Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

"Καλοριφέρ" από το..7000 π.Χ. σε Κύπρο και Κρήτη

Η πρώτη γνωστή μας μέθοδος κεντρικής θέρμανσης εντοπίστηκε στην προϊστορική «πόλη» Χοιροκοιτία, της Κύπρου.Από το 7000 π.Χ. έκτιζαν κυλινδρικά σπίτια με επίπεδες ή θολωτές στέγες, στις κορφές των οποίων υπήρχε άνοιγμα. Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα, υπήρχε η εστία.
Τα σπίτια αυτά δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους και έτσι η όποια θερμότητα από την κεντρική εστία, μεταδιδόταν σε ολόκληρο το κτίσμα. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, η ενδοδαπέδια κεντρική θέρμανση εφευρέθηκε πριν από το καλοριφέρ. Η πρώτη είναι ανακάλυψη των Μινωιτών, το δεύτερο των Ρωμαίων.

Στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού, κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε τους χώρους. Την πανάρχαια πόλη ξέθαψε στα 1900 ο Εβανς κι αυτό σημαίνει ότι δεν ήξερε τις εκεί επιδόσεις ο Σουηδός Μ. Τρίβαλντ, που το 1716 λάνσαρε την ενδοδαπέδια θέρμανση, σε μορφή περίπου όπως είναι σήμερα.

Τα μυστικά και οι χρησμοί του Μαντείου των Δελφών

«...Ο Διόδωρος Σικελιώτης, που έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ., μας λέει πως αρχικά η γυναίκα που επιλεγόταν έπρεπε επίσης να είναι παρθένα κόρη. Αυτό όμως άλλαξε με τον Εχεκράτη απ’ τη Θεσσαλία, που, προσερχόμενος να συμβουλευτεί την Πυθία, την ερωτεύτηκε, την άρπαξε και τη βίασε. Κατόπιν αυτού, οι Δελφιείς αποφάσισαν πως στο μέλλον η Πυθία έπρεπε να έχει περάσει τα πενήντα, αλλά να εξακολουθεί να φοράει ένδυμα κόρης, σε ανάμνηση της παλιάς συνήθειας...»

ΑΜΦΙΠΟΛΗ - ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ Η ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ ΜΕ ΧΡΩΜΑ

Μια νέα εικονική αναπαράσταση του μνημείου της Αμφίπολης έρχεται στη δημοσιότητα για να μαγέψει την παγκόσμια κοινότητα.
Το σκίτσο είναι ζωγραφισμένο στο χέρι και είναι μια απεικόνιση από το εσωτερικό του μνημείου και την πύλη των Καρυάτιδων με χρώμα, όπως ήταν στην αρχαιότητα.
Την έγχρωμη αναπαράσταση δημιούργησε ο σχεδιαστής-ζωγράφος Γεράσιμος Γερολυμάτος, την οποία ανάρτησε το μπλογκ peritexnisologos, εκεί όπου ο ίδιος έχει αναρτήσει στο παρελθόν κι άλλες πανέμορφες αναπαραστάσεις από τον τάφο.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Ένα υπόγειο οικοδόμημα, το οποίο περιλαμβάνει υπόγειες αίθουσες και διαδρόμους, δίνοντας την εντύπωση ενός υπόγειου λαβύρινθου, φαίνεται να υπάρχει στον τύμβο της Αμφίπολης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις γεωφυσικές μετρήσεις στο χώρο.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα xronometro.com, η επιστημονική μελέτη αναλαμβάνει δράση για να αποκαλύψει όλα τα κρυμμένα μυστικά και στη συνέχεια με τη γνώση αυτών, να επιχειρήσει η αρχαιολογική σκαπάνη να προσδιορίσει τα σημεία, στα οποία θα πραγματοποιήσει τομές για να φέρει στο φως όλα αυτά τα πιθανολογούμενα ευρήματα.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Στρατηγική Απελευθέρωσης"(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "Στρατηγική Απελευθέρωσης". 
ALEXANDER COLLEGE, Λάρνακα. 
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Διάλεξη Ν.Λυγερού:"Αξίες, Παιδεία και Ανθρωπότητα"(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "Αξίες, Παιδεία και Ανθρωπότητα".
 Αίθουσα Εκδηλώσεων Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης,
 Κύπρος. Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Διευθ. Βρετανικού Μουσείου: «Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν το έργο του Έλγιν «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι καν ελληνικό μνημείο»


Βρετανία: Στον ισχυρισμό ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι καν ελληνικό μνημείο προέβη ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Nιλ ΜακΓκρέγκορ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times.

Στη συνέντευξη, ο ΜακΓκρέγκορ παραθέτει τα επιχειρήματα του λονδρέζικου ιδρύματος υπέρ της παραμονής των Ελγινείων στο Λονδίνο.

Αναφερόμενος αρχικά στην προσπάθεια της UNESCO να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, ο 68χρονος ΜακΓκρέγκορ σχολιάζει πως ο διεθνής οργανισμός είναι διακυβερνητικός, αλλά οι διοικούντες το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι μέλη της βρετανικής κυβέρνησης:

"Κεραυνοί" Ε.Θεοχάρους κατά ΕΕ: "Επιβάλατε κυρώσεις στη Ρωσία αλλά κάνετε το κορόϊδο με την Τουρκία που εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ"-ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

Μαθήματα εθνικής συνείδησης και προάσπισης των Κυπριακών συμφερόντων, αλλά και του Ελληνισμού, εξακολουθεί να δίνει η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους σε κάτι τύπους σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο που αποδέχθηκε έγγραφο με «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία που του κόμισαν οι Τούρκοι και ακύρωσε την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Κυπριακή ΑΟΖ για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση και να πάει ο ίδιος στην Άγκυρα.

Γερμανικός Τύπος για Καραμανλή: «Comeback του πρωθυπουργού της χρεοκοπίας»-Αιχμηρό άρθρο της εφημερίδας «Frankfurter Rundschau»

Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα 
Για «comeback του Έλληνα πρωθυπουργού της χρεοκοπίας» κάνει λόγο άρθρο της Frankfurter Rundschau με αφορμή τα σενάρια περί υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Όπως σχολιάζει, «για πολλούς Έλληνες το όνομα Κώστας Καραμανλής δεν ηχεί καλά. Ο πολιτικός οδήγησε το 2009 ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ την Ελλάδα στο χείλος της κρατικής χρεοκοπίας. Αυτό δεν εμποδίζει τους κομματικούς φίλους του συντηρητικού πολιτικού να φέρουν το όνομα του Καραμανλή και πάλι προς συζήτηση για την ανάληψη ενός υψηλού αξιώματος».

Πρόκληση: Το Βρετανικό Μουσείο ανέβασε στο Instagram τα Γλυπτά του Παρθενώνα-Χαμός από αρνητικά σχόλια στον λογαριασμό τους

Μέσω social media αλλά και με συνεντεύξεις, διευθυντής και τμήμα marketing του Μουσείου, προκαλούν ξανά αλλά συνάντησαν την μήνιν των χρηστών
Μια φωτογραφία στο instagram που «διαφημίζει» τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανέβασε πριν λίγες ώρες η ομάδα των social media marketing του Βρετανικού Μουσείου, στο Λονδίνο. Δεν υπόλόγισε όμως την κατακραυγή των χρηστών και followers του λογαριασμού του British Museum στο Instagram.

CNN: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Το CNN, με αφορμή τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, παρουσιάζει με μια ανταπόκριση παρουσιάζει την ιστορία και από τις δύο πλευρές του Τείχους.
Περί τα δύο εκατομμύρια επισκεπτών αναμένονται στη γερμανική προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις του σαββατοκύριακου για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου του 1989.
Προβλήματα ωστόσο στη συμμετοχή στους εορτασμούς του ιστορικού αυτού γεγονότος, που αποτέλεσε το προοίμιο της γερμανικής Επανένωσης, ενδέχεται να προκύψουν από την απεργία στους σιδηροδρόμους, η οποία πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (10/11/2014).

ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Έντονη κακοκαιρία θα πλήξει από σήμερα, Παρασκευή (7/11/2014) και για τις επόμενες τρεις ημέρες ολόκληρη τη χώρα, καθώς το βαρομετρικό που έχει προκαλέσει χάος στην Ιταλία θα επηρεάσει σε λίγες ώρες και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη την επικράτεια από σήμερα (7/11/2014) το απόγευμα.
Η κακοκαιρία, η οποία όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι θα συνεχιστεί μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής (9/11/2014), θα επηρεάσει και την Αττική, οι κάτοικοι της οποίας ακόμα δεν έχουν συνέλθει από τις πλημμύρες που έπληξαν το Λεκανοπέδιο πριν λίγες εβδομάδες.

Κωνσταντίνος Μανίκας – ο Μαθητής που αφησε άφωνο όλο το facebook!


Λέγομαι Κωνσταντίνος Μανίκας και είμαι μαθητής της πρώτης Λυκείου στο 10 Λύκειο Δραπετσώνας Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, θέλοντας να εκφράσω τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μου για το θράσος και την υποκρισία και αυτών που μας κυβερνούν καθώς και όλων αυτών των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τους βοηθάνε για να επιβάλλουν τα άνομα και ανήθικα σχέδια τους σε βάρος των μαθητών και της νέας γενιάς.
Αφορμή είναι η απεργία των καθηγητών μου , μέσα στην εξεταστική περίοδο και τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων για το μέλλον μου ,που «κινδυνεύει» απ αυτήν.