Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

7 ΜΑΡΤΙΟΥ 1948 - Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Από το aioniaellinikipisti

Η 7η Μαρτίου του 1948 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Είναι η μέρα που τα νησιά μας, τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της εθνικής ολοκλήρωσης, από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, γίνονται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. 
Σ' όλη τη μακραίωνη ιστορία τους, η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα, ακολούθησαν τις τύχες του Ελληνισμού και στα χρόνια της ελεύθερης ζωής και της ακμής του και στα δίσεκτα χρόνια της πτώσης και της παρακμής του. Και καμιά δύναμη δεν μπόρεσε να τους αφαιρέσει την εθνικότητα, την ταυτότητά τους, την πνοή την ελληνική. Διατηρήθηκαν ανόθευτα στη ψυχή, μέσα σε δύσκολες και αβάσταχτες καταστάσεις και όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ενώθηκαν με την ελεύθερη Πατρίδα, τελευταία βλαστάρια μιας ηρωικής και πολυβασανισμένης μάνας, για να επαληθευτεί ο στίχος του νομπελίστα ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη:

Τέταρτο διαδοχικό ρεκόρ για τον Dow

Dow14.397,0767,58 0,47%  



  Nasdaq3.244,3712,28 0,38%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Ιστορικό υψηλό για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε την Παρασκευή ο Dow Jones, ξεπερνώντας προσωρινά για πρώτη φορά τις 14.400 μονάδες, σημειώνοντας παράλληλα άνοδο για έκτη διαδοχική ημέρα μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Κέρδη για έκτη διαδοχική ημέρα σημείωσε και ο S&P 500 ο οποίος βρίσκεται πλέον 14 μονάδες μακριά από το δικό του ιστορικό υψηλό κλεισίματος.

Κατεύθυνση στις συναλλαγές έδωσαν τα στοιχεία για την απασχόληση καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας των ΗΠΑ η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε το Φεβρουάριο 236.000 θέσεις εργασίας ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 160.000 νέες θέσεις σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Την ίδια στιγμή ο δείκτης ανεργίας – ο οποίος προκύπτει από ξεχωριστή έρευνα στα αμερικανικά νοικοκυριά – υποχώρησε στο 7,7% από 7,9% τον Ιανουάριο, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στο 7,8%

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 67,58 μονάδες (0,47%) κλείνοντας στις 14.397,07 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 12,28 μονάδων (0,38%) και έκλεισε στις 3.244,37 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 6,92 μονάδων (0,45%) κλείνοντας στις 1.551,18 μονάδες.

Αλογίσιο κρέας..(S)..Δούρειος Ίππος..(O)..Διατροφικός Κώδικας..(S)..Agenta 21...


Του  Γιώργου Ανεστόπουλου

- Σε ποιά φάση βρίσκεται το «project horse»;
- Έχει μπει στη φάση της «απενοχοποίησης του κρέατος».
- Ωραία. Δρομολογήθηκε η επόμενη φάση;
- Ναι. Ήδη το ευρωπαϊκό κοινό προετοιμάζεται ψυχολογικά – και μάλιστα ταχύτατα - να αποδεχτεί αυστηρότερους όρους ελέγχου της διατροφής. Παραγωγή και Διακίνηση.
- Η σχετική έρευνα που θα καταλήξει;
- Οι ευθύνες θα φορτωθούν στους «μικρούς» που τους επετράπη να «εισχωρήσουν» στην εμπορική αλυσίδα και επέφεραν την «διατροφική καταστροφή».

Οπαδοί της Βικτόρια Πλζεν:«Η Κύπρος είναι Ελληνική»

Ακριβής μεταφορά από την τουρκική Sondakika:

«Το πανό της τσεχικής ομάδας θύμωσε τους οπαδούς της Φενέρμπαξέ
Χτες στο 35ο λεπτό του ποδοσφαιρικού αγώνα Βικτόρια Πλζεν- Φενέρμπαξέ πίσω από το τέρμα της τσεχικής...


... ομάδας άνοιξε ένα άσχημο πανό. Το πανό αυτό έστω και αν δεν πέτυχε τον στόχο του να αποθαρρύνει την Φενέρμπαξέ, προκάλεσε θυμό στους οπαδούς της.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΟΖ Ο "Παπανικολής" (S120) εναντίον του 6ου Στόλου - Σε ρόλο "κυνηγού" των αμερικανικών πλοίων

Αντιμέτωπο με πλοία του 6ου αμερικανικού Στόλου θα βρεθεί το νεότευκτο υποβρύχιο του ΠΝ Type 214 Παπανικολής (S120) στην άσκηση Noble Dina όπου ο Παπανικολής θα δοκιμάσει τις δυνατότητές του απέναντι στα πλέον προηγμένα ανθυποβρυχιακά συστήματα, των αμερικανικών πλοίων.Σε  Πρώτη φάση θα αντιμετωπίσει» το αντιτορπιλικό USS Gravely το οποίο είναι ανοιχτά του Καστελόριζου.
Είναι η πρώτη μεγάλη άσκηση που θα δοκιμάσει τις δυνατότητές του ο Παπανικολής, και έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα βγει νικητής: Ο Παπανικολής ο οποίος παίζει το ρόλο του επιτιθέμενου ή τα αμερικανικά πλοία του 6ου Στόλου.
Ανοιχτά του Καστελόριζου βρίσκονται το νεότευκτο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gravely, εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis, ενώ στις Ισραηλινές δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση Noble Dina συμπεριλαμβάνεται και μία ομάδα της ελίτ των ισραηλινών κομάντος, η διαβόητη Shayetet 13.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ Έγκλημα από το ΥΠΕΞ: Aναγνώρισαν το Κόσοβο και τα τετελεσμένα του 1999 κατά Σερβίας

Σε πλήρη αρμονία με την γραμμή της Ουάσιγκτον, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η Ελλάδα κατ'επέκταση προχώρησε στην έμμεση αναγνώριση του Κοσόβου επιτρέποντας την ίδρυση Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων.
Πρακτικά αναγνωρίζει ότι είναι θεμιτή η βίαιη αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα του πολέμου του 1999 και τον ακρωτηριασμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ και βέβαια ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου και για άλλες περιπτώσεις: Αν δεχθούμε ότι μία θρησκευτική ή εθνική μειονότητα έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της απόσχισης της περιοχής στην οποία έχει πληθυσμιακή πλειοψηφία!

ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Διαμαρτυρία-σοκ πολιτών: "Προδότες με ποιο δικαίωμα το κάνατε αυτό στην Ελλάδα;"

Πολίτες αποδοκίμασαν την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε εκδήλωση για "Το χθες το σήμερα και το αύριο της Ελληνικής γλώσσας".
Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, κάποιοι πολίτες (όχι περισσότεροι από πέντε), σηκώθηκαν από το κοινό της αίθουσας κατευθύνθηκαν προς την πρώτη σειρά των επισήμων όπου κάθονταν οι τρεις πολιτειακοί παράγοντες και αφού σταμάτησαν λίγα μέτρα μακρυά τους φώναξαν:

WSJ: Γιατί βλέπει εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

WSJ: Γιατί βλέπει εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
Να πυροδοτήσει εντάσεις με την Τουρκία κινδυνεύει η Ελλάδα, καθώς φέρνει στο προσκήνιο τις εδαφικές της διεκδικήσεις σε  μία ευρεία περιοχή αμφισβητούμενων υδάτων, γράφει η Wall Street Journal.
Για την Ελλάδα, το διακύβευμα είναι τεράστιο, επισημαίνει  η εφημερίδα, καθώς σημειώνει ότι εάν οι εκτιμήσεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων αξίας 100 δισ. ευρώ επιβεβαιωθούν, αυτά θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους και να καταστήσουν  τη χώρα σημαντικό προμηθευτή ενέργειας για την Ευρώπη, η οποία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Κάστρο στον Τσίπρα: Εσύ είσαι ο Έλληνας που περιμένουμε;

Κάστρο στον Τσίπρα: Εσύ είσαι ο Έλληνας που περιμένουμε;
Στο Καράκας της Βενεζουέλας βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, όπου παρέστη στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες.
Μεγάλη αίσθηση προκαλεί η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Κούβας και αδερφό του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, του είπε: «Ώστε εσύ είσαι ο Έλληνας που όλοι περιμένουμε να γίνει Πρωθυπουργός;».
Με τους υπόλοιπους ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας, συζήτησε για τους αγώνες ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και τη δικτατορία των αγορών.
Τον Αλέξη Τσίπρα, υποδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της χώρας, Νικόλα Μαδούρο ο οποίος και τον συνόδευσε έως τη σορό του Τσάβες. Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με την μητέρα και την κόρη του εκλιπόντος.

Fitch: Υποβαθμίζει την Ιταλία σε "BBB+", με outlook "αρνητικό"

Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, υποβάθμισε, σε "BBB+", από "Α-" προηγουμένως η Fitch. Το outlook για τα μακροπρόθεσμα IDR είναι "αρνητικό".

Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο IDR σε ξένο νόμισμα της Ιταλίας σε "F2".

Στην έκθεσή της η Fitch επισημαίνει πως η υποβάθμιση αντανακλά τους εξής παράγοντες:

-Το ασαφές αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών της Ιταλίας στις 24 και 25 Φεβρουαρίου καθιστούν απίθανο το σχηματισμό μιας σταθερής νέας κυβέρνησης τις προσεχείς εβδομάδες. Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και το μη πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοιχειοθετούν ένα μεγαλύτερο αντίξοο σοκ για την οικονομία εν μέσω βαθιάς ύφεσης.

Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Τώρα που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για το θέμα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, εμφανίζονται πολλοί να μας εξηγήσουν με τον δικό τους τρόπο ότι όλα αυτά που γίνονται είναι αποκλειστικά χάρη σε αυτούς. Βέβαια πολύ καλά κάνουν αφού οι περισσότεροι είναι άσχετοι με το θέμα. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η αλήθεια και αυτή είναι απλή. Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ είναι ο Θεόδωρος Καρυώτης. Ξέρουμε ότι είναι ένας καλός κι αγαθός άνθρωπος και δεν προσπαθεί να αναδείξει συνεχώς αυτήν την ιδιότητά του λόγω ταπεινοσύνης.

(35!) Βουλευτές ΝΔ σε «ανταρσία»;...ή μήπως η ΝΔ «μαγειρεύει την Πτώση» της;


Του  Γιώργου Ανεστόπουλου

Την Τρίτη (05/03/13) απόγευμα, το διαδίκτυο «βούϊξε» από μια «ξαφνική εξέλιξη». Αναρωτιόντουσαν λοιπόν τα blogs:

«Τι κάνουν όλοι μαζί οι Βουλευτές της ΝΔ συγκεντρωμένοι – και δη «αιφνιδίως» - στα κεντρικά τους στη Συγγρού;»

Τι «αψυχολόγητη κίνηση πανικού» ήταν αυτή; (η πρώτη «αυθόρμητη» σκέψη βεβαίως. Να όμως που συνήθως η πρώτη εντύπωση είναι και η κυριότερη).

Στο νοσοκομείο ο Σίλβιο

Στο νοσοκομείο του Μιλάνου Σαν Ραφαέλε μετέβη σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντροδεξιάς και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λόγω οξείας επιπεφυκίτιδας. Ο μεγιστάνας του Τύπου εξαιτίας των προβλημάτων στην όρασή του ακύρωσε τη συμμετοχή του σε τηλεοπτική εκπομπή, καθώς και τη συνάντησή του με τον Ιταλό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, που είχε ορισθεί για σήμερα το απόγευμα.

Παράλληλα, οι δικηγόροι του ζήτησαν να αναβληθεί η σημερινή δικάσιμος για την υπόθεση Ρούμπι-Γκέιτ, στην οποία ο πελάτης τους κατηγορείται για συνέργεια σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Έχει συμμαθητές μέσα από το διαδίκτυο Τη λένε Ιωάννα, είναι 7 ετών, και είναι η μοναδική μαθήτρια της Γαύδου!

Η Ιωάννα ζει στην ακριτική Γαύδο και πηγαίνει σχολείο. Μόνο που αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα γνωστά. Στο δικό της σχολείο, το μάθημα είναι προσωπικό, σαν φροντιστήριο, αφού δεν υπάρχουν συμμαθητές!

Η Ιωάννα είναι η μοναδική μαθήτρια! Δε βγαίνει στο διάλειμμα με τους συμμαθητές της να παίξει, δεν σηκώνει το χέρι για να πει μάθημα. Ετσι η δασκάλα της θέλοντας να της δείξει πώς λειτουργεί ένα… κανονικό σχολείο, αποφάσισε να το κάνει διαδικτυακά, επικοινωνώντας με ένα σχολείο της Κύπρου.

Η κυβέρνηση επανεξετάζει την εξόρυξη χρυσού στην Αλεξανδρούπολη

Στην επανεξέταση στοιχείων για την επένδυση εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης προχωρά η κυβέρνηση πριν την λήψη της τελικής της απόφασης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Όσο για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική», ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες και οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν άμεσα

«Πόλεμος» Ευρώπης-Αμερικής για τη... φέτα

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τα μεταλλαγμένα, τα προϊόντα προστατευόμενης προέλευσης ή και τους περιορισμούς που θέτουν οι ΗΠΑ στους ξένους προμηθευτές οδηγούν ξανά «στα χαρακώματα» τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενόψει της νέας συμφωνίας για το μεταξύ τους εμπόριο.

Οπως γράφει το Bloomberg, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, καλούνται και πάλι να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο δύσκολα θέματα που τους χωρίζουν: τα τυριά, το κρασί, το φουά γκρα και τις μπριζόλες, ενόψει των διαπραγματεύσεων για μία πλήρη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Έκλεψαν τις προτομές Καζαντζάκη,Θεοτοκόπουλου από το Πνευματικό Κέντρο

Έκλεψαν τις προτομές Καζαντζάκη,Θεοτοκόπουλου από το Πνευματικό Κέντρο
Η προτομή του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη αλλά και αυτή του σπουδαίου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (ElGreco) εξαφανίστηκαν μέσα από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
Άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν τις προτομές και έμειναν μόνο οι μαρμάρινες βάσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι προτομές των δύο σπουδαίων Ελλήνων είναι «θύματα» των «κυνηγών χαλκού».
Η αστυνομία εστιάζει τις έρευνες στα χυτήρια, καθώς πιθανολογείται πως οι δράστες θα επιχειρήσουν να προωθήσουν άμεσα τη λεία τους.

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Ούγκο Τσάβες

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Ούγκο Τσάβες
Σήμερα Παρασκευή θα γίνει η κηδεία του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα, παρουσία τουλάχιστον 55 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων  με κανέναν όμως αρχηγό κράτους από την Ευρώπη να μην δίνει «το παρών». 
«Μέχρι τώρα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 55 χωρών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους», διαβεβαίωσε ο εκτελών χρέη προέδρου Νίκολα Μαντούρο στην κρατική τηλεόραση VTV.
Όπως ήταν φυσικό το παρών αναμένεται να δώσει η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και δυο από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Στο εδώλιο για μαύρο χρήμα Άκης, Βίκυ, Αρετή και Γκούντρουν

Στο εδώλιο για μαύρο χρήμα Άκης, Βίκυ, Αρετή και  Γκούντρουν

Στο εδώλιο του  Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων  για τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων παραπέμπονται οριστικά να δικαστούν οι ‘Ακης Τσοχατζόπουλος, Βίκυ Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου και 15 ακόμη κατηγορούμενοι στην υπόθεση.
Με το υπ’ αριθμόν 545/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που εκδόθηκε σήμερα παραπέμπονται να δικαστούν μόνο για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση μαζί με τον  πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγο του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και οι:

Πάτρα-Νίκος Μαρούδας: Τα άνθινα άρματα στο Πατρινό Καρναβάλι, η ακμή και η πτώση τους - Η άγνωστη ιστορία

ΤΟΥ ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ thebest

Αλληλένδετα με την παράδοση του Πατρινού Καρναβαλιού ήσαν για πολλά χρόνια τα άνθινα άρματα που πάντα προξενούσαν βλέμματα και επιφωνήματα θαυμασμού από τους θεατές.

Η οικογένεια Μαρούδα ήταν αυτή που συνέδεσε το όνομα της με τις μοναδικές αυτές καλλιτεχνικές κατασκευές που έμειναν στην ιστορία της Πατρινής Αποκριάς.

Η 1η χρονιά που ο αείμνηστος ανθοπώλης Νίκος Μαρούδας που διατηρούσε το ανθοπωλείο του στην Αγίου Νικολάου εκεί όπου βρισκόταν αργότερα ο κινηματογράφος Ελίτ και σήμερα κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων, έφτιαξε άνθινο άρμα για το Καρναβάλι της Πάτρας ήταν το μακρινό 1925, 88 ολόκληρα χρόνια πριν.

Κύπρος:Η Μόσχα ζητά ίδιο καθεστώς δανειστή με ΕΕ και ΔΝΤ Θετικές ενδείξεις για παραχώρηση ρωσικού δανείου

Λονδίνο: Η Κύπρος έχει λάβει θετικές ενδείξεις από τη Ρωσία για παραχώρηση δανείου, ωστόσο η Μόσχα θέτει ως όρο να έχει το ίδιο καθεστώς δανειστή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταδίδει την Παρασκευή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Επικαλούμενο πηγές στις Βρυξέλλες, το Reuters μεταδίδει ότι αυτό θα γίνει.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι το θέμα της παραχώρησης δανείου, θα συζητηθεί σε συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα τις επόμενες βδομάδες.

Σημαντική άνοδο καταγράφει το ΧΑΚ

Λευκωσία: Σημαντική άνοδο καταγράφει την Παρασκευή το κυπριακό Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 13:05 στις 96,16 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό 3,78%.

Την ίδια ώρα ο Δείκτης FTSE/CySE 20 καταγράφει επίσης άνοδο σε ποσοστό 3,05%, και βρίσκεται στις 38,21 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 270.667 ευρώ.

Σε αδράνεια τα ανοδικά αντανακλαστικά του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Αδύναμος να αντιδράσει ανοδικά, παρά τις αθροιστικές απώλειες 7,1% σε πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, εμφανίζεται την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Τα κέρδη έως 5,3% που κατέγραφε νωρίτερα ο δείκτης των τραπεζών -μετράει συνολικές απώλειες 20,13% στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις- μετριάζονται, καθώς Alpha Bank και ΕΤΕ "γυρίζουν" σε αρνητικό έδαφος.

Η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι μικτή. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη εντοπίζονται στις μετοχές των Τρ. Κύπρου, Τρ. Πειραιώς, Εurobank και Frigoglass. Ακολουθούν με θετικό πρόσημο οι τίτλοι των ΟΠΑΠ (+1,21%) και Coca-Cola 3E (+1,44%), ενώ κέρδη μικρότερα του 1% σημειώνουν οι MIG και ΟΛΠ.