Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Υποβρύχιο drone των ΗΠΑ «αιχμαλώτισε» η Κίνα – Τύμπανα πολέμου στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Στα χέρια των Κινέζων υποβρύχιο drone που είχε αναπτυχθεί από αμερικάνικο ωκεανογραφικό σκάφος. Σε επίσημο διάβημα προχώρησαν οι ΗΠΑ.
Πολεμικό κινεζικό πλοίο δέσμευσε υποβρύχιο drone που είχε αναπτυχθεί από ωκεανογραφικό σκάφος USNS Bowditch των ΗΠΑ σε διεθνή ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, βορειοδυτικά των Φιλιππίνων.
Όπως μεταδίδει το Stratfor, το Πεντάγωνο δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο επίσημο σχόλιο για το περιστατικό.

Αμερικανός αξιωματούχους δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν σε επίσημο διάβημα και σε αίτημα για την επιστροφή του drone.
O αξιωματούχος υποστήριξε ότι το drone διενεργούσε νόμιμη έρευνα στα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. «Είναι περιουσία των ΗΠΑ» τόνισε.
Το υποβρύχιο drone ήταν μέρος ενός προγράμματος για τη συλλογή ωκεανογραφικών στοιχείων, όπως η θερμοκρασία και η καθαρότητα του νερού, σημείωσε ο αξιωματούχος.
Η Κίνα έχει αναγνωρίσει το διάβημα αλλά δεν έχει απαντήσει ακόμα, πρόσθεσε.
Αμερικανικό think tank ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως νέες δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν πως η Κίνα έχει εγκαταστήσει οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων, και στα επτά τεχνητά νησιά που έχει κατασκευάσει στη θάλασσα.
Το συγκεκριμένο drone υπαγόταν σε ένα πρόγραμμα (μη απόρρητο) για τη συλλογή ωκεανογραφικών δεδομένων, περιλαμβανομένης της αλμυρότητας, θερμοκρασίας και διαφάνειας του νερού, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να είναι χρήσιμα όσον αφορά στη χρήση αμερικανικών στρατιωτικών σόναρ, καθώς ο ήχος επηρεάζεται από τέτοιους παράγοντες.

 ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου