Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

” Η μυθική άγονη γραμμή: ο Ελληνισμός “

Του Ν.Λυγερού

Έτσι όπως είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία που δεν πιστεύει πια σε τίποτα λόγω οικονομικής κατάστασης, δεν θεωρεί ότι οι άγονες γραμμές θα πρέπει να υπάρχουν. Δεν αντιλαμβάνεται όμως ότι άγονη γραμμή είναι ο ίδιος ο Ελληνισμός. Αν εξετάσουμε ορθολογικά την έννοια της άγονης γραμμής θα συνειδητοποιήσουμε ότι εμπεριέχει μερικά δομικά στοιχεία που είναι θεμελιακά. Ενώ κοιτάζουμε συνεχώς πού είναι η χωρική δυσκολία που αντιπροσωπεύει η άγονη γραμμή δεν βλέπουμε τον λόγο της ύπαρξής της. Αν ο Ελληνισμός δεν βρισκόταν και σε αυτά τα περιθωριακά νησιά γιατί να υπάρχουν άγονες γραμμές. Με άλλα λόγια πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ο Ελληνισμός επέλεξε αυτές τις δύσκολες περιοχές. Αν μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία τότε θα κατανοήσουμε την επινόηση του Ελληνισμού. Επειδή είμαστε ένας λαός του χρόνου και όχι του χώρου προσέχουμε περισσότερο πώς διασχίζουμε τους αιώνες. Με άλλα λόγια κάνουμε χρήση του νοητικού σχήματος που βλέπει τον χρόνο ως τον χώρο της αντίστασης.

Τα παραδείγματα της Ίμβρου και Τενέδου και η θέση της Θράκης

Του Ν.Λυγερού

Ενώ στη Θράκη όλα τα συστήματα αναφοράς χρησιμοποιούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα παραδείγματα της Ίμβρου και Τενέδου αποδεικνύουν ότι η ιδέα του δεδομένου δεν ισχύει. Η κατάργηση de facto του καθεστώτος αυτοδιοίκησης της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και Τενέδου και μετατροπή τους σε χώρους ελεύθερης διαβίωσης καταδίκων από το εσωτερικό της Τουρκίας, πράγμα που υποχρέωσε τους Έλληνες να εκπατριστούν, ανέτρεψαν μονομερώς την αρχή της αμοιβαιότητας που προέβλεπε η Συνθήκη. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι δεν είναι μόνο παράλογο να τίθεται ως βάση των σκέψεών μας η Συνθήκη, αλλά και επικίνδυνο διότι δημιουργεί το αίσθημα του δεδομένου, ενώ τα γεγονότα απέδειξαν ότι το αδύνατο είναι μόνο και μόνο προσωρινό.

Δημοσκόπηση ''χαστούκι'' για τον Λευκό Οίκο

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη χθες, έδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν θέλουν οι ΗΠΑ να επέμβουν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αποτέλεσμα το οποίο στέλνει σαφές μήνυμα στον Λευκό Οίκο. 
Αυτό δείχνει περίτρανα, ότι οι Αμερικανοί αμφιβάλλουν μετά τα γεγονότα της Βοστώνης και ανσυχούν ιδιαίτερα για το ποιούς βοηθάει η κυβέρνησή τους. Μόλις ένα 10% εξ όσων συμμετείχαν στην έρευνα, που διεξήχθη μέσω του Διαδικτύου, έκρινε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακεί στη σύγκρουση, ενώ το 61% τάχθηκε ρητά εναντίον της στρατιωτικής επέμβασης.

Reuters: Ούτε σεντ δεν έχουν χάσει οι Βορειοευρωπαίοι από την κρίση

Μετά από τρία και πλέον χρόνια διασώσεων στην ευρωζώνη και τραπεζικών αναταραχών, με τις διασώσεις να διαμορφώνονται σε περισσότερα από 400 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι των βορείων χωρών της ευρωζώνης δεν έχουν χάσει ούτε σεντ.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, οι βορειοευρωπαίοι ηγέτες είχαν «ριζώσει» την ιδέα ότι οι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν τις διασώσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όχι μόνο οι φορολογούμενοι δεν έχουν χάσει ούτε σεντ, αλλά πολύ περισσότερο, οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, έχουν εξοικονομήσει δισ. ευρώ εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης του κόστους δανεισμού τους στις αγορές.

Σόιμπλε: Το ευρώ δεν θα κατέρρεε εάν η Ελλάδα αποχωρούσε

Την άποψή ότι το ευρώ δεν θα κατέρρεε, εάν μια χώρα αποχωρούσε από την ευρωζώνη, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική  εφημερίδα «Die Zeit».

Μάλιστα, ο Σόιμπλε έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα λέγοντας ότι είχαν συζητηθεί οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει την πρόθεσή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Στα άκρα η σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr

Ένα βήμα πριν από τη διάσπαση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μ’ αφορμή τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του και την σφοδρή αντιπαράθεση Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου.

Πρόθεση, βεβαίως και των δυο πλευρών είναι να πέσουν οι τόνοι τις επόμενες ημέρες, καθώς μεσολαβεί το Πάσχα, ενώ αμέσως μετά οι δυο άνδρες θα βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Ο Γ. Παπανδρέου αναχωρεί σε ολιγοήμερο ταξίδι στις 7 Μαΐου και ο Ευ. Βενιζέλος για Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Βουλγαρία από τις 14 έως τουλάχιστον τις 24 του μηνός. Έτσι, το πόρισμα για τα οικονομικά από τις 6 μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών στη χώρα θα δοθεί στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου όπως εκτιμάται στο τέλος του μήνα.

Άγρια κόντρα Καμίμη-Χρυσής Αυγής(Βίντεο-Φωτό)

Από το real.gr

«Δέχθηκα μια επίθεση. Παρεισέφρησε εδώ πέρα ένας βουλευτής, εγώ δεν τον ξέρω, ένας κύριος Γερμενής, πήγε να με χτυπήσει δεν με πέτυχε, αλλά βλέπετε ότι οι άνθρωποι αυτοί το μόνο που ξέρουν είναι η γλώσσα της βίας. Αυτή ξέρουν να μιλάνε», δήλωσε ο δημαρχός Αθηναίων Γ. Καμίνης στην εκπομπή της ΝΕΤ, με αφορμή την εκδήλωση διανομής τροφίμων από το δήμο σε άπορους ανθρώπους στο παλιό φρουραρχείο και τον κόμβο αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.


Η Λιβύη πιέζει για τη δίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ

Η Λιβύη πιέζει για τη δίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ
Την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναμένουν οι λιβυκές αρχές «εντός του Μαΐου», για το αν μπορούν να δικάσουν τον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ στη Λιβύη.
«Υποβάλαμε έναν μεγάλο φάκελο με στοιχεία και τεκμηρίωση για να τους πείσουμε (σ.σ. τους δικαστές του ΔΠΔ) ότι είμαστε ικανοί», είπε ο Άχμεντ αλ Τζαχάνι, ο δικηγόρος ο οποίος παίζει τον ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει κινήσει διαδικασία δίωξης σε βάρος του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι για εγκλήματα πολέμου.

ΣΟΚ: Πήγαν να κάψουν ζωντανούς παίκτες της Παναχαϊκής στο Αίγιο

Απίστευτα περιστατικά στον τέταρτο προημιτελικό της Α1 ΕΣΚΑ-Η, στο Αίγιο, ανάμεσα σε Ηφαιστο/Αχιλλέα και Παναχαϊκή, με τους Πατρινούς να καταγγέλλουν ότι οι Αιγιώτες οπαδοί προσπάθησαν να βάλουν φωτιά μέσα στα αποδυτήρια ενώ βρίσκονταν σε αυτά οι παίκτες της ομάδας τους!
Όπως αναφέρουν αρκετά μέσα ενημέρωσης της Αχαΐας, λίγο μετά την έναρξη του παιχνιδιού (το οποίο βρήκε νικητές τους γηπεδούχους με 64-57 και έτσι έγινε το 2-2 στη σειρά που θα πάει σε πέμπτο ματς στην Πάτρα στις 11/05), μέσα στο γήπεδο μπήκαν 50 περίπου οπαδοί του Παναιγιάλειου. Η κόντρα τους με την Παναχαϊκή, γνωστή και δεν άργησαν να έρθουν τα πρώτα συνθήματα αλλά και τα πρώτα… αντικείμενα προς τον πάγκο της Παναχαϊκής αλλά και τους παίκτες της.

Αλλαγές στο σύστημα για τις προαγωγές στο Δημόσιο

Αλλαγές στο σύστημα για τις προαγωγές στο Δημόσιο
Καταργείται ουσιαστικά η επετηρίδα και μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας για την κατάληψη θέσεων ευθύνης.

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που επέρχονται στη διαδικασία για την ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων στην κλίμακα της ιεραρχίας.
Βασική προϋπόθεση για την προαγωγή τους θα είναι πλέον τα πιστοποιημένα προσόντα τους ενώ ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας μειώνεται δραστικά.

Στις θέσεις ευθύνης θα προωθούνται στελέχη με πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους και αντιμετωπίζεται η κατάχρηση αναρρωτικών αδειών.

Στον αέρα χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Στον αέρα χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων
«Τρύπα» 1,4 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα μετά την απόφαση του ΣτΕ – Τι θα γίνει με όσους είχαν τακτοποιήσει το αυθαίρετό τους; Αντισυνταγματικό στο σύνολό του έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νόμο 4014/2011 περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ο οποίος είχε εκπονηθεί όταν υπουργός Περιβάλλοντος ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το γεγονός αυτό αφήνει στον αέρα περί τις 450.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έσπευσαν να κάνουν χρήση των διατάξεών του, τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο, αλλά και δημιουργεί μια «τρύπα» στα δημόσια έσοδα της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, από τα πρόστιμα που καταβληθήκαν ή έχουν βεβαιωθεί και είναι προς πληρωμή.

Διαβάστε την πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από την Τρόικα

Λευκωσία: Διαβάστε την πολυσέλιδη μελέτη που ετοίμασε ομάδα ειδικών και εξέτασε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για υπαλλακτική λύση εκτός μνημονίου και Τρόικας.

Η πρόταση επιδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε κοινοβουλευτικά και μη κόμματα.

Η μελέτη αποτελείται από επτασέλιδο έγγραφο που είναι η πολιτική πρόταση για έξοδο από το μνημόνιο και από δεύτερο έγγραφο εργασίας 73 σελίδων που αναλύει τα πάντα σε σχέση με το μνημόνιο.

Οριακή άνοδο καταγράφει στη συνεδρία το ΧΑΚ

Λευκωσία: Με οριακή άνοδο πραγματοποιείται σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει στις 12:42 αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,08%, ανερχόμενος στις 97,63 μονάδες.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 39,12 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,30%. Την ίδια ώρα η αξία των συναλλαγών βρισκόταν στις €91.137 με τις συναλλαγές να φθάνουν στις 35. Σε σχέση με τους επιμέρους χρηματιστηριακούς Δείκτες, ανοδικά κινούνται τρεις, ενώ άλλοι τρεις της Παράλληλης, της Εναλλακτικής και των Ξενοδοχείων παραμένουν αμετάβλητοι.

Μεγάλες διακυμάνσεις για τις τράπεζες του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Αυξημένη μεταβλητότητα για τις μετοχές των τραπεζών στην τελευταία συνεδρίαση της Μ. Εβδομάδας (και πριν την τετραήμερη διακοπή των συναλλαγών) με τον κλαδικό δείκτη να κινείται σε εύρος διακύμανσης που αγγίζει το 13%.

Στον FTSE25 η εικόνα που διαμορφώνεται είναι μικτή, με τα μεγαλύτερα κέρδη να εντοπίζονται στη μετοχή της Alpha Bank, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας ότι η κάλυψη του 10% της ΑΜΚ είναι εξασφαλισμένη. Ο τίτλος, που στην έναρξη των συναλλαγών υποχωρούσε έως και 5,62%, αυτή τη στιγμή ενισχύεται 20,71% στα 1,16 ευρώ.

Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος (976-1025)...ο ένδοξος αυτοκράτωρ

Από το chilonas

Όταν οι Έλληνες ανέκτησαν την Πόλη από τούς Λατίνους το 1261, βρήκαν στο νεκροταφείο πεταμένο, ένα σκελετό στον οποίο οι Φράγκοι είχαν βάλει περιπαικτικά στο στόμα μία φλογέρα. Δίπλα στον σκελετό, ήταν παραβιασμένος και συλημένος ένας τάφος με μία επιγραφή πού έγραφε: «Βασίλειος Πιστός Εν Χριστώ Τω Θεώ Βασιλεύς Αυτοκράτωρ Ρωμαίων». Ήταν ο σκελετός του ανθρώπου, πού έμελλε να δώσει στο Ελληνικό Μεσαιωνικό κράτος την μεγαλύτερη δόξα πού γνώρισε ποτέ. Ήταν ο άνθρωπος πού πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του μετώπου μέχρι τα βαθιά του γεράματα, έσωσε την Μακεδονία από τούς Βούλγαρους εισβολείς, πού απώθησε τούς Άραβες και τούς Αιγύπτιους από την Μικρά Ασία και τούς Σαρακηνούς από την Καλαβρία και εκείνος πού κυνήγησε αλύπητα την παντοδύναμη αριστοκρατία προς όφελος των ακτημόνων και των αδυνάτων, ενώ παράλληλα γέμισε τα ταμεία του κράτους.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ

Του Νίκου Τοπούζη
Ιστορικού Συγγραφέα


Αρκετοί αναλυτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της Χριστιανικής μειονότητας στην Συρία με τη μετάδοση της «Αραβικής Άνοιξης» στην χώρα. Είμαι περήφανος που συγκαταλέγομαι σε αυτούς και μάλιστα από τους πρώτους, σε άρθρο μου του Ιουλίου του 2012 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/07/blog-post_4906.html. Δυστυχώς όμως για όλους μας, αλλά κυρίως για τους Σύρους Ορθόδοξους, τόσο το ελληνικό ΥΠΕΞ, όσο και οι υπόλοιπες χώρες με θρησκευτικό έρεισμα στην περιοχή, ακόμη και οι Καθολικές, δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή ή δεν έπραξαν όπως όφειλαν για την εξασφάλιση της ζωής και περιουσίας των 2,5 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων που σε περίπτωση πτώσης του κ.Άσσαντ θα αντιμετωπίσουν μια νέα Ρουάντα.

ΑΟΖ και μη συμβατικά αποθέματα

Του Ν.Λυγερού

Όταν εξετάζουμε πλέον το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας δεν πρέπει να αναφερόμαστε μόνο στο μέγεθός της, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Μεσογείου αμέσως μετά από εκείνο της Ιταλίας, αλλά πρέπει να αναδεικνύουμε το γεγονός ότι εμπεριέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα ιδρυτών μεθανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα δύο στοιχεία από μόνα τους δίχως να αναφερόμαστε στα συμβατικά αποθέματα με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, αποδεικνύουν την αντικειμενική αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτό όμως που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, είναι ότι η τεχνολογία για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των ιδρυτών μεθανίου θα είναι έτοιμη και μάλιστα σε εμπορική φάση, σε λιγότερο από πέντε χρόνια.