Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Από την οικονομία στη στρατηγική της ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Αν η οικονομία είναι γρήγορη είναι γιατί λειτουργεί με την κοινωνία και σχετίζεται με τη λήθη. Αν η στρατηγική είναι αργή είναι γιατί λειτουργεί με την Ανθρωπότητα και σχετίζεται με τη μνήμη. Μέσω της βραδύτητας εξετάζει τον κόσμο για να είναι με τον Χρόνο και όχι με τον καιρό. Διασχίζει όλο το χρονικό διάστημα οριζόντια, ενώ η οικονομία είναι κάθετη. Για αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αξία της οριζόντιας διαχρονικής στρατηγικής και την αρχή της κάθετης σύγχρονης οικονομίας. Διότι στην πραγματικότητα το κάθετο ενισχύει το οριζόντιο και η διασταύρωση γίνεται διακλάδωση.

” Καστελόριζο: Χωρίς καθηγητές- Μαθήτρια μετακομίζει στην Αθήνα για να πάει σχολείο “

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούν για ακόμα μία χρονιά οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στο Καστελόριζο, αλλά και σε άλλα ακριτικά νησιά. Οι καθηγητές δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν τις διδακτικές ώρες, ούτε και για τους μαθητές της Γ Λυκείου που στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις.
Ήδη μια μαθήτρια από το Καστελόριζο μετακομίζει σε συγγενικό της σπίτι στην Αθήνα προκειμένου να τελειώσει το Λύκειο. Όπως δήλωσε η διευθύντρια του Γυμνασίου- Λυκείου του Καστελόριζου, Ντέπυ Μούζακ « Ξεκινήσαμε τη σχολική χρονιά με δύο καθηγητές και τώρα δεν έχουμε φιλόλογο, μαθηματικό, φυσικό, θεολόγο. Έχουμε μια εξαιρετική μαθήτρια, με επιτυχίες σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, που κλαίει γιατί δεν ξέρει πως θα ανταπεξέλθει στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τη χαντακώσαμε.»

Αχαΐα - Ηλεία: 2500 μαθητές δεν πάνε σχολείο- Σταμάτησαν να λειτουργούν σχολεία λόγω του προβλήματος στη μεταφορά

Ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στο σχολείο κι έχουν χαθεί πάρα πολλές διδακτικές ώρες. Όλα αυτά λόγω της εμπλοκής στη μεταφορά των μαθητών. Περίπου 2.500 μαθητές στην Αχαΐα και την Ηλεία δεν μπορούν ακόμη να πάνε σχολείο, γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις ορεινές περιοχές του Νομού. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σχολεία στην Αχαΐα που δεν έχουν λειτουργήσει, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής. Στη Δάφνη Καλαβρύτων, στην Ερυμάνθεια, στο Σταυροδρόμι και σε άλλες περιοχές, οι μαθητές δεν έχουν πάει ακόμη σχολείο!

Η Τουρκία κάνει μπρος-πίσω για την ένταξη στην ΕΕ

Η Berliner Zeitung, σχολιάζει την έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία.
«Μερικά βήματα μπροστά, μερικά πίσω, κυρίως όμως στασιμότητα. Έτσι θα μπορούσε να αξιολογηθεί η έκθεση», γράφει η εφημερίδα.
«Είναι θετικό ότι τα προβλήματα γίνονται γνωστά. Το εικοστό δεύτερο κεφάλαιο για την Περιφερειακή Πολιτική θα ανοίξει τελικά και ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι τα έργα υποδομής», συνεχίζει.
«Δυστυχώς η έκθεση δεν συνδέει το άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου με το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Commerzbank: "Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014; Ούτε με σφαίρες"

Η γερμανική τράπεζα Commerzbank κόβει «μαχαίρι» τα περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014 αμφισβητώντας ευθέως και την ύπαρξη έστω και στο ελάχιστο πρωτογενούς πλεονάσματος όχι μόνο το 2013, αλλά και το 2014 "αν δεν υπάρξει επαρκής ανάπτυξη". Η κυβέρνηση δέχεται ένα ακόμη χαστούκι, ενδεικτικό των προθέσεων των δανειστών.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας σε ειδική έκθεση-ανάλυσητης «καρφώνει» τον υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως τα περί εξόδου στις αγορές το 2014 είναι παραμύθια. «Η επιστροφή στις αγορές το 2014 είναι μη ρεαλιστικό σενάριο», επισημαίνει.

“Χέρι” της Εφορίας σε 50.000 λογαριασμούς καταθέσεων

“Χέρι” σε περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων έχει βάλει η Εφορία από την αρχή του έτους για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Τα αιτήματα που έχουν δεχθεί και έχουν εκτελέσει οι τράπεζες από τις αρχές του έτους εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 130%, γεγονός που δείχνει ότι μια καταιγίδα κατασχέσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να τονώσει τα δημόσια έσοδα.

Τα κατασχετήρια αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων από μια δεξαμενή οφειλών η οποία ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ και το μακρύ χέρι του Δημοσίου, μέσω τραπεζών, αγγίζει από τρεχούμενους λογαριασμούς, λογαριασμούς μισθοδοσίας έως και προσθεσμιακές καταθέσεις.

Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του επιχειρηματία Πάλλη(Βίντεο)

Νέο ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε σε βάρος τού ήδη καταζητούμενου επιχειρηματία Αναστασίου Πάλλη μετά την κακουργηματική δίωξη, που ασκήθηκε χθες σε βάρος του για διακεκριμένη οπλοκατοχή από κοινού με τον επιστάτη του, ο οποίος συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον ανακριτή.
Εξάλλου, ελέγχεται λεπτομερώς κάθε υπόθεση που αφορά τον επιχειρηματία, ώστε να εξακριβωθεί αν υπάρχει διασύνδεση του με τη Χρυσή Αυγή και τη χρηματοδότησή της.

Τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι τού Αν. Πάλλη αξιολογούνται από τις διωκτικές Αρχές που αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση, αλλά και τις δυνατότητες των όπλων αυτών.

Αυτοκτονία στη γέφυρα Ρίου: «Σας αγαπώ, δεν αντέχω άλλο», τα τελευταία λόγια του 29χρονου

Άκαρπες είναι μέχρι αυτή την ώρα οι προσπάθειες του Λιμενικού και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του 29χρονου που έπεσε το πρωί στη θάλασσα από την γέφυρα Ρίου-Αντιρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», σοκάροντας την τοπική κοινωνία της Πάτρας.

Την ίδια στιγμή συγκλονίζει το σημείωμα που, σύμφωνα με το thebest.gr, άφησε ο νεαρός στο αυτοκίνητό του, πριν πέσει από τη γέφυρα.

Εισαγγελέας στο ΑΠΘ μετά το «αντάρτικο» για τη διαθεσιμότητα

Διετάχθη προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της διοίκησης του Πανεπιστημίου για το αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος - Η διοίκηση του ΑΠΘ επέρριψε την ευθύνη στη συνεχιζόμενη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων
Ποινικές ευθύνες σε βάρος των πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά την άρνησή τους να συντάξουν καταλόγους με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, αναζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζεται το “θρίλερ”... Στην Τρόικα το μπαλάκι για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Στους εκπροσώπους των δανειστών θα παρουσιαστεί το τελικό (;) σχέδιο για τον ενιαίο φόρο που θα αντικαταστήσει ΦΑΠ και “χαράτσι” της ΔΕΗ από τη νέα χρονιάΠεριμένοντας τους Τροϊκανούς. Ο λόγος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που περιμένει την άφιξη στην Αθήνα των επικεφαλής της Τρόικας προκειμένου να δοθεί η τελική, οριστική λύση στο «θρίλερ» με το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, μια υπόθεση που χρονίζει και έχει εκτός των άλλων προκαλέσει και σημαντικές ενδοκυβερνητικές εντάσεις.

Πολιτική κόντρα για τα υποβρύχια που γέρνουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά- Βενιζέλος: Ο Τσίπρας υιοθετεί τις αμαρτίες Τσοχατζόπουλου

Διπλή επίθεση του υπουργού Εξωτερικών σε ΣΥΡΙΖΑ και Αβραμόπουλο - Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει ότι θα ζητήσει Εξεταστική για τις συμβάσεις των υποβρυχίων του 2010, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη σύμβαση του 2010Το... γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής επί της σύμβασης του Ευάγγελου Βενιζέλου, το 2010, για τα υποβρύχια, δεν αρνήθηκε να σηκώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Έρχονται αλλαγές σε συντάξεις και εφάπαξ

Έρχονται αλλαγές σε συντάξεις και εφάπαξ
Μόνο μειώσεις έχει να φέρει το νέο ασφαλιστικό σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ σχεδόν όλων των ασφαλισμένων σε κάθε ταμείο.

Το νέο ασφαλιστικό έρχεται με οκτώ βασικές αλλαγές και αλλάζει τα δεδομένα. Αρχή από το 2014 με μειώσεις που φτάνουν ως και το 20%.
Ήδη από τις αρχές του 2014 έχουν προγραμματιστεί οι μειώσεις, ενώ οι συνολικές μεταρρυθμίσεις συνοψίζονται σε μερικά σημαντικά σημεία.
α) Η συγχώνευση 60 ασφαλιστικών κλάδων που λειτουργούν σήμερα στα βασικά ταμεία ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο και ΝΑΤ)

Πώς θα είναι το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα

Πώς θα είναι το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα
«Σάρκα και οστά» αρχίζει σταδιακά να παίρνει το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ θα προβλέπει μεταξύ άλλων την αξιοποίηση αδιάθετων κεφαλαίων από το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η διάρκεια του νέου πακέτου στήριξης θα είναι πιθανώς ώς τις αρχές του 2016 και το ύψος του θα είναι κάτω από 10 δισ. ευρώ ή «μονοψήφιος αριθμός δισεκατομμυρίων» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο που εξετάζουν στο Βερολίνο προβλέπει ότι αρχικά θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν. Αν αυτό το μέτρο δεν είναι αποτελεσματικό, τότε θα κληθεί να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Πρόκληση από Σέρβους οπαδούς: Η Μακεδονία είναι ελληνική»


«Οι Σέρβοι οπαδοί προκάλεσαν τους σκοπιανούς παίκτες, παρουσιάζοντας μια σειρά από ελληνικές σημαίες, αλλά και με πανό που έγραφε ένα σύνθημα: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική», στα ελληνικά, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων (στα αλβανικά) και συνεχίζει:

Απώλειες στη Wall Street με τα αποτελέσματα και πάλι στο προσκήνιο

Dow15.320,53-53,30 -0,35%  



  Nasdaq3.839,4345,42 1,20%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο της συμφωνίας για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου και ενώ τα αποτελέσματα κολοσσών της αμερικανικής οικονομίας, όπως η IBM και η Goldman Sachs, δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες.

Η IBM καταγράφει βουτιά άνω του 6% επιβαρύνοντας τον βιομηχανικό Dow Jones, καθώς οι πωλήσεις του κολοσσού της πληροφορικές αποδείχθηκαν χαμηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών. Η Goldman Sachs χάνει 2%.

Οι απώλειες ακολουθούν ένα ισχυρό ράλι των δεικτών τις τελευταίες ημέρες καθώς οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια συμφωνία στο Κογκρέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, έστω και την ύστατη στιγμή. Ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές σε υψηλό 13 ετών, ενώ ο S&P πλησίασε το ιστορικό του ρεκόρ στον απόηχο της ανακοίνωσης των ηγετών της Γερουσίας ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό του αδιεξόδου.

Ωστόσο, η πολιτική διαμάχη των προηγούμενων ημερών άφησε το σημάδι της στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η τρέχουσα συμφωνία δεν προσφέρει τίποτα στην επίλυση των βασικών διαφωνιών που προκάλεσαν εξαρχής την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί ανησυχούν ότι σε λίγους μήνες, όταν εκπνεύσει η τρέχουσα συμφωνία, θα υπάρξει και νέα πολιτική αντιπαράθεση.

Στις 92 μονάδες επανήλθε το Χρηματιστήριο Κύπρου

Λευκωσία: Μικρή άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με την αγορά να επανέρχεται στο επίπεδο των 92 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 92,08 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση της τάξης του 0,51%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33.179 ευρώ.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,37% και έκλεισε στις 33,25 μονάδες. Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη κατέγραψαν ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 0,59%, ο δείκτης της Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,03%, ο δείκτης των Τραπεζών σε ποσοστό 0,53% και ο δείκτης των Επενδυτικών Εταιρειών σε ποσοστό 0,14%.

Το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο εντός του 2013 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο εντός του 2013 σημείωσε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σε μία συνεδρίαση με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου, αλλά και ελαφρώς μειωμένο τζίρο σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Αν και βρέθηκε να υποχωρεί έως και 0,91% λίγο μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ανακάμψει έως ότου στη φάση των δημοπρασιών «έγραψε» υψηλό ημέρας στις 1.139,07 μονάδες.