Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πυθαγόρειο Θεώρημα - Γιατί παραμένει τόσο σπουδαίο 2.500 χρόνια μετά (Εικόνα)

Ισως το πιο γνωστό θεώρημα στον απέραντο κόσμο των μαθηματικών. Μια απλή σχέση τετραγωνικών αριθμών, που κρύβει μέσα της συνοψισμένη όλη την αίγλη της μαθηματικής επιστήμης.

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα είναι δικαιολογημένα το πιο δημοφιλές και ταυτόχρονα μεγαλειώδες θεώρημα της μαθηματικής επιστήμης. Οχι επειδή μέσω της λιτής μορφής του διαφαίνονται... σκοτεινοί και απρόσιτοι κανόνες των αριθμών και των σχημάτων, αλλά διότι έχει την μοναδική ικανότητα να «μαγεύει» ακόμα και τους πλήρως μαθηματικά απαίδευτους.

Η Κωνσταντινούπολη δεν έπεσε από την Ασία

Του Ν. Λυγερού

Δομικά η Κωνσταντινούπολη αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Ευρώπης κι όχι της Ασίας, γιατί είναι η άκρη και η κορυφή της γωνίας της Θράκης. Δημιουργείται γύρω ένα τοποστρατηγικό τρίγωνο με δύο θαλάσσιες πλευρές, οι οποίες είναι οι πιο ανθεκτικές λόγω του υγρού στοιχείου και μια ηπειρωτική. Όταν μιλούμε για την Άλωση του 1453, ξεχνούμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι έγινε μέσω της Θράκης κι όχι μέσω της Ασίας, μετά από την κατάληψη όλων των κάστρων που προστάτευαν ως δίκτυο την ευρωπαϊκή της πλευρά.

Αιφνιδιαστικές ασκήσεις Κίνας –Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο

Μάιος 6, 2015.

Το βράδυ της 5ης Μαΐου 2015 – δώδεκα ώρες μετά την ανακοίνωση της ‘ομάδας παρακολούθησης των πλοίων’, που διέρχονται από τα Στενά του Βοσπόρου, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι δύο κινεζικές φρεγάτες εξοπλισμένες με πυραύλους, η Linyi (547) και η Wei Fang (550) εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα με πορεία προς το Νοβοροσίσκ.

Η Μύρτις πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την παρουσίαση της Μύρτιδος, του 11χρονου κοριτσιού από την Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εικόνα της εμπνέει καλλιτέχνες σε μία έκθεση που θα παρουσιαστεί από τις 11 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ δύο ημέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης η ημερίδα «5 Χρόνια με τη Μύρτιδα».


Η Μύρτις έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά την ανασύνθεση του προσώπου της από τον καθηγητή ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.


Το ταξίδι της Μύρτιδας ξεκίνησε στις 22 Μαΐου 2006, όταν ανακοινώθηκε στην πανεπιστημιακή κοινότητα η ερευνητική εργασία σχετικά με την εξέταση του DNA από τον αρχαίο πολφό που ενοχοποιούσε ως πιθανή αιτία του λοιμού της Αθήνας τον τυφοειδή πυρετό.

Ανασύρεται μελέτη αξιοποίησης του Τατοΐου

Η τύχη του κτήματος Τατοΐου έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η μελέτη που συντάχθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας το 2012 βγήκε από τα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και επικαιροποιείται. Στόχος είναι το κτήμα και τα κτίριά του να προστατευθούν, να αναδειχθεί η περιβαλλοντική και ιστορική του διάσταση και να εξασφαλιστεί η οικονομική του αυτονομία.

Οπως προκύπτει, λοιπόν, η ομάδα των ειδικών που εκπόνησαν για λογαριασμό τού (καταργηθέντος πλέον) Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ) τη μελέτη βρίσκεται σε τακτικές συναντήσεις με μια ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Την ευθύνη φέρει βεβαίως το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως αρμόδιο για θέματα χωρικού σχεδιασμού αλλά και δασών, ενώ συμμετέχουν τα υπουργεία Πολιτισμού (στο οποίο υπάγεται η αρμοδιότητα για τα διατηρητέα κτίρια), Αγροτικής Ανάπτυξης (στο οποίο ανήκει ο χώρος), Οικονομικών και Επικρατείας.

ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ!

Ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν είναι πλέον όπως ήταν και παράλληλα ο αναπτυσσόμενος κόσμος αναδεικνύει πρωτοφανείς δυναμικές.

Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, οι επονομαζόμενοι και BRICS, ιδρύουν την New Development Bank, ταμείο στα πρότυπα του ΔΝΤ με αποθεματικό $100 δισ.

Είναι οι χώρες που περιέχουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σήμερα παράγουν το 20% του παγκόσμιου πλούτου. Και το δεύτερο ποσοστό μόνο αύξηση υπόσχεται στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Αιφνιδιαστικά υφυπουργός Δικαιοσύνης ο Παπαγγελόπουλος

Πρώην διοικητής της ΕΥΠ της τελευταίας κυβέρνησης Καραμανλή διορίστηκε γγ στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 18 Μαρτίου και σήμερα αναβαθμίστηκε στη θέση του υφυπουργού - Άγνοια δήλωνε αρχικώς το γραφείο του Νίκου Παρασκευόπουλου - Τώρα λένε ότι είναι αρμοδιότητα του Μαξίμου
Σε υφυπουργό του υπουργείου Δικαιοσύνης αναβαθμίστηκε σήμερα ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Κοινή δήλωση Γιούνκερ-Τσίπρα για συνταξιοδοτικό-εργασιακά

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν συζήτησαν πώς θα εκσυγχρονιστεί το συνταξιοδοτικό ώστε να καταστεί δίκαιο και δημοσιονομικά βιώσιμο - Τσίπρας και Γιούνκερ κατέγραψαν πώς οι μισθολογικές εξελίξεις μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας - Και με τον Ολάντ μίλησε ο πρωθυπουργός για αμοιβαία επωφελή λύση
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και εταίρων.