Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ... Ο Νικολά Σαρκοζί είναι εδώ και έχει σχέδιο

Του Βαγγέλη Βιτζηλαίου από το newpost
 
 Δέκα μόλις μήνες μετά την ήττα του από τον Φρανσουά Ολάντ, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, «σπάζοντας» τη σιωπή του, απέδειξε ότι η οριστική αποχώρησή του από την πολιτική ήταν μόνο για... τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Οι εκλογές του 2017 και μια νέα προεδρική θητεία φαίνεται πως είναι για τα καλά στο μυαλό του συντηρητικού πολιτικού.

Η συνέντευξη του τέως ενοίκου του Μεγάρου των Ηλυσίων, στο περιοδικό Valeurs Actuelles, έβγαλε τη μεγάλη είδηση για τη γαλλική -και ευρωπαϊκή- πολιτική σκηνή: Στο μυαλό του Νικολά Σαρκοζί στριφογυρίζει έντονα η ιδέα της επιστροφής στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Ο τέως πρόεδρος χαρακτήρισε ως προσωπική «θυσία» ενδεχόμενη επανενεργοποίησή του, λέγοντας με νόημα ότι  είναι πιθανόν να αναγκασθεί να το πράξει «από καθήκον» για τη Γαλλία, όταν «δεν θα έχει άλλη επιλογή» εξαιτίας της «σοβαρότητας της κατάστασης», στην οποία «θα την έχουν αφήσει οι Σοσιαλιστές».

«Είναι η πρώτη φορά που "φύτεψε" ιδέες για την επιστροφή του. Μέχρι τώρα, το περιβάλλον του και οι πολιτικοι σύμμαχοι του προλείαιναν το έδαφος γι' αυτόν. Αλλά τώρα αυξάνει τις πιθανότητες, αν και δεν εκφράζει κάποια δέσμευση» δήλωσε στο δίκτυο FRANCE 24, ο Αρνό Μερσιέ, καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο της Λωραίνης.

Ο ίδιος μιλάει για μία άκρως υπολογισμένη κίνηση, με τον τέως πρόεδρο της Γαλλίας να προσπαθεί να χτίσει σιγά-σιγά ένα πατριωτικό προφίλ, δείχνοντας, ότι παρά την ήττα του «είναι εδώ», στο πλευρό των πολιτών. Εξάλλου, εάν όντως σκοπεύει να επιστρέψει ως υποψήφιος δεν μπορεί να αφήνει τον χρόνο να περνάει χωρίς παρεμβάσεις. Επιπροσθέτως, ο Σαρκοζί δεν δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει, έχοντας τη δυνατότητα να εκτιμήσει τις καταστάσεις, για να λάβει την απόφασή του.

είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, πάντως, η χρονική στιγμή στην οποία παρεμβαίνει δημόσια ο Σαρκοζί. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν «βουτιά» στη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ, με την έρευνα της BVA να καταδεικνύει ότι το 68% των γάλλων πολιτών έχει απογοητευθεί από τις κινήσεις του γάλλου προέδρου, ενώ την ίδια ώρα -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- το 51% θεωρεί ότι ο Σαρκοζί θα τα είχε πάει καλύτερα εάν έχει είχε επανεκλεγεί. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης, σε αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποίησε την περασμένη Τετάρτη δείχνει ότι το 56% των ψηφοφόρων του UMP θα ήθελαν τον Σαρκοζί ως υποψήφιο το 2017.

Την ίδια ώρα το κόμμα του «Σαρκό», το UMP, παραμένει ουσιαστικά ακέφαλο (μέχρι τον Σεπτέμβριο) εξαιτίας της διαμάχης του Ζαν Φρανσουά Κοπέ και του Φρανσουά Φιγιόν για την ηγεσία του. Παράλληλα, οι «Φίλοι του Σαρκοζί», μία οργάνωση πολιτικών για τη διατήρηση της κληρονομιάς του, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις, για να προσελκύσουν κοινό που θα υποστηρίξει την επιστροφή του γάλλου τέως προέδρου στην πολιτική. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρός της και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Σαρκοζί, Μπρις Ορτεφέ, η Ινγκριντ Μπετανκούρ και η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας Μπερναντέρ Σιράκ.

Ο Αλέν Ζιπέ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, επί Σαρκοζί δήλωσε στο κανάλι της γαλλικής βουλής (LCP) στα Μέσα Φεβρουαρίου, ότι «είχε ένα προαίσθημα ότι το παλιό του "αφεντικο" σχεδίαζε να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2017». Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, επίσης του UMP, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν ανέφερε ότι είναι «πιθανή» η επιστροφή του Σαρκοζί σε μια περίπτωση «κρίσης».

Οι φήμες πλέον δεν οργιάζουν, αλλά αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου