φαντασία αντιγράφει τη φύση. Η φωτογραφία "άγριας ζωής" της χρονιάς, είναι ένα έργο τέχνης που σχολιάστηκε έντονα στα social media
Adtech Ad
Social media, snapchat, αμφιέσεις ψηφιακές αλλά και κανονικές, μιας και οι περούκες εσχάτως επανήλθαν στη μόδα παρότι δεν έχουμε ακόμη απόκριες.

AdTech Ad

Ο άνθρωπος συνηθίζει να αντιγράφει τη φύση ή να προσπαθεί να τη φέρνει λίγο περισσότερο στην καθημερινή του ζωή, έστω και μέσα από οθόνες υπολογιστών και κινητών. Λογικό, αφού στον πολίτη των μεγάλων αστικών τοπίων και δη στην Αθήνα, λείπει το χρώμα.