Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Βρετανική «βόμβα» για στήριξη του Ερντογάν κόντρα στην ΕΕ - Ναι σε συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη και με επαναφορά της θανατικής ποινής

Βρυξέλλες: Η Βρετανία σπάζει κάθε κανόνα πολιτικής ηθικής, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση να τηρήσει θετική στάση έναντι της Άγκυρας, ακόμη και εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει τη θανατική ποινή (!), επιχειρώντας, όπως πληροφορείται ο «Φ», να αδειάσει την κοινή γραμμή πλεύσης που διαμορφώθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων για πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν ο Τούρκος Πρόεδρος υλοποιήσει τις εξαγγελίες του για επαναφορά της «ύψιστης ποινής».

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
Από το philenews

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον «παρότρυνε» τους 27 εταίρους του, την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, να μη σπρώχνουν την Τουρκία στη γωνιά (into a corner) σε σχέση με τη διαφαινόμενη πρόθεση Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής, κάτι που επιβεβαίωσε και με δημόσιες δηλώσεις. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, του οποίου η χώρα είναι με το ένα πόδι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, φρόντισε μάλιστα να υποδείξει προς τους «27», χωρίς καμιά αναστολή, ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να διατηρήσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα «με κάθε κόστος». 


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παρέμβαση του κ. Τζόνσον οδήγησε σε φραστική αντιπαράθεση με τη Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ υπέδειξε προς τον Βρετανό ΥΠΕΞ ότι η θανατική ποινή είναι «παράνομη», με βάση τις αρχές της ΕΕ, για τη διεξαγωγή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με υποψήφιες χώρες.
 
Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση-παρέμβαση του κ. Τζόνσον εκδηλώθηκε ενώ οι υπόλοιποι εταίροι της Βρετανίας στην ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, όπως και η Κομισιόν, θεωρούν ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα οδηγήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο «σημείο μηδέν». Κι ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εκδώσει ψήφισμα τις προσεχείς μέρες, ζητώντας άμεση αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λόγω της κατάλυσης των θεμελιωδών ελευθεριών, των σαρωτικών συλλήψεων δημοσιογράφων και βουλευτών της αντιπολίτευσης, πριν καν τεθεί θέμα υλοποίησης του πρόθεσης του Ταγίπ Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής.
 
Ξένος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε στον «Φ», ανέφερε ότι ο κ. Τζόνσον «ξεπέρασε τα όρια» και διερωτήθηκε «πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η προσπάθεια της Βρετανίας να στηρίζει τη Τουρκία, κλείνοντας τα μάτια ακόμη και στο ζήτημα της θανατικής ποινής, ενώ η Ε.Ε θεωρεί το θέμα ως κόκκινη γραμμή»; Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, «ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας έδειξε να μην έχει καμιά αναστολή, στηρίζοντας την Τουρκία ακόμη και σε ζητήματα που βρίσκονται σε καταφανή αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Αυτό που κατέστη επίσης προφανές», ανέφερε η ίδια πηγή, είναι ότι «το Λονδίνο θα συνεχίσει να στηρίζει τη Τουρκία, εν λευκώ και με κάθε κόστος, για όσο καιρό συνεχίζει η Βρετανία εξακολουθεί να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ».
 
Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον των «28» ΥΠΕΞ θέμα αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, από τη μέρα έναρξης της διαδικασίας, στις 3 Οκτωβρίου 2005. Με πυξίδα την έκθεση που εξέδωσε η Κομισιόν στις 9 Νοεμβρίου και η οποία κρίνεται ως «η χειρότερη αξιολόγηση» που εισέπραξε μέχρι σήμερα η Άγκυρα, η Αυστρία, όπως δημοσίευσε ο «Φ», ζήτησε άμεση αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η Ολλανδία και το Βέλγιο ήγειραν ζήτημα οικονομικών κυρώσεων, με επίκεντρο τις περικοπές ή/και την αναδιανομή κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για τη Τουρκία, στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας που λαμβάνει από την ΕΕ. Το θέμα των οικονομικών κυρώσεων αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου, ενώ η άποψη που επεκράτησε μεταξύ των «28», είναι ότι στη «παρούσα φάση» θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη την Άγκυρα, χωρίς να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, θέση που διατύπωσε η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας. Ωστόσο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, θεωρώντας ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να διασφαλιστούν με κάθε μέσο και με κάθε κόστος, ακόμη και εάν τεθεί θέμα επαναφοράς της θανατικής ποινής από το καθεστώς Ερντογάν, θέση που δεν βρίσκει σύμφωνο κανένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Άλλωστε, και δημοσίως ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, υπέδειξαν ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
 
Η στάση που τήρησε ο Μπόρις Τζόνσον στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο ζήτημα της Τουρκίας, απασχόλησε τον βρετανικό Τύπο, ο οποίος αναφέρει ότι τα σχόλια του ΥΠΕΞ της χώρας τους, έτυχαν αρνητικής υποδοχής από άλλους υπουργούς εξωτερικών, κρατών της ΕΕ. Ξένος διπλωμάτης, τον οποίο επικαλούνται οι Financial Times, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήταν απίστευτη»  (it was unbelievable) η προσπάθεια του κ. Τζόνσον να αποδυναμώσει τα κριτήρια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς όφελος της Τουρκίας, ενώ η δική του χώρα, η Βρετανία, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Ο τέως ποιητής και νυν ΥΠΕΞ της Βρετανίας
 
Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει αναλάβει πλέον ρόλο συνηγόρου του καθεστώτος Ερντογάν στην ΕΕ, ζητώντας από τα 27 κράτη-μέλη να ξεγράψουν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να συνεχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα ακόμη και εάν ο Τούρκος Πρόεδρος επαναφέρει τη θανατική ποινή και αρχίσει να υλοποιεί τον σχεδιασμό του για «κάθαρση», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο κ. Τζόνσον, νυν ΥΠΕΞ της Βρετανίας, είναι ακριβώς το ίδιο πρόσωπο που είχε γράψει το πλέον προσβλητικό ποίημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Μάιο, κερδίζοντας μάλιστα τον διαγωνισμό του Spectator. Το ποίημα, το οποίο δεν μπορούμε να αναπαράγουμε εδώ για ευνόητους λόγους, κέρδισε προφανώς δικαίως τον διαγωνισμό, δεδομένων των προσβλητικότατων αναφορών του ποιητή Μπόρις Τζόνσον κατά του Ταγίπ Ερντογάν.
 
Τι μεσολάβησε όμως τους τελευταίους πέντε μήνες, από τον περασμένο Μάιο, μέχρι σήμερα και πού αποδίδεται η στροφή 180 μοιρών του κ. Τζόνσον; Κύκλοι στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα επί του προκειμένου ερωτήματος, θεωρώντας ότι ο κ. Τζόνσον υλοποιεί πλέον πιστά τη πολιτική του Φόρεϊν Όφις. «Ο κ. Τζόνσον μπήκε στο πετσί του ρόλου που αναθέτει το Φόρεϊν Όφις στον οποιονδήποτε αναλάβει τη θέση του ΥΠΕΞ της Βρετανίας», ανέφερε κοινοτική πηγή στον «Φ».
 
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ο κ. Τζόνσον επισκέφθηκε τη Τουρκία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όχι βεβαίως ως ποιητής, αλλά πλέον ως ΥΠΕΞ της Βρετανίας. Και από τις προσβολές προς το πρόσωπο του Ερντογάν, έκανε τη μεγάλη στροφή καθιστώντας σαφές ότι η βρετανική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως της ηγεσίας που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. «Θα βοηθήσουμε τη Τουρκία με κάθε τρόπο» στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσε ο τέως ποιητής και νυν ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει για την έξοδο της δικής του χώρας από την ΕΕ. Στη διάρκεια μάλιστα της καμπάνιας για το Brexit, της οποίας ο τέως δήμαρχος του Λονδίνου και ποιητής είχε ηγηθεί, επιστράτευσε προειδοποιήσεις προς τους Βρετανούς ψηφοφόρους για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και για το κύμα μεταναστών που θα κατέληγε -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Τζόνσον- στη χώρα του, τη Βρετανία. Ο κ. Τζόνσον είχε πάντως ξεχάσει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους της χώρας του ότι η Βρετανία δεν κινδύνευε από τουρκικό μεταναστευτικό ρεύμα, καθώς δεν είναι μέλος της Συνθήκης Σένγκεν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου