Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Η Ναυμαχία της Έλλης

Η Ναυμαχία της Έλλης ήταν η πρώτη από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας αναμέτρηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912 (16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά) της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Διήρκεσε μία ώρα και έληξε με νίκη των ελληνικών δυνάμεων.
Τους πρώτους μήνες του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο. Υπό την ηγεσία του Υδραίου υποναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (1855-1935), αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος).

Le Monde: Οι Ελληνες δεν έχουν όρεξη ούτε να διαδηλώσουν πλέον - ΠΑΡΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Η Ελλάδα ζει μια νέα ημέρα γενικής απεργίας, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Είναι η δεύτερη γενική απεργία σε τρεις εβδομάδες. Το δημόσιο και τα νοσοκομεία είναι κλειστά, τα πλοία έχουν δέσει στα λιμάνια και τα αεροπλάνα σταμάτησαν τις πτήσεις για αρκετές ώρες, γράφει η γαλλική Le Monde.
H γαλλική εφημερίδα παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το σημερινό της άρθρο έχει τίτλο «Απογοητεύτηκαν να ζητούν το τέλος της λιτότητας οι Ελληνες».
Γράφει χαρακτηριστικά:

Ανανεώθηκε για άλλα δυο χρόνια η άδεια της Total στο τεμάχιο «11» - Το Υπουργικό ενέκρινε επίσης το σχήμα και το μέγεθος της νέας περιοχής έρευνας

Λευκωσία: Την ανανέωση, για περίοδο δυο ετών, της άδειας έρευνας υδρογονανθράκων της εταιρείας Total, στο τεμάχιο «11» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του σώματος ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το Υπουργικό ενέκρινε επίσης το σχήμα και το μέγεθος της νέας περιοχής έρευνας του τεμαχίου «11».

Ταξίδι-«αστραπή» στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Τζον Κέρι - Δείπνο με Αναστασιάδη και Ακιντζί στην ουδέτερη ζώνη

Λευκωσία: Με δείπνο, στο οποίο θα είναι συνδαιτυμόνες οι πρωταγωνιστές της διαπραγματευτικής διαδικασίας, θα ολοκληρώσει τη σύντομη παραμονή του στην Κύπρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Με βάση και το πρόγραμμα των επαφών του, μάλλον στη διάρκεια του δείπνου θα είναι και η ουσία των συζητήσεών του στο νησί. Άλλωστε, από τη στιγμή που η επίσκεψη αφορά το Κυπριακό, τότε φαίνεται πως θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που θα βρεθεί με όλους μαζί για να συζητήσει και να προβεί και στη δική του παρέμβαση στα τεκταινόμενα.

Μυστήριο με πλοία φαντάσματα και σκελετούς που εντοπίστηκαν στην Ιαπωνία(Βίντεο)

Ένα παράξενο και συνάμα ανησυχητικό μυστήριο καλούνται να διαλευκάνουν οι ερευνητές της Ιαπωνίας.
Όπως μεταδίδει το CNN, η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το τελευταίο δίμηνο βρήκε 20 νεκρούς ανθρώπους στα παράλιά της, των οποίων τα σώματα βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης καθώς επίσης και 8 ξύλινες λέμβους που είχαν χάσει από τα ραντάρ τους.

Ρωσία - Τουρκία: Πούτιν: Οι Τούρκοι θα μετανιώσουν για την κατάρριψη του βομβαρδιστικού μας

«Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΛΑΟΥ» - «ΤΟ ISIS ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ: ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΕΙ ΑΘΩΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

«Κάθε πολιτισμένη χώρα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μην προσπαθεί να χρησιμοποιεί τους τρομοκράτες, για να πετύχει γεωπολιτικούς σκοπού ή να κερδοσκοπεί μέσω των εγκλημάτων τους». Με αυτό το μήνυμα προς τους βουλευτές της ρωσικής Δούμας, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε σήμερα, Πέμπτη (03/12/2015) ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην πάταξη του ISIS αλλά και των συνεργών του, φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Έξοδος από την Συνθήκη Σένγκεν: "Απειλή" ή ευκαιρία για την Ελλάδα για την ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας; - Η ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΤΗ

Του Γιάννη Πετρίδη
Από το pronews


Έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν για τουλάχιστον δύο χρόνια, προωθείται σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» και το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί "απειλή" ή ευκαιρία για την χώρα να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία.

Χιλιάδες πολίτες συνόδεψαν τον Ρώσο πιλότο στην τελευταία του κατοικία(Βίντεο-Φωτο)

Ο Όλεγκ Πεσκόφ ετάφη στην Αλέα των Ηρώων, θέση ιδιαιτέρως τιμητική, που προορίζεται για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος
Περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία τον πιλότο Όλεγκ Πεσκόφ, ο οποίος έχασε τη ζωή του από την κατάρριψη του βομβαρδιστικού SU-24 από τουρκικά αεροσκάφη, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, την περασμένη βδομάδα.

Παρά το δριμύ ψύχος στην πόλη της δυτικής Ρωσίας, Λίπετσκ, χιλιάδες πολίτες απέδωσαν τιμή στη μνήμη του πιλότου, ενώ στην κορυφή της συνοδείας βρίσκονταν η σύζυγός του, η 16χρονη κόρη του και ο 8χρονος γιος του. Χιλιάδες άνθρωποι ακούμπησαν ένα λουλούδι έξω από την εκκλησία της Γέννησης του Χριστού, όπου πραγματοποιήθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο ISIS συγχαίρει τους μακελάρηδες της Καλιφόρνια - Ο ISIS συγχαίρει τους μακελάρηδες της Καλιφόρνια(Βίντεο-Φωτο)

«Τρία ''λιοντάρια'' μας έκαναν υπερήφανους...» - «Βαθιά θρησκευόμενο» το ζευγάρι που αιματοκύλισε την Καλιφόρνια - Είναι οι τζιχαντιστές πίσω από το μακελειό; - Πώς ένα παντρεμένο ζευγάρι σκότωσε 14 και τραυμάτισε 17 - Είχαν αποκτήσει μία κόρη, μόλις έξι μηνών που την άφησαν στη γιαγιά για να επισκεφθούν... τον οδοντίατρο
«Τρία ''λιοντάρια'' μας έκαναν υπερήφανους... Οι δρόμοι της Καλιφόρνια είναι γεμάτοι στρατιώτες βαριά οπλισμένους. Οι ΗΠΑ φλέγονται..».

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη: Ενας νεκρός και ένταση με αστυνομία

Νεκρός 22χρονος Μαροκινός από ηλεκτροπληξία - Μουζάλας: Η λύση στην Ειδομένη δεν θα είναι βόλτα κολλεγιόπαιδων στο δάσος - Οι συγκεντρωμένοι δεν άφηναν το πτώμα του άντρα, αλλά το περιέφεραν φωνάζοντας συνθήματα
Ένταση επικρατεί στην Ειδομένη μετά τον θάνατο ενός 22χρονου Μαροκινού μετανάστη από ηλεκτροπληξία, στη συνέχεια των επεισοδίων μεταξύ μεταναστών και Σύρων προσφύγων. Ενώ οι πληροφορίες από το σημείο αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη η επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνσή τους από το σημείο, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας δήλωσε στη Βουλή πως το πρόβλημα θα λυθεί εντός 4-5 ημερών και πως «δεν θα είναι βόλτα κολλεγιόπαιδων στο δάσος».