Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Οι "κοιλάδες των ελληνικών ναών" στην Ιταλία!


Πηγαίνοντας κανείς στην περίφημη «κοιλάδα των Ελληνικών Ναών», στην περιοχή του Ακράγαντα, αλλά και στον Σελινούντα, στην Έγεστα και τις Συρακούσες, μπορεί να διαπιστώσει τα επιτεύγματα που οι Έλληνες δημιούργησαν την περίοδο του αποικισμού, ο οποίος από το πρώτο ήμισυ του 8ου και μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ., έφερε τον ελληνισμό σε ολόκληρο τον μεσογειακό χώρο.

Όλες οι ελληνικές αποικίες και εν προκειμένω της Κάτω Ιταλίας, έγιναν πολυάνθρωπα και ισχυρά κέντρα με μεγάλη εμποροναυτική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ο αποικισμός και στην Κάτω Ιταλία υπήρξε μια κορυφαία περίοδος της ελληνικής ιστορίας και δικαίως θεωρείται μεγάλο βήμα στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όλη η Κάτω Ιταλία, η Σικελία, η Σαρδηνία γέμισαν με ελληνικές εστίες. Παντού έλαμψαν ελληνικές εστίες, σ’ όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Οι νέες αυτές πόλεις των Ελλήνων αποίκων γέμισαν πλούτο, δημιουργήθηκαν νέες τάξεις στις ελληνικές πόλεις και υπήρξε μεγάλη πολιτιστική άνθηση σε όλους τους τομείς.

Τα μυστικά πολεμικά καταφύγια της Αττικής

Η πρώτη καταγραφή της μυστικής, υπόγειας Αττικής, μέσα από τα καταφύγια που κατασκευάστηκαν για να προστατεύσουν τους κατοίκους της από τους πολέμους μιας άλλης εποχής. Σήμερα τα περισσότερα είναι έρμαια της εγκατάλειψης, της φθοράς και των βανδαλισμών. Υπάρχουν όμως και αυτά που αντέχουν με πείσμα στο χρόνο
Adtech Ad
Μπορεί να περνάς καθημερινά από κοντά τους αλλά να μην τα βλέπεις. Κρυμμένα πίσω από σκουριασμένες μεταλλικές πόρτες και καταπακτές στην καρδιά της πόλης ή μέσα σε λόφους και παλιά πολεμικά οχυρά Γερμανών κατακτητών. Σχεδόν 12.500 καταφύγια φτιάχτηκαν στην Αττική πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ποτέ δεν έγινε μια οργανωμένη μελέτη της ιστορίας τους, ούτε κάποια προσπάθεια να διατηρηθούν ως μουσειακοί χώροι αυτά που αντέχουν στο χρόνο έως σήμερα. Το κενό αυτό, αποφάσισε αυθόρμητα να καλύψει ένας λάτρης της στρατιωτικής ιστορίας και του urban exploration.

Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά των Γραφών των Πυραμίδων; Η επαναστατική ερμηνεία που προκαλεί τους αιγυπτιολόγους

Για χρόνια οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα Κείμενα των Πυραμίδων ήταν απλώς μια σειρά από προσευχές που συνοδεύουν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία ή/και μαγικά ξόρκια που προορίζονται για την προστασία των Αιγυπτίων νεκρών στη μετά θάνατον ζωή.
Τώρα όμως η διάσημη γλωσσολόγος Susan Brind Morrow διατυπώνει μια νέα θεωρία για αυτή την «ιερή λογοτεχνία». Όπως υποστηρίζει τα Κείμενα των Πυραμίδων πως είναι η απόδειξη μιας σύνθετης, θρησκευτικής φιλοσοφίας η οποία εστιαζόταν λιγότερο στη μυθολογία και περισσότερο στις ζωογόνες δυνάμεις της φύσης.

Πώς είναι η Λιβύη πέντε χρόνια μετά την ανατροπή του Καντάφι - Το κενό διακυβέρνησης, ο εμφύλιος πόλεμος και η εξάπλωση των τζιχαντιστών

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα από το ξέσπασμα της λιβυκής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουαμάρ αλ Καντάφι. Και όπως και σε πολλές ακόμη χώρες που πρωταγωνίστησαν στην Αραβική Άνοιξη, η απογοήτευση των πολιτών για τα αποτελέσματα των αγώνων τους είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί.
Η Λιβύη είναι σήμερα βυθισμένη στο χάος και στον εμφύλιο και καλείται, την ίδια ώρα, να αντιμετωπίσει την ταχύτατη εξάπλωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τις πλούσιες πηγές της.

Βόμβα ΣτΕ: Άκυρες οι μνημονιακές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Μπροστά σε ένα δημοσιονομικό «σοκ» κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζονται οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις περικοπές μισθών και συντάξεων που επέβαλε το μνημόνιο, όπως συμβαίνει τώρα με τους ιατρούς.
Παράλληλα εκκρεμεί και «τσουνάμι» αγωγών - προσφυγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.

Η Μέρκελ ήθελε να πετάξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης αμέσως μετά το δημοψήφισμα

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης του Ιουλίου 2015, τότε που διακυβευόταν η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ  και τα σχέδια που είχαν Μέρκελ - Σόιμπλε να πετάξουν με εκβιαστικό τρόπο την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης  
Την πρόταση του γερμανού υπουργού Οικομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είχε υιοθετήσει το καλοκαίρι και αμέσως μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η Σερβία έκλεισε τα σύνορα στους Αφγανούς - Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη - Απαγόρευσαν την διέλευση και οι Σκοπιανοί

Μόλις 100 άτομα την ώρα περνούν στα Σκόπια από το πρωί, ενώ περιμένουν ακόμα 1.500 στην μεθόριο και 4.000 στο Κιλκίς
Πρόβλημα από χθες το απόγευμα στην Ειδομένη, καθώς η διέλευση προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια γίνονταν με το «σταγονόμετρο»:

Κανένας Αφγανός δεν περνάει από τις 11 το πρωί από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας απαγορεύουν πλέον τη διέλευσή τους. Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους πρόσφυγες οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.