Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

«Παγώνει» η ΕΕ τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία - Ενώ ο «σουλτάνος» απειλεί να γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες

Δεν αναστέλλονται επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «δεν εξετάζεται το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» - Η Βιέννη ήθελε ακόμα σκληρότερη στάση έναντι της Άγκυρας
Την απόφαση να «παγώσει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την προεδρία και αφού είχε προηγηθεί το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες.


«Υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, δεν εξετάζεται το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο η Σλοβακία.

Η θέση αυτή αποτελεί αντίδραση στις κινήσεις των τουρκικών αρχών, που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι πλήττουν άμεσα τη δημοκρατία στην Τουρκία και εντάθηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου. Την απόπειρα πραξικοπήματος ακολούθησαν αλλεπάλληλα «κύματα» διωγμών στη χώρα.

Όμως, παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, η τελική ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δεν εγκρίθηκε ομόφωνα, καθώς η Αυστρία αρνήθηκε να το υποστηρίξει, εάν δεν προέβλεπε το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Μία χώρα δεν προσέφερε την υποστήριξή της στον συμβιβασμό που υποστήριξαν οι υπόλοιπες 27» ανέφερε σε επικριτικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, προφανώς αναφερόμενος στη Βιέννη, η οποία έχει υιοθετήσει την πιο σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας.

Άλλα κράτη-μέλη, που ήθελαν επίσης να σταλεί ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -όπως το Βέλγιο ή η Ολλανδία- τάχθηκαν τελικά υπέρ του συμβιβασμού που προτάθηκε.

Οι συνομιλίες δεν προχωρούν μεν, αλλά δεν αναστέλλονται και επίσημα, όπως ζητά μετ' επιτάσεως η Αυστρία και εισηγήθηκε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πυροδοτώντας την οργή της Άγκυρας, η οποία, μεταξύ άλλων, εκτόξευσε μπαράζ απειλών ότι θα «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με πρόσφυγες.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά η πρόοδός καταγράφεται με τον ρυθμό στο ρελαντί.

Βάσει της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Τουρκία τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και τον μεταναστών η ΕΕ είχε δεσμευτεί να δώσει μια νέα «δυναμική» στις διαπραγματεύσεις σε αντάλλαγμα για τις τουρκικές προσπάθειες για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Ένα νέο κεφάλαιο, για τα δημοσιονομικά, είχε ανοίξει στα τέλη του Ιουνίου, ενώ είχε αρχίσει «προπαρασκευαστική δουλειά» για το άνοιγμα και άλλων.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου